• FFA
  • /
  • Блог
  • /
  • Кулінарні секрети: маринад для овочів для гриля

Кулінарні секрети: маринад для овочів для гриля

Приготовані на відкритому вогні овочі гриль не тільки стають соковитими та хрусткими, а й зберігають усі свої корисні якості. Також вони є чудовим гарніром для шашлику, м'ясних і рибних страв, приготованих на мангалі. Приготувати такі овочі можна і на домашній кухні, використовуючи спеціальну сковорідку, але запечені на грилі вони вийдуть неймовірно смачними та ароматними.

Для того щоб надати овочам особливої пікантності, їх можна заздалегідь витримати в спеціальному маринаді, приготованому найрізноманітнішими способами. Деякі люди просто занурюють їх у рідину, де вже насичується соками м'ясо, вбираючи в себе аромат різних пряних трав і спецій, а можна приготувати самостійний маринад для овочів, які готуватимуться на грилі.

На відкритому вогні можна запекти найрізноманітніші овочі, але щоб деякі з них не згоріли, а деякі не допеклися, слід поділити їх на два види - м'які та тверді. Для томатів, грибів, болгарського перцю, спаржі та цибулі вистачить від 5 до 7 хвилин, щоб повністю приготуватися над сильним жаром. Кабачкам, цукіні, баклажанам, буряку та гарбузу знадобиться трохи більше часу, а картоплю слід запікати окремо від решти овочів, оскільки вона готується не менше 20-30 хвилин. Для гриля необхідно вибирати невеликі бульби, а за бажання чергувати їх на шампурах із невеликими шматочками свіжого сала. Так картопля стане більш соковитою і смачною. Овочі можна готувати на спеціальній решітці або наколювати на шампури.

Користь маринування овочів

Мариновані овочі на грилі повністю зберігають усі свої корисні та поживні властивості, зокрема клітковину, різноманітні мікроелементи та вітаміни, а також стають м'якшими й ароматнішими. Занурюючись у маринад, овочі зберігають свою соковитість, повністю просочуються ароматами та смаком різноманітних трав, спецій та олії, а також зберігають необхідну кількість вологи.

Крім цього натуральні інгредієнти, такі як лимон, часник, оливкова олія та спеції додають овочам безліч корисних властивостей. Під час запікання на грилі в них істотно збільшується кількість вітаміну Е і К, що позитивно впливає на роботу легенів і стан опорно-рухового апарату.

Типи маринадів для овочів

Давайте розглянемо, як приготувати маринад для овочів, щоб вони залишалися смачними та хрусткими, а також зберігали всі свої корисні якості для організму людини.

Класичний маринад з оливковою олією та лимоном

Інгредієнти:

  • 3-4 ст.л. оливкової рафінованої олії;
  • 2 -3 зубчики часнику;
  • 1 ст.л. вичавленого соку лимона;
  • 1 ст.л. спецій (суміш чебрецю, базиліка, розмарину, чорного або червоного перцю і коріандру);
  • сіль.

Етапи приготування:

  1. Овочі вимити і висушити паперовим або звичайним рушником. Баклажани і цукіні нарізати кружальцями середньої товщини, а болгарський перець великими шматками.
  2. Часник натерти на спеціальній тертці або видавити через спеціальний прес.
  3. Викласти овочі в каструлю, полити олією та скропити лимонним соком.
  4. Додати всі приправи. Добре перемішати і поставити в темне прохолодне місце на 20-30 хвилин.
  5. Злити зайву рідину і запікати на решітці гриль по 3-4 хвилини, перевертаючи, щоб вийшла рум'яна скоринка.

Готові овочі готові і їх можна подавати як гарнір до м'яса, риби та інших страв, приготованих на мангалі.

Маринад із бальзамічним оцтом і медом

Інгредієнти:

  • 3-4 ст.л. рафінованої оливкової олії;
  • 2 ст.л. бальзамічного оцту;
  • 2-3 зубчики часнику;
  • 1 ст.л. натурального рідкого меду;
  • 1 ст.л. американської гірчиці;
  • 1 ч.л. сушеного чебрецю і базиліка;
  • 0,5 ч.л. солі та гострого перцю.

Етапи приготування:

  1. Баклажани, томати і болгарський перець вимити і висушити на паперовому рушнику. Нарізати великими шматками (баклажани кружечками).
  2. Помістити їх у миску або каструлю.
  3. Змішати всі інгредієнти (часник видавити через прес) і додати їх до овочів.
  4. Усе ретельно перемішати, накрити кришкою і поставити в темне прохолодне місце на 20-30 хвилин.
  5. Злити в окремий посуд зайву рідину.
  6. Овочі викласти на решітку гриль і смажити з кожного боку по 3-4 хвилини, за необхідності окроплюючи маринадом, що залишився.

Коли овочі підрум'яняться, прибрати з решітки і можна подавати до столу. Вони чудово підійдуть до різних м'ясних страв, оскільки бальзамічний оцет і мед надають гарніру солодкувато-кислуватого смаку, який чудово поєднується з яловичиною і свининою.

Гостро-солодкий маринад із соєвим соусом та імбиром

Інгредієнти:

  • 2 ст.л. соєвого соусу;
  • 1 ст.л. натурального меду;
  • 2-3 зубчики часнику;
  • 50 г. свіжого імбиру;
  • 1 стручок перцю чилі;
  • 50 г свіжовичавленого соку лимона.

Етапи приготування:

  1. Кабачки, моркву та баклажани добре вимити й обсушити на паперовому рушнику.
  2. Нарізати їх кружечками (моркву можна великими смужками).
  3. Видавити через прес часник, імбир очистити від шкірки й натерти на дрібній тертці та нарізати дрібно перець чилі. Потім у глибокому посуді змішати всі інгредієнти, покласти в нього овочі та добре перемішати.
  4. Поставити в темне прохолодне місце на 20-30 хвилин. За цей час овочі мають увібрати весь маринад.
  5. Викласти овочі на гарячу решітку гриль і обсмажувати по 3-4 хвилини, перевертаючи, щоб отримати рум'яну скоринку. За необхідності можна поливати рідиною, що залишилася. Коли вони підрум'яняться і стануть м'якими, треба зняти з решітки, викласти на блюдо або дерев'яну дошку.

Подавати на стіл як гарнір.

Маринад з оцтом і гірчицею для пряних овочів

Інгредієнти:

  • 2 ст.л. оцту (столового або яблучного);
  • 1 ст.л. американської гірчиці;
  • 3-4 ст.л. рафінованої оливкової олії;
  • 1 ст.л. натурального меду;
  • 2-3 зубчики часнику;
  • пучок свіжого кропу.
  • сіль.

Етапи приготування:

  1. Буряк, моркву та картоплю вимити й обсушити на паперовому рушнику.
  2. Буряк нарізати кружальцями, моркву великими смужками, а картоплю скибочками.
  3. Часник видавити через спеціальний прес, а кріп дрібно нарізати. Змішати в глибокому посуді всі інгредієнти, покласти в маринад усі овочі.
  4. Прибрати в темне прохолодне місце на 20-30 хвилин.
  5. Потім злити в окремий посуд зайву рідину, викласти буряк і моркву на решітку гриль і обсмажувати по 3-4 хвилини з двох боків.
  6. Картоплю загорнути в кілька шарів фольги, покласти поруч і запікати 20-30 хвилин. Потім прибрати фольгу і ще підсмажувати на вогні кілька хвилин до отримання хрусткої скоринки і повної готовності.

Викласти всі овочі на блюдо і подавати разом із будь-якими м'ясними стравами, приготованими на мангалі.

Також картоплю можна заздалегідь відварити в мундирах, а потім покласти в маринад. Так вона швидше приготується на грилі без фольги.

Маринад із йогуртом і спеціями для м'яких овочів

Інгредієнти:

  • 150 мл. натурального йогурту;
  • 2-3 зубчики часнику;
  • сіль і перець за смаком;
  • 0,5 ч.л. каррі та куркуми;
  • 1 ст.л. французької гірчиці в зернах;
  • 2 ст.л. свіжовичавленого соку лимона.

Етапи приготування:

  1. Томати, баклажани, цукіні та болгарський перець вимити, обсушити на паперовому або вафельному рушнику і нарізати великими шматочками або кружечками.
  2. Змішати всі інгредієнти в посуді й покласти в них овочі. Залишити в темному прохолодному місці на 30 хвилин.
  3. Злити зайву рідину, викласти овочі на решітку гриль і смажити по кілька хвилин із кожного боку. Необхідно пам'ятати, що томати і болгарський перець запікаються швидше, ніж баклажани і цукіні. Це необхідно враховувати, вибираючи час приготування.
  4. Коли овочі стануть м'якими і підрум'яняться, зняти з решітки і викласти на тарілку.

Використовувати як гарнір до різних м'ясних або рибних страв.

Як вибрати овочі для гриля

Щоб овочі на грилі вийшли смачними та соковитими, вони мають бути приблизно одного розміру, пружними, без пошкоджень і вм'ятин. Перестиглі овочі не підходять для гриля, оскільки вони швидко стануть м'якими, розповзуться і втратять свій естетично привабливий зовнішній вигляд.

Нарізка овочів для гриля:

  • кабачки, баклажани та цукіні краще нарізати кружечками середнього розміру:
  • картоплю, моркву, цибулю і перець розрізати на чотири частини, щоб отримати великі часточки;
  • печериці краще готувати цілими або також розрізати на дві або чотири частини, якщо вони занадто великі.

Видаляти шкіру краще з готових овочів (болгарського перцю і томатів). Для отримання смачного гарніру слід правильно поєднувати різні види овочів, наприклад, томати з баклажанами, цукіні, болгарським перцем і грибами.

Як маринувати овочі правильно

Через те, що овочі самі по собі містять велику кількість соків, маринад має лише посилювати їхній смак і доповнювати різними ароматами. Найпростішим варіантом вважається суміш рослинної олії з різними пряними травами та спеціями. Найкращими інгредієнтами для маринування є:

  • цибуля;
  • часник;
  • червоний і чорний гострий перець;
  • паприка;
  • коріандр;
  • розмарин;
  • кмин;
  • базилік;
  • оцет (яблучний, винний, столовий і бальзамічний);
  • лимонний сік;
  • зелень;
  • горіхи;
  • мед;
  • натуральний йогурт;
  • домашній майонез;
  • соєвий соус;
  • гірчиця;
  • цукор.

Використовуючи сіль, слід бути обережним, оскільки у свіжих овочах міститься багато соку, який вони виділяють під час запікання. Якщо їх посолити відразу, то він може стекти дуже швидко і не вийде хрустка рум'яна скоринка. Краще додавати сіль перед смаженням.

Використовуючи різні спеції та трави, слід враховувати, що під час смаження вони можуть сильно підгоріти, тому перед приготуванням на грилі овочі треба трохи очистити від них. Залежно від виду оцту смак овочів може змінюватися. Якщо смажити кабачки, цукіні, томати і перець на шампурах, найкраще розмістити між ними кільця цибулі, які додадуть їм яскравішого аромату і насиченого смаку.

Під час смаження твердих овочів вони зазвичай швидко горять зверху, а всередині залишаються сирими. Тому їх найкраще заздалегідь прокип'ятити близько 10 хвилин у маринаді з рисового оцту, солі, цукру і спецій.

Кожен вид овочів має свої нюанси в приготуванні, що слід мати на увазі під час вибору маринаду. Наприклад, цукіні та баклажани рекомендують поєднувати з грибами (печерицями). Для їхнього маринаду зазвичай використовують винний білий оцет, оливкову олію, орегано, гострий червоний перець і часник. Цибуля і солодкий перець полюбляють оливкову олію і лимонний сік. Баклажани і цукіні відмінно комбінуються з оливковою олією, перцем, сушеним розмарином і часником.

Подача маринованих овочів із гриля

Подавати запечені овочі на грилі можна найрізноманітнішими способами. Найкраще для цього підійде неглибока тарілка або дерев'яна дошка. Для посилення смаку їх можна посипати свіжою зеленню, полити йогуртовим соусом або маслиновою олією (особливо якщо готувалися без маринаду).

Подавати овочі гриль можна з різноманітними м'ясними та рибними стравами, адже вони чудово підкреслять їхній смак, сприятимуть кращому травленню та засвоюваності яловичини та свинини. Ті, хто дотримується вегетаріанства, запечені баклажани, томати, перець і гриби можуть стати основною стравою.

Висновок

Мариновані овочі на грилі - це ідеальне поєднання аромату, смаку та користі, які ви можете легко приготувати на своєму домашньому барбекю. Спробуйте використовувати різні маринади та експериментуйте з овочами, підбираючи ідеальний варіант для своїх смаків. Маринування - це не тільки спосіб поліпшити смак, а й зробити овочі більш поживними.


Інші цікаві статті: