Ринок кав'ярень в Україні насичений, але це не привід відмовлятися від ідеї. Навпаки, це свідчить про зростаюч...
Деякі люди кажуть, що жимолость - це солодка ягода, деякі відчувають кислинку, а деякі - гіркоту. І всі вони мають рацію, оскільки вона має широку гаму смаків. Налічують понад 190 різних видів цієї незвичайної ягоди. Існують як їстівні плоди, так і отруйні, такі як «вовча ягода».
До їстівної жимолості відносять кавказьку, синю, алтайську та каприфоль. Зазвичай її вирощують для прикраси присадибних ділянок, використовуючи як красивий живопліт. При цьому темно-фіолетова, чорна та синя ягода жимолості містить таку велику кількість вітамінів, мінералів та інших корисних елементів, що просто неможливо відмовитися від такого скарбу корисних речовин. Їстівний сорт відрізняється від отруйних плодів своїм кольором, тому не слід вживати в їжу плоди помаранчевого, яскраво-червоного та червоного забарвлення.
Посадивши рослину у своєму саду, вже на початку травня можна побачити жовті та білі, часто з блакитним і рожевим включенням квіточки. Цей чагарник не боїться морозів, тому не потребує за собою особливого догляду. Необхідно просто вчасно прибирати сухостій і надавати рослині потрібної форми. Давайте розглянемо корисні властивості жимолості, які елементи містить ця ягода і як її використовують у кулінарії.
Користь жимолості для здоров'я
Свіжі ягоди є дієтичним продуктом, багатим на корисні жири, білки та холестерин. У 100 грамах плодів міститься 30 ккал і 8 грамів вуглеводів. При цьому у варенні міститься до 218 ккал. Багатьох цікавить жимолость, які вітаміни містяться в цих плодах:
- цукри - сахароза, галактоза, фруктоза тощо;
- органічні кислоти;
- вітаміни B1, В2, В9, Р;
- мікро- і макроелементи;
- дубильні елементи та пектинові сполуки.
При цьому смак жимолості та її корисні якості залежать від регіону зростання. У спекотному і сухому кліматі ростуть плоди з великою гіркуватістю і низькою кислотністю, які містять у великій кількості дубильні речовини, цукри і фарбувальні елементи. У помірно-континентальному регіоні ростуть кущі з ягодами, багатими на фенольні сполуки, моносахариди й аскорбінову кислоту.
Ягоди жимолості користь і шкода для здоров'я людини
Оскільки плоди цього чагарнику мають велику кількість активних елементів, вживати в їжу їх слід дуже обережно, адже неправильне використання може призвести до погіршення здоров'я і посилити старі хронічні захворювання.
Корисні властивості мають практично всі складові рослини:
- Ягоди жимолості збільшують секрецію шлунка.
- Мають чудові в'яжучі, жовчогінні, сечогінні, загальнозміцнювальні та проносні дії.
- Підвищують апетит.
- Здатні зміцнювати судини, стабілізувати тиск, добре впливати на серцево-судинну систему.
- Чинять позитивну дію на шлунково-кишковий тракт, нирки та печінку.
- Мають антиоксидантну дію, тому застосовуються як полівітамінний засіб. Велика кількість вітаміну С дає змогу використовувати жимолость як жарознижувальний засіб.
- Завдяки антибактеріальній дії плоди застосовують для приготування відварів, якими полощуть ротову порожнину та горло, а також промивають очі.
- Використовують для лікування таких захворювань, як недокрів'я та малярія, а також як профілактичний засіб від туберкульозу та ревматизму.
- Ягідний сік багатий на синильну кислоту, яка є сильним засобом для лікування лишаїв.
- Квіти жимолості застосовують корейські медики, які створили рецепти з великою кількістю різних компонентів. Вони створили препарати, що мають протимікробні та антисептичні властивості. Також водний настій суцвіть використовують для промивання очей.
- Листя рослини має антисептичні та в'яжучі властивості. З нього готують відвари для полоскання горла в разі ангіни. Настої з листя використовують для промивання ран та очей.
- Гілки і кору піддають термічному впливу для приготування сильних сечогінних відварів, настоїв, що поліпшують апетит, зміцнюють волосся, лікування захворювань нирок і водянки. Відвари з гілок і кори застосовують як болезаспокійливі засоби та для усунення запалень у разі захворювання суглобів і ревматизму, додаючи їх у лікувальні ванни.
- Екстракт рослини використовують для лікування псоріазу, екземи та як відлущувальний засіб.
Як використовувати жимолость у харчуванні
Ягоди цього чагарнику повсюдно використовують у кулінарії для приготування різних морсів, соків, киселю, варення, джемів і йогуртів, а також додають до салатів та інших страв.
Свіжа жимолость
Вибираючи плоди в магазині або на ринку, необхідно знати, що дозрілі ягоди повинні мати фіолетовий або темно-синій колір без зелених включень. Вони мають бути м'якими під час натискання і трохи зморщуватися. Плоди не рекомендують тривалий час зберігати в холодильнику (не більше 3-4 днів). Для осінніх і зимових заготовок ягоди краще заморозити в морозильній камері, перетерти з цукром або зав'ялити.
Жимолость у вигляді соку або морсу
Сік із ягід можна варити з цукром і без нього. Для цього необхідно закласти в соковарку плоди і варити близько півтори години. Виходить смачний і корисний сік, який зберігає в собі всі корисні властивості рослини.
Також можна бланшувати ягоди в гарячій воді близько 3-5 хвилин за температури 80-90°С, відтиснути на соковижималці, розлити в пляшки й пастеризувати приблизно 15 хвилин за температури 85°С. Цукор додають за смаком.
Також можна приготувати морс із жимолості. Для цього потрібно:
- ягоди - 200 грам;
- вода - 1 літр;
- цукор за смаком.
Етапи приготування:
- Перетерти плоди за допомогою товкучки або подрібнити блендером і відокремити сік. Для цього можна використовувати звичайну марлю або сито.
- Закип'ятити воду, покласти в неї макуху і 2-3 столові ложки цукру. Довести до кипіння і варити 3-5 хвилин.
- Остудити отриманий відвар і ретельно його процідити. Додати сік жимолості й поставити в холодильник.
Вийде смачний морс, який буде прекрасним охолоджувальним напоєм у спекотну пору року.
Морозиво та десерти з жимолостю
Плоди жимолості можна використовувати для приготування різних десертів, морозива та випічки.
Морозиво з сиру та жимолості
Інгредієнти:
- 200 г жирного сиру;
- 100 г ягід;
- 2 ст.л. цукру;
- 50 мл вершків не менше 20% жирності;
- листя меліси.
Приготування:
- Подрібнити сир у блендері та додати вершки. Добре перемішати, щоб вийшла однорідна сирна маса.
- Ягоди промити і висушити, а потім додати до отриманої сирної маси і всипати цукор.
- Ще раз усі інгредієнти довести до однорідності занурювальним блендером.
- Перекласти масу в ємність і поставити в морозильну камеру на одну годину. Потім дістати і перемішати, щоб морозиво застигло рівномірно і в ньому не утворювалися грудочки. Такий процес повторити 2-3 рази.
Готове морозиво викладаємо в креманки, прикрашаємо листочками меліси і подаємо до столу.
Варення з плодів жимолості
Спочатку необхідно 2 кг ягід перемолоти в блендері й додати в нього 2,5 кг цукру. Томити на повільному вогні, не доводячи до кипіння, щоб розчинився цукор. Простерилізувати банки, розлити в них готове варення і закатати кришками. Зберігати можна в холодильнику або іншому прохолодному темному місці.
Джем із жимолості
Збити блендером один кілограм ягід і півтора кілограма цукру. Потім все ретельно перемішати дерев'яною ложкою до повного розчинення цукру. Розкласти джем по чистих банках і залишити їх відкритими на кілька днів. Періодично перемішувати, оскільки може випасти осад із цукру. Потім банки закрити кришками і поставити джем настоюватися в холодильник.
Жимолость у косметології
Екстракт жимолості допомагає очищати шкіру обличчя і тіла, а також лімфу і кров від важких металів і токсинів. Також екстракт листя рослини зменшує ризик появи запальних процесів на шкірі. Шампуні та кондиціонери з олією жимолості роблять волосся м'якшим і шовковистішим, запобігаючи його пересиханню та усуваючи ламкість.
Маска для обличчя з жимолості
Інгредієнти:
- 2 ст.л. ягідного пюре;
- 2 ст.л. сметани;
- 1 ст.л. меду.
Приготування:
- Усі компоненти ретельно перемішати й нанести на очищену шкіру обличчя.
- Потримати маску приблизно 15 хвилин і зняти ватним диском, змоченим теплою водою.
- Обполоснути обличчя теплою водою і нанести зволожувальний крем.
У промисловості екстракт жимолості використовують для приготування anti-age косметичних продуктів і загоювальних засобів (кремів, лосьйонів і сироваток), оскільки ця рослина має прекрасні антиоксидантні властивості.
Як вибрати і зберігати жимолость
Купити жимолость можна в супермаркеті, магазині або на ринку. Під час вибору ягід необхідно дивитися на їхній колір і зовнішній вигляд. Стиглі плоди повинні мати однорідний фіолетовий або темно-синій колір і на дотик бути трохи м'якими.
Зберігати в холодильнику жимолость рекомендують не більше 3-4 днів. Якщо ви плануєте робити заготовки на зиму, найкраще заморозити ягоди в спеціальній ємності або ПЕТ-пакеті, прибравши попередньо з нього повітря. Також можна перетерти плоди з цукром, зав'ялити або зварити варення. Такий продукт тривалий час зберігає свої корисні якості і може використовуватися в холодну пору року для лікування застудних захворювань.
Протипоказання та запобіжні заходи
Знаючи, що містить жимолость та її корисні властивості, можна застосовувати її для позбавлення від багатьох недуг. При цьому вона має також і протипоказання. Наприклад, ягоди не слід вживати вагітним жінкам і під час лактації. Також з обережністю треба використовувати їх людям, схильним до алергії та дітям до 7 років.
Також надмірне вживання ягід може стати причиною діареї, закрепу, різей у шлунку та м'язових спазмів. Для профілактики різних захворювань протягом 2-3 тижнів щодня необхідно вживати не більше 100 грамів ягід.
Висновок
Жимолость - це не тільки смачна, а й надзвичайно корисна ягода, яка може стати чудовим доповненням до будь-якого раціону. Спробуйте додати її до свого раціону харчування і насолодитися всіма її корисними властивостями. Також ви можете використовувати плоди жимолості для приготування смачних десертів, соків, джемів, морозива. У сезон появи ягід різні маски домашнього приготування допоможуть вам у догляді за шкірою обличчя, тіла та волоссям.