У холодну пору року немає нічого кориснішого і кращого, ніж чашка теплого імбирного чаю, який допоможе створит...
Песто є класичним соусом, який подають разом з італійською традиційною пастою, але також така заправка може використовуватися для страв зі свинини, яловичини, телятини, індички, курки, риби та морепродуктів. Спагеті в соусі песто вживають тільки свіжоприготовленими, а прихильникам середземноморської кухні неодмінно сподобається вишуканий смак і неперевершений аромат італійського національного соусу.
У традиційному ресторанному рецепті соусу песто професійні кулінари використовують тільки зелений базилік, який є улюбленим компонентом численних страв італійської кухні. Гострих ноток заправці надає часник, за вишуканий смак відповідає пармезан, а оливкова олія з кедровими горішками зроблять страву неймовірно смачною та ароматною. Також базилік за бажання можна замінити іншими видами пряних трав.
Кожна італійська господиня вміє готувати пасту песто, тож таку страву ви можете скуштувати в будь-якому домі сонячної Італії. Тим часом, існує величезна кількість різних рецептів приготування цієї унікальної заправки, тому в кожному районі країни ви можете зустріти свій власний варіант цього дуже смачного соусу.
До класичного рецепту пасти песто входить тільки зелений вид базиліка, тому інші різновиди цієї трави, які можна купити на численних ринках України, не підійдуть для приготування такого соусу. Так, наприклад, фіолетовий сорт базиліка має зовсім інший смак, тому не зможе передати всю смакову гаму класичної італійської заправки. Якщо ви часто готуєте на своїй домашній кухні страви середземноморської кухні, можна просто посадити зелений базилік у звичайний квітковий горщик і свіжий інгредієнт завжди буде у вашому розпорядженні.
Також у соус для спагеті можна не класти справжній італійський сир пармезан, якщо він занадто дорогий або ви не знайшли його в магазині. Ви можете купити будь-який хороший сорт твердого сиру.
Інгредієнти для соусу песто
Для приготування справжньої італійської страви можна використовувати покупну заправку з магазину, але ми вам пропонуємо приготувати самостійно соус песто, рецепт якого досить простий і його зможе освоїти будь-яка господиня.
Список інгредієнтів:
- 1 ст.л. сушеного часнику або 2 зубчики свіжого;
- 250 г. пармезану або пекоріно;
- свіжий базилік;
- 60 мл. оливкової нерафінованої олії;
- сіль і перець за смаком;
- 50 г кедрових горішків.
Дуже важливо дотримуватися класичного рецепта соусу песто, інакше ви не зможете отримати смак оригінальної італійської страви. При цьому кедрові горішки можна замінити волоськими, фісташками, мигдалем, насінням соняшнику, гарбуза або кунжутом. Такий соус вийде не менш смачним і ароматним. Замість базиліка можна використати руколу, кінзу, тархун, мангольд, кучеряву петрушку, шпинат, черемшу або навіть молоде бадилля редиски, моркви, ріпи чи буряка. Також класичний сир пармезан можна замінити на голландський, швейцарський, емменталь, грюйєр, джюгас, рокішкіс та інші тверді або напівтверді сорти сирів.
Як приготувати соус песто
Після підготовки всіх інгредієнтів для приготування соусу песто, необхідно:
- Ретельно промити базилік і відокремити листя від стебла, оскільки воно буде давати сильну гіркоту. Покласти його в ємність для блендера.
- Всипати до базиліку сухий часник або покласти два зубчики свіжого.
- Додати дві столові ложки натертого на тертці сиру пармезан.
- Засипати в ємність трохи кедрових горішків.
- Влити оливкову олію. Краще взяти олію зі слабко вираженим смаком і ароматом, щоб вона не перебила смакові якості самої заправки.
- Додати сіль і перець за своїм смаком.
- Усі інгредієнти добре перебити блендером до отримання однорідної маси.
- Якщо під рукою немає блендера, можна використовувати звичайну ступку.
Ваш соус песто готовий і тепер його можна використовувати для приготування різних страв, зокрема й традиційної італійської пасти песто.
Якщо ви хочете, щоб смак соусу був більш гострим і насиченим, можна збільшити кількість перцю, часнику та базиліку. Зберігати таку заправку можна різними способами:
- Перекласти готовий соус у чисті сухі банки невеликого об'єму, закрити кришками і зберігати в темному прохолодному місці (можна в холодильнику). Таким способом заправка може зберігати свої якості від 3 до 5 днів.
- Розкласти заправку песто в спеціальні лотки для льоду і поставити в морозильну камеру. У такому вигляді заправка може зберігатися досить тривалий час.
Як приготувати пасту з соусом песто
Для приготування справжньої страви сонячної Італії нам знадобляться досить прості інгредієнти:
- 500 г. пасти пенне рігате (можна взяти звичайні спагеті з твердих сортів пшениці);
- готовий соус песто;
- 0,5 кг. помідорів чері;
- 50 г. сушеного часнику;
- 250 г. сиру пармезан;
- свіжий базилік;
- 60 г оливкової олії;
- сіль і перець.
Приготування:
У каструлю налити 5 літрів холодної води і поставити на вогонь, увімкнувши конфорку на максимум. Так ми будемо готувати пасту.
- Вимити помідори чері та розрізати їх навпіл.
- Сир натерти на дрібній тертці.
- У сковорідку з високими бортами або сотейник налити оливкову олію і поставити на невеликий вогонь. Коли олія нагріється, покласти в неї помідори з базиліком і підсмажити всього 2-3 хвилини не більше.
- Після закипання води всипати 50 грамів солі й завантажити в каструлю пасту. Варити до стану «аль денте», так як написано на заводській упаковці.
- Злити воду, але пасту не слід промивати як звичайну вермішель. Викласти її в пательню і ретельно перемішати всі компоненти.
- Влити соус песто за своїми смаковими уподобаннями, додати трохи пармезану, засипати часник і поперчити. Усе акуратно перемішати дерев'яною ложкою або лопаткою.
- Викласти на тарілку, посипати рештою сиру й оформити кількома листочками базиліку. Смачну й ароматну страву можна подавати до столу.
Якщо замість базиліка взяти руколу, ви отримаєте пасту з більш пряним і яскраво вираженим терпким смаком. Також класичну італійську пасту можна замінити звичайними спагеті, виготовленими з твердих сортів пшениці.
Для отримання соусу з легкою кислинкою, під час його приготування можна додати трохи лимонного соку. А волоські горіхи чи мигдаль замість кедрових горішків зможуть кардинально змінити смак заправки, а відповідно й пасти песто. Якщо під час приготування соусу додати в нього половину хорошого зрілого авокадо, у вас вийде не тільки кремова текстура заправки, а й трохи інший смак. Авокадо додасть заправці делікатних ноток аромату терпкої груші або гарбуза, а також посилить смак кедрових горішків.
Як подавати пасту з соусом песто
За бажання до пасти песто можна подати салат із рикотою та свіжими овочами (помідорами, огірками, болгарським перцем, морквою, буряком тощо). Якщо ви хочете отримати більш виражений смак страви, до неї можна додати трохи кедрових горішків, більше пармезану та базиліку. Тут немає жодних обмежень, тому можна легко експериментувати зі смаками різного ступеня насиченості.
До такої страви зазвичай подають освіжаючі білі та рожеві вина з кислинкою і трав'яними нотками в букеті. До них належать Совіньйон Блан, Гаві, Грюнер Вельтлінер, Вердіккіо, Катаратто, Піно Нуар і Верментіно.
Крім пасти, соус песто чудово підійде до курки, м'яса, морепродуктів, риби (особливо лососеві), овочів-гриль, поленти, кус-кусу, булгуру, зеленої сочевиці, а також його можна використовувати як намазку на свіжий хліб і тости, для приготування бутербродів з беконом і канапе з томатами. Зазвичай песто не піддають термічній обробці, якщо соус подають окремо до різних страв. При цьому з ним можна готувати м'ясо та інші страви на сковорідці, грилі або в духовій шафі. Також він чудово підійде для приготування піци та гарячих сендвічів.
Переваги соусу песто полягає в тому, що його можна використовувати як самостійну заправку до найрізноманітніших страв, експериментуючи на своїй домашній кухні.
Висновок
Паста з соусом песто - це досить проста, але смачна страва, яку можна приготувати буквально за кілька хвилин, використовуючи доступні інгредієнти, які можна придбати в будь-якому магазині та супермаркеті нашої країни.
Спробуйте провести різні експерименти на своїй кухні, готуючи різні варіанти соусу песто, і адаптуйте його під свої смакові переваги. Змінюйте різні інгредієнти, і ви зможете домогтися ідеального рецепта песто, який сподобається вам і всім членам вашої родини. Насолоджуйтеся смаком якісних продуктів, як-от свіжий базилік і оливкова олія, щоб досягти на своїй кухні найкращих результатів у приготуванні страв середземноморської кухні з класичним соусом песто.