• FFA
  • /
  • Блог
  • /
  • Рататуй: рецепт із Франції, і не тільки для гурманів

Рататуй: рецепт із Франції, і не тільки для гурманів

Про таку страву як рататуй жителі України дізналися з однойменного мультфільму про незвичайне французьке мишеня на ім'я Ремі, яке вміло смачно готувати це чудове овочеве рагу. Але в реальності батьківщиною цієї страви є Прованс. Уперше рецепт можна зустріти в книзі з кулінарії 1778 року. Спочатку цю страву готували на території сучасного міста Ніцца бідні сільські селяни. Вони використовували для її приготування кабачки, томати, перець, ріпчасту цибулю і часник. У сьогоднішній інтерпретації в рататуй входять ще й баклажани. Також французькі кухарі додавали в цю страву різні прованські трави, такі як кмин, чебрець, базилік, розмарин, а також трюфелі.

В інших країнах світу рататуй відомий під іншими найменуваннями. Наприклад, в Італії його називають капоната, в Іспанії - пісто, у Туреччині - імам-баялди, у Каталонії - самфаїна, в Угорщині - лечо, а в Україні - рагу. Попри те, що всі ці страви готують з однакових овочів і використовують практично однакову кулінарну технологію, завдяки спеціям і приправам, вони мають суттєві смакові відмінності.

Користь рататуя

Класичний рататуйготується переважно з овочів, тому є дуже корисною стравою для організму людини. У ньому міститься більша кількість клітковини, калію, вітаміну А, С і К, фолієвої кислоти та багатьох інших елементів. Завдяки такій великій кількості овочів людина повною мірою отримує необхідну добову дозу вітамінів і мінералів. Зокрема вітамін А сприяє нормальному розвитку організму, відповідає за репродуктивну систему і підтримує імунітет загалом. В-каротин - це провітамін А, який має сильні антиоксидантні властивості, необхідні для організму людей.

Ця страва чудово підійде людям, які дотримуються здорового способу життя і правильного харчування. В одній порції рататуя міститься всього 171 калорія.

Розподіл макроелементів:

  • 35% вуглеводів;
  • 50% корисних жирів;
  • 15% білків.

Це прекрасне джерело клітковини (близько 18% від необхідної норми на добу), калію (близько 15% від норми на добу) і вітаміну А (близько 31% від норми на добу). Дуже часто рататуй включають до веганської та середземноморської дієти як страву, багату на вітаміни та мінерали.

Класичний рецепт рататуя

Традиційно приготування рататуя не вимагає особливих зусиль, тому класичний рецепт може освоїти навіть кулінар-початківець. Для 4 порцій знадобиться близько 45 хвилин.

Інгредієнти:

  • болгарський червоний або зелений перець - 2 шт.
  • баклажани - 1 шт. великий (або 2 шт. маленьких)
  • кабачки - 3 шт. середнього розміру
  • цибуля ріпчаста - 1 шт.
  • томати - 4 шт.
  • часник - 4-5 зубчиків
  • чебрець - 2 гілочки
  • прованські трави
  • сіль і перець за смаком
  • оливкова олія

Покрокове приготування:

  1. Спочатку треба приготувати соус, який є основою страви. Для цього беремо болгарський перець, томати, цибулю, часник і спеції. Можна приготувати соус двома способами. У першому випадку знадобиться більше часу, але в підсумку соус буде смачнішим і ароматнішим. Запікаємо болгарський перець цілим у духовій шафі близько 20 хвилин за температури 180 градусів. Знімаємо з нього шкірку, подрібнюємо м'якоть, а потім будемо додавати її в соус. У другому випадку ми використовуємо перець у сирому вигляді.
  2. Готуємо соус. Дрібно нарізаємо цибулю з часником і обсмажуємо трохи на оливковій олії до золотистого кольору. Потім додати два перетерті помідори і покласти в соус одну гілочку чебрецю. Після цього треба посолити, поперчити і томити на маленькому вогні близько 10 хвилин.
  3. Готовий соус можна збити блендером до однорідної консистенції або залишити в колишньому вигляді.
  4. Далі треба нарізати два помідори, кабачки та баклажани тонкими однаковими кружечками.
  5. У скляну форму для запікання вилити отриманий соус і по черзі укласти на нього всі овочі, формуючи круглу форму рататуя.
  6. Приправити страву спеціями, посолити і зверху покласти гілочку чебрецю.
  7. Накрити страву кількома шарами фольги і поставити в духову шафу на 20 хвилин, розігрівши її до температури близько 180 градусів. Потім зняти фольгу і ще запікати протягом 5-7 хвилин. Не слід перетримувати страву в духовій шафі, оскільки овочі вийдуть занадто м'якими. Якщо ви готуєте страву в сотейнику на вогні, необхідно точно дотримуватися рецепта, щоб не переварити їх.

За бажання можна додати в страву базилік і орегано, які надають їй пікантності. Класичний рататуй, рецепт, рецепт, якого ми вам запропонували, можна адаптувати за своїм смаком і особистими уподобаннями. Наприклад, можна спекти страву в духовці з овочами й тонкими скибочками шинки, різними видами сирів, курячим м'ясом і картоплею. Таке рагу вийде більш ситним і насиченим.

Як подавати рататуй

Рататуй може подаватися до столу як самостійна страва зі свіжим хлібом або використовуватися як гарнір до відвареної картоплі, пюре, рисової, гречаної чи інших каш. Готову страву слід гарно викласти на тарілки, намагаючись не порушувати шари та прикрасити її свіжою зеленню.

Варіації та поліпшення рецепта рататуя

Існує рецепт рататуя в духовці, який готують у різних країнах. Давайте розглянемо кілька найпопулярніших варіантів.

Іспанський рецепт

Іспанський «пісто» готують із літніх овочів. Для його приготування нам знадобляться такі інгредієнти:

  • кабачки або цукіні - 2 шт.
  • томати - 2 шт.
  • цибулина - 1 шт.
  • перець стручковий - 2 шт.
  • яйця курячі - 2 шт.
  • багет пшеничний - 4 шматки
  • часник - 2-3 зубчики
  • оливкова олія - 2-3 ст.л.
  • середземноморські трави і сіль за смаком.

Покрокове приготування:

  1. Цибулю почистити і порізати півкільцями, перець - тонкими смужками, кабачки (цукіні) - невеликими брусками, а томати - великими кубиками.
  2. Розігріти сковорідку з оливковою олією та обсмажити трохи цибулю з часником до прозорості.
  3. Додати до них кабачки або цукіні й обсмажити ще трохи на маленькому вогні. Потім покласти томати з перцем, посолити, поперчити і додати спеції.
  4. Томити рататуй близько 10 хвилин під кришкою. Відварити яйця, обсмажити шматочки багета на другій сковорідці (на грилі або в тостері) і натерти їх часником.
  5. Викласти готовий рататуй на тарілки, прикрасити нарізаними яйцями і подавати з часниковим багетом.

Італійський рецепт

Італійці також готують це овочеве рагу під назвою «капоната», використовуючи пряні трави та спеції.

Інгредієнти:

  • баклажани - 2 шт.
  • цибулина - 1 шт.
  • часник - 4-5 зубчиків
  • томати - 2 шт.
  • каперси - 20 г.
  • оливкова або соняшникова олія
  • базилік - 2-3 гілочки
  • сіль, перець і трави за смаком
  • винний оцет - 1 ст.л.

Покрокове приготування:

  1. На пательні з олією трохи обсмажити ріпчасту цибулю з часником і баклажан, нарізаний кубиками до золотистого кольору.
  2. Додати перетерті томати без шкірки. Тушкувати овочі близько 15 хвилин, влити ложку оцту, посолити, поперчити, додати каперси і базилік.
  3. Подавати зі смаженими кедровими горішками як самостійну страву.

Рататуй із м'ясним фаршем

У середземноморській кухні цю страву воліють готувати з м'ясом або м'ясним фаршем. Грецькі кухарі готують мусаку з баклажанами і курячим фаршем, щедро заливаючи її соусом бешамель і посипаючи сиром.

Інгредієнти:

  • курячий фарш - 500 г.
  • томати - 4 шт.
  • баклажан - 1 шт.
  • кабачки - 2 шт.
  • болгарський перець червоний - 2 шт.
  • цибулина - 1 шт.
  • часник - 3-4 зубчики
  • твердий сир - 150 г.
  • прованські трави сухі
  • оливкова або соняшникова олія - 2-3 ст.л.
  • сіль і перець.

Покрокове приготування:

  1. Із курячого філе та м'якоті стегенець зробити фарш.
  2. Приготувати соус, як сказано в першому класичному рецепті.
  3. Нарізати кабачки, баклажан і томати кружечками приблизно 0,5 см.
  4. На кружальце баклажана треба покласти кабачок, трохи фаршу і кружальце томата. Чергуючи овочі з фаршем сформувати кілька стовпчиків.
  5. Посуд для запікання добре змастити маслиновою олією і укласти в нього стовпчики так, щоб вийшло повне коло. Всередину також укласти кілька заготовок. Посолити, поперчити і додати сухі трави.
  6. Зверху залити соусом, ретельно накрити фольгою і випікати близько 25 хвилин за температури близько 180 градусів.
  7. Прибрати фольгу, посипати тертим сиром і випікати ще 10 хвилин.

Викласти в тарілки і можна подавати до столу!

Як вибрати овочі для рататуя

Обираючи інгредієнти для приготування страви, слід звернути увагу на їхню якість Хороші свіжі овочі мають бути пружними, а помідори стиглими. Кабачки та баклажани не повинні мати ознак в'янення.

Зберігати овочі найкраще в холодильнику в спеціальному відсіку, де вони можуть тривалий час зберігати свої якісні та смакові характеристики.

Ми рекомендуємо готувати рататуй зі свіжих сезонних овочів, які можна купити на ринку або в супермаркеті. Тоді ваша страва вийде максимально смачною та корисною.

Висновок

Рататуй - це проста, але смачна страва, яку можна легко адаптувати під будь-які вподобання та використовувати в різних кухнях світу. Ми вам рекомендуємо спробувати приготувати рататуй за запропонованим рецептом і додати його до свого повсякденного раціону. Ця страва ідеально підходить для обіду, вечері або святкового столу. Готуйте овочеве рагу із задоволенням за найрізноманітнішими рецептами і насолоджуйтеся смачною та корисною стравою в будь-яку пору року.


Інші цікаві статті: