Рецепт котлети вражає захопливою та багатою історією. Незважаючи на сучасні інтерпретації, їхній шлях починавс...
Картопля вже міцно увійшла в наш раціон і стала одним із головних продуктів харчування. Щороку фермери всього світу вирощують приблизно 300 000 000 тонн цієї овочевої культури, і при цьому на Україну припадає 6% від цієї цифри. Батьківщиною цього овоча є Південна Америка, але загальна історія картоплі налічує понад 10 000 років. Уперше вона виникла на території, яка розташована поруч з озером Тітікака. Спочатку індіанці вирощували дикорослу культуру, і тільки через 5000 років вона набула статусу сільськогосподарської культури.
В Україну картоплю привезли німецькі колоністи на початку 18 століття, і на перших порах вона не користувалася великим попитом у місцевих жителів. Спочатку овоч з'явився на південних землях України і отримав назву «чортове яблуко». Пізніше вона поширилася на території всієї країни. Завдяки високій врожайності, смаковим якостям і доступності, картопля здобула велику популярність і стала називатися «другим хлібом». Також у центральних регіонах країни цю культуру називають просто «картоплею», на півночі України (Рівне, Львів та Волинь) - «бульбою», а в Тернополі та Хмельницькому - «барабулі». В Україні фермери вирощують понад 180 різних сортів картоплі, кожен з яких має свої особливі якості.
Саме тому особливе місце в українській кухні посідають різноманітні картопляні страви та особливо картопля фрі, яку хоч раз у житті скуштувала кожна людина. Більшість вважає цю страву з розряду фаст-фуду, тобто шкідливою їжею. Але не слід одразу категорично від неї відмовлятися. Сьогодні ми вам розповімо про те, як готувати картоплю фрі на своїй кухні, щоб вона була максимально корисною для людини. Але мова піде не про сиру картоплю, оскільки з неї ви не зможете приготувати ідеальну страву із золотою хрусткою скоринкою. У ресторанах і кафе використовують спеціальну картоплю, яку виготовляють з особливих сортів цієї культури. Також вона проходить велику кількість різних технологічних процесів, перед тим як потрапляє на прилавки магазинів.
Таку картоплю:
- ретельно миють;
- чистять;
- ріжуть;
- вимочують для зниження вмісту крохмалю;
- бланшують - обробляють парою;
- просушують;
- обсмажують кілька секунд;
- заморожують при температурі -45С°.
При цьому обсмажування після обробки парою і заморожування дають змогу створити на напівфабрикаті особливу скоринку, яка не дає проникати олії у внутрішні шари овоча під час його приготування. Таким чином, картопля фрі стає хрусткою і смачною. Також вона зберігає велику кількість своїх корисних якостей.
Повторити такий складний процес на своїй кухні досить складно, тому найкраще придбати його в магазині та насолоджуватися апетитною стравою.
Як приготувати страву, щоб зберегти якомога більше корисних речовин:
- Олія має бути високоякісною та рафінованою.
- Використовувати її можна тільки тричі й не більше.
- Обсмажувати тільки заморожену картоплю, щоб вона не ввібрала в себе велику кількість шкідливих речовин з олії.
- Смажити картоплю слід близько 2-3 хвилин, щоб не пересмажити продукт.
- Треба часто струшувати кошик із картоплею для її рівномірного приготування.
- Закінчивши обсмажування, слід підняти кошик на кілька секунд і дати стекти надлишкам олії.
Сорти картоплі для приготування фрі
То які сорти картоплі використовують виробники для приготування напівфабрикату? Щоб картопля вийшла хрусткою і смачною, цей овоч повинен містити великий відсоток крохмалю, повинен мати великий термін зберігання і з часом не темніти.
- Інноватор - це голландський сорт, який найчастіше використовують для приготування картоплі фрі. Його тверда м'якоть забарвлена в яскраво-жовтий колір. Цей сорт має високий ступінь стійкості до різних захворювань.
- Алверстоун - це овоч із м'якою м'якоттю, який можна зберігати близько 6 місяців, не вдаючись до спеціальних умов зберігання. Має невеликий відсоток крохмалю.
- Челленджер - це твердий сорт, який містить велику кількість крохмалю, тому оптимально підходить для приготування нашої страви.
- Свінг - це сорт, що поєднує в собі всі переваги Алверстоуна та Челленджера, тому також добре підходить для приготування фрі. Має високу стійкість до різних захворювань.
- Сантана - цей сорт можна вирощувати навіть узимку, наприклад, у Єгипті з його прекрасними кліматичними умовами.
- Фонтане - це універсальний сорт, який добре росте в піщаних ґрунтах і дає великий обсяг бульб з одного куща.
- Агрія - цей сорт поширений на південному заході Нідерландів, де переважають глинисті ґрунти. Може довго зберігатися і чудово підходить для приготування і заморозки напівфабрикатів.
Також існує ще величезна кількість сортів, які оптимально підходять для виробників, тому в нашій країні можна легко вибрати і купити заморожену картоплю за найдоступнішими цінами.
Ознайомившись із нашими рекомендаціями, ви можете самі зробити свій вибір - приготувати фрі із сирого продукту й отримати жирну страву або купити в магазині напівфабрикат і за дві хвилини створити ідеальну страву без шкідливого жиру і з максимальним вмістом корисних речовин.