• FFA
  • /
  • Блог
  • /
  • Шість класичних соусів для барбекю та один особливий

Шість класичних соусів для барбекю та один особливий

М'ясні страви, приготовані на грилі, будуть смачнішими з різними приправами. Соуси до м'яса барбекю не тільки підкреслюють смак, а й роблять його більш соковитим. Давайте на прикладі кількох популярних рецептів дізнаємося, як готувати соус для гриля, щоб страва набула більш вишуканого смаку.

Томатний соус зі свіжою зеленню

Приготувати томатний соус до м'яса на грилі рецепт, якого досить простий зможе навіть новачок. Для цього знадобляться прості та доступні продукти. Кріп і петрушка надають приємного свіжого післясмаку. Щоб приготувати цей соус, необхідно взяти густий сік із помідорів, дрібно нарізану петрушку та кріп. Усі компоненти добре перемішати. Для посилення смаку можна додати кілька зубчиків часнику, перемелений перець та інші ароматичні добавки.

Класичний домашній соус

Це соус для м'яса гриль, який має американське походження. Існує три види класичного соусу: гірчичний, томатний і оцтовий. Основні інгредієнти - цибуля, паприковий порошок, вустерширський соус, тростинний цукор, часник, прянощі.

Щоб приготувати класичний соус, спершу в сотейнику слід нагріти на середньому вогні трохи рослинної олії, додати нарізану цибулю й обсмажити до прозорості. До цибулі висипати подрібнений часник і готувати ще 1-2 хвилини. Залежно від виду соусу додати яблучний оцет, гірчичний порошок, кетчуп. Потім всипати основні компоненти. Далі дати соусу покипіти, приблизно 20-30 хвилин, при цьому не забувати його помішувати.

Кисло-солодкий соус

Має легкий і пікантний смак. Для його приготування необхідні такі компоненти в певному співвідношенні:

  • сік апельсина - 3 ст. л.;
  • оцет - 2 ст. л.;
  • цукор - 1,5 ст. л.;
  • паста з томатів - 1 ст. л.;
  • соєвий соус - 1 ст. л.

Щоб соус був густішим, слід додати трохи кукурудзяного борошна і проварити на маленькому вогні. Якщо використовувати цей соус для змащування барбекю, то на м'ясі утвориться апетитна глазур.

Баварський соус із гірчицею

Він досить простий у приготуванні. Необхідні компоненти - це гірчичне насіння, темне пиво, мед, яблучний оцет. У соус можна влити трохи води і залишити на дві години, щоб він настоявся. Перед тим як подати соус, його слід збити блендером для отримання однорідної консистенції.

Цей соус чудово підходить до жирних страв, таких як ковбаски-гриль.

Ягідний соус

Не всі соуси для гриля прості в приготуванні. Ягідний соус трохи складніший у приготуванні, але має більш насичений смак. До його складу входять цибуля, вишня, винний оцет, спеції.

Дрібно нарізану цибулю треба обсмажити на сковорідці до золотистого кольору. Потім додати до неї вишні та готувати ще кілька хвилин. Після чого влити винний оцет і злегка уварити.

Далі додати спеції та сіль за смаком, ретельно перемішати.

Гострий медово-гірчичний соус

Для його приготування знадобляться такі продукти у відповідній пропорції:

  • діжонська гірчиця - 2 ст. л.;
  • мед - 2 ст. л.;
  • яблучний оцет - 1 ст. л.;
  • гострий соус (наприклад, табаско) - 1 ч. л.;
  • сіль - щіпка;
  • чорний перець - дрібка.

У невеликій мисці необхідно змішати до однорідної маси діжонську гірчицю і мед. Потім влити яблучний оцет і гострий соус, ретельно перемішати. Після цього всипати перемелений чорний перець і сіль. Дати соусу настоятися протягом 10-15 хвилин.

Його можна використовувати для різних видів м'яса і надання стравам пікантності.

Найпоширеніші запитання

Який соус найкраще підходить для курячого м'яса на грилі?

До птиці відмінно підходить кисло-солодкий соус. Завдяки тому, що в ньому незвично поєднуються кислі та солодкі інгредієнти, він надає страві пікантного смаку.

Чи можна замінити будь-які інгредієнти в соусах, якщо їх немає під рукою?

Так, можна замінювати інгредієнти в соусах, якщо якихось із них немає під рукою. Наприклад, замість коричневого цукру, можна використовувати звичайний білий.

Як довго можна зберігати приготовані соуси в холодильнику?

Терміни зберігання приготованих соусів у холодильнику залежать від складу і способу їх приготування. Наприклад, ягідний соус може зберігатися в холодильнику до 1-2 тижнів у герметично закритій ємності.

Який соус краще використовувати для глазурування м'яса під час приготування на грилі?

Для глазурування м'яса під час приготування на грилі ідеально підійде кисло-солодкий соус.

Чи можна приготувати ці соуси заздалегідь і заморозити для подальшого використання?

Добре переносить заморозку томатний соус із зеленню. В інших під час розморожування може відбутися розшарування однорідної текстури, і вони будуть непридатні до вживання.


Інші цікаві статті: