• FFA
  • /
  • Блог
  • /
  • Чим відрізняється френч-дог від хот-дога?

Чим відрізняється френч-дог від хот-дога?

В Україні складно знайти людину, яка не знає, що таке хот-дог. Аромат підсмаженої ковбаски, присмачений хрускотом булочки та феєрверком смаків від соусів - найкращий стимулятор апетиту. Найпильніші шанувальники здорового харчування іноді балують себе цим фастфудом, нехай і без майонезу та кетчупу. Навіть у невеликих містечках представлений хоча б один різновид хот догів. Настільки популярною стала ця страва.

Походження хот-дога та еволюція його рецепта

У багатьох популярних страв є одна спільна риса - заплутане походження. Хот-доги - яскравий тому приклад. Їхня історія починається в Німеччині, де ковбаски були звичайною повсякденною їжею. Особливо популярними були франкфуртські та віденські, які, власне, і стали прабатьками хот-дога. Свинячі франкфуртські ковбаски почали виготовляти ще в XIII столітті в німецькому місті Франкфурт, де ними вшановували народ з нагоди коронації імператора. Пізніше рецепт потрапив до Відня, де до свинячого фаршу додали яловичий, створивши знамениті віденські ковбаски.

Німецькі іммігранти, які прибули до США в XIX столітті, привезли із собою свої рецепти і звички. Однак сама по собі сосиска - ще не хот-дог. Найбільшим секретом залишається факт, хто першим придумав поміщати її в булочку. Потенційних винахідників кілька:

  • Гаррі М. Стівенс почав подавати ковбаски в булочці 1901 року на стадіоні Нью-Йорка. Просто в нього закінчився вощений папір.
  • Фойхтвангер із Франкфурта-на-Майні приблизно в той самий час почав практикувати таку подачу на Середньому Заході. Легенда стверджує, що спочатку він надавав своїм клієнтам рукавички для захисту рук від гарячих ковбасок. Але цей аксесуар ніхто не прагнув повернути. Тож, щоб зменшити витрати, Фойхтвангер почав класти ковбаски в булочку, і робив це ще з 1880-х років.
  • Ще одна історія стверджує, що перший хот-дог був проданий у Нью-Йорку в 1860-х роках. Чарльз Фелтман, німецький емігрант, почав продавати варені ковбаски в булочках на Коні-Айленді, що стало першим кроком до популяризації хот-догів в Америці.

Однак сама ідея сервірування ковбаски в булочці, щоб зручно було їсти на ходу, виникла пізніше. При цьому 1906 року і страва, і назва виявилися широко вживаними в США.

Напевно, кожен замислювався, купуючи хот-дог, чому він так називається? Це не менш заплутана історія. Активно обговорюється кілька версій:

  • Одна з найпоширеніших пов'язана з карикатуристом Тедом Дорганом. На початку XX століття на бейсбольних матчах у Нью-Йорку продавали гарячі ковбаски в булочках. Згідно з легендою, Дорган, будучи присутнім на одному з таких матчів, вирішив намалювати карикатуру, де зобразив продавців, які кричали «гарячі такси» (англійською «hot dachshunds»). Оскільки «dachshund» (такса) було складним словом, у карикатурі його було спрощено до «hot dog». Хоча реальних доказів існування такої карикатури не знайдено, історія залишається популярною.
  • Ще одна теорія свідчить, що назва «хот-дог» з'явилася через сумнівну репутацію деяких м'ясників, які використовували для виробництва ковбасок неякісну сировину. Споживачі жартували, що в цих ковбасках може бути м'ясо собак. Звісно, це було більше жартом, ніж реальністю, але таке ставлення могло вплинути на вибір назви.
  • Є версія, що назва походить від студентського жарту. Нібито студенти Єльського університету продавали сосиски, стверджуючи, що це м'ясо борсука (badger dog).
  • Деякі «дослідники» питання стверджують, що термін «хот-дог» з'явився завдяки німецьким іммігрантам, які привезли з собою франкфуртські та віденські ковбаски. Через асоціацію цих ковбасок із таксами, які теж походили з Німеччини і мали довге тіло, почали використовувати термін «dachshund sausages». Згодом ця назва трансформувалася у звичний хот-дог.

Так чи інакше, назва «хот-дог» швидко прижилася і стала популярною, перетворившись на впізнаваний символ американської вуличної їжі.

Які бувають хот-доги: різновиди, популярні в Україні та світі

Ця страва стала неймовірно популярною в усіх куточках планети. Кожна країна привносить свій національний колорит у базовий рецепт:

  • Чиказький хот-дог - це справжній символ міста Чикаго. Він готується з яловичої ковбаски, підсмаженої або відвареної, і подається в булочці з маком. Його традиційні інгредієнти включають жовту гірчицю, реліш, цибулю (дрібно нарізану), шматочки помідорів, солоні огірки, солодкий перець, селерову сіль. Чиказький хот-дог часто називають «усім, окрім кетчупу», оскільки традиційно цей соус у ньому не використовується.
  • Японські хот-доги також набули унікального азіатського колориту. Їх подають із васабі, смаженою японською локшиною якісоба з овочами та м'ясом замість сосиски.
  • Чилійський хот-дог (Completo) вражає різноманітністю начинок. Крім сосиски і майонезу, у великій булочці поміщаються помідори, гуакамоле або просто нарізаний авокадо, капуста, гірчиця, халапеньо.

Але найбільшу конкуренцію традиційному рецепту становить хот-дог по-французьки.

Чим відрізняється французький хот-дог і чому він став настільки популярним?

Щоб зробити звичайний хот-дог, ми беремо довгу булочку і розрізаємо її вздовж таким чином, щоб вийшла кишенька для ковбаски. М'ясну начинку і базові соуси можуть доповнювати найрізноманітніші інгредієнти - овочі, інші соуси. Часом вам вручають грандіозну конструкцію, яку не так вже й просто вкусити. У підсумку, щоб з'їсти, здавалося б, вуличну їжу, потрібно знайти спокійне містечко, бажано зі столом.

Хот-дог по-французьки - принципово інший формат. Сосиска вставляється всередину порожнистого багета або спеціальної витягнутої булочки з центральним отвором, розташованим на її торці. Гірчиця, кетчуп, майонез - ось і готовий ваш перекус. Завдяки такій простій конструкції нічого не витікає і не випадає. Хот-дог по-французьки можна акуратно з'їсти в салоні автомобіля або просто на ходу. Завдяки цьому він особливо популярний на заправках.

До того ж технологія приготування френч-дога набагато простіша. Потрібно менше інгредієнтів, обладнання, часу. Особливо якщо купити якісні булочки у компанії Fast Food Assistant. Ми є виробником величезного асортименту продукції для громадського харчування, торговельних мереж і звичайних покупців. Вибирайте якість, підтверджену сертифікатами та довірою експертів у галузі громадського харчування.

У чому основні відмінності між класичним хот-догом і френч-догом?

Французький хот-дог відрізняється від звичайного способом подачі та використовуваним хлібом. У класичному хот-дозі сосиску кладуть у розрізану булочку і можуть доповнювати іншими начинками, крім соусів. У французькому хот-дозі сосиску вставляють усередину порожнистого багета або спеціальної витягнутої булочки і комбінують тільки з соусами.

Які інгредієнти зазвичай використовуються в класичному хот-дозі та френч-дозі?

У хот-дог по-французьки йде порожниста булочка або багет, сосиска, кетчуп, гірчиця, майонез. У звичайний хот-дог можна додати цибулю, свіжу або квашену капусту, скибочки огірка або помідора, морквину по-корейськи та інші інгредієнти.

Який спосіб приготування булочок використовується для френч-дога?

Булочки для френч-догів, як правило, готуються з тіста бріош. Воно вирізняється високим вмістом яєць і масла. Це робить булочки м'якими, повітряними і з трохи солодкуватим смаком. Також булочки для френч-догів особливим чином формуються - їм надають довгастої форми із загостреними кінцями.

Які переваги має френч-дог порівняно зі звичайним хот-догом?

За рахунок закритої форми булочки начинка френч-дога не випадає і не бруднить руки, що робить його більш зручним для їжі на ходу. Френч-дог легко брати з собою як перекус, на пікнік або в поїздку. Запечена булочка надає френч-догу більш апетитного і ресторанного вигляду.

Де можна купити якісні булочки для френч-догів і хот-догів в Україні?

Компанія Fast Food Assistant із задоволенням стане вашим постачальником неймовірно смачних і апетитних булочок для хот-догів по-французьки. У нас ви знайдете стабільну рецептуру та допомогу з впровадження продукції у ваші технологічні процеси.


Інші цікаві статті: