Ринок кав'ярень в Україні насичений, але це не привід відмовлятися від ідеї. Навпаки, це свідчить про зростаюч...
Ми часто можемо прочитати в класичній літературі про полювання знатних людей на перепелів. Чому вони надавали перевагу цим маленьким пташкам, вагою всього лише 150-180 грамів, наприклад, жирним і вгодованим качкам або фазанам? Тут все не так просто, як може здатися на перший погляд.
Перепелине м'ясо дуже корисне для організму людини, оскільки воно швидко засвоюється і містить лише 230 ккал на 100 грамів. Також м'ясо цих пташок містить велику кількість білка та інших корисних вітамінів. Воно не перевантажує ШКТ, тому страви, приготовані з перепелів, можна вживати навіть перед сном. Перепілки, запечені в духовці, вважаються справжнім «святом» смаку. Прихильники здорового способу життя зазвичай включають його до свого щоденного раціону. Розгляньмо, як запікати перепелів у духовій шафі, а також які існують секрети та нюанси цієї страви.
Користь перепелиного м'яса
Перепілка - це маленька пташка, вагою не більше 200 грамів і довжиною приблизно 20 сантиметрів. Її м'ясо вважається дієтичним, тому його можна вживати навіть маленьким дітям.
Корисні властивості перепелів:
- У м'ясі птаха міститься такий набір вітамінів як A, B, D і K, які сприяють правильній роботі організму.
- Натрій, магній, фосфор, калій, залізо, а також інші корисні макро- і мікроелементи.
- Лейцин, гліцин, тирозин, цистин та інші важливі для організму амінокислоти.
- Також у м'ясі птиці містяться корисні жири, білки та вуглеводи, які дають змогу зробити раціон харчування більш правильним і збалансованим.
Також до переваг перепелиного м'яса належить:
- Зміцнення імунної системи, оскільки воно позитивно впливає на стан щитовидної залози, сприяючи виробленню гормонів і покращуючи загальне самопочуття.
- Завдяки своїй низькій калорійності, запечені перепілки здатні виводити з організму холестерин, покращуючи стан серцево-судинної системи і нормалізуючи тиск.
- Сприяє нормалізації функціонування клітин нервової системи. М'ясо перепілки рекомендують людям, які зазнають частих стресів, а також тим, хто страждає від безсоння і неврозів.
Крім цього, цей продукт допомагає поліпшити роботу клітин мозку, сприяє нормалізації кровоносної системи, прискорює ріст і розвиток кісткової та м'язової системи. У деяких випадках його рекомендують вживати в період реабілітації після перенесених операцій, у разі травм і переломів. Також м'ясо благотворно впливає на печінку, підвищує лібідо, сприяє росту волосся, зубів і нігтів.
Необхідно зазначити, що цей продукт не містить у собі алергенів, тому його можна вживати маленьким дітям, вагітним жінкам і мамам, які годують груддю. У світі тільки 0,5 % людей можуть відчувати непереносимість м'яса перепілки. Далі ми вам представимо найпопулярніший варіант приготування перепілок у духовій шафі, а також розповімо про різні маринади і спеції для цієї птиці.
Рецепт перепілки в духовці
Перепелине м'ясо в духовці виходить дуже соковитим і смачним, саме тому багато кулінарів рекомендують цей спосіб приготування.
Інгредієнти:
- перепела - 6 шт.
- оливкова олія - 3 ст.л.
- чебрець - 3 гілочки
- розмарин - 1 гілочка
- часник - 3-4 зубчики
- лимон - 3 ст.л.
- мед - 3 ст.л.
- сіль і перець за смаком.
Перепела приготування - покрокова інструкція
Для початку необхідно купити в магазині 6 штук перепелів, обираючи птахів красивого рожевого кольору. Якщо натиснути на м'якоть, вм'ятина має швидко зникнути. Тушка важить приблизно 150-200 грамів, тому якщо вас насторожила більша вага птаха, він може бути накачаний водою. Таке м'ясо купувати не потрібно, оскільки страва вийде занадто водянистою. У супермаркетах можна купити вже готову оброблену тушку. Але якщо ви купили не потрошених перепелів, необхідно їх обробити самостійно. Для цього слід видалити серце, печінку та інші тельбухи. Потім відрізати лапки, шию і кінчики крил. Обпалити пір'я над газовою конфоркою. Тепер можна перейти до маринування птахів.
- Змішати оливкову олію з лимонним соком і медом. Усе добре перемішати.
- Додати подрібнений часник, чебрець, розмарин, перець, сіль і ще раз перемішати.
- Помістити тушки в глибоку миску і залити отриманим маринадом. Для того щоб вони добре промаринувалися, необхідно поставити на них прес.
- Залишити маринуватися на 3 години.
- Увімкнути духову шафу і виставити температуру 180-200ºС.
- Перекласти тушки в скляний посуд і поставити в духовку запікатися на 50 хвилин. Періодично відкривати духовку і поливати маринадом, що залишився, птахів, щоб вони вкрилися красивою рум'яною скоринкою.
- Готових перепелів вийняти з духовки і подавати з гарніром.
Набір спецій і прянощів ви можете змінювати залежно від особистих уподобань і пори року. Також замість оливкової олії можна взяти соєвий соус. З маринадом ви можете легко експериментувати і вибирати будь-які варіанти, які подобаються вам і вашим близьким людям.
Рецепт №2 запечених перепелів із медом
Запарити окропом кашу «кус-кус» і залишити під кришкою на 5 хвилин. Покласти в неї 10-15 грамів олії, посолити і добре перемішати. Порізати чорнослив на кілька частин і кинути в кус-кус. Коли каша трохи охолоне, нафарширувати нею заздалегідь маринованих перепілок за вищевказаним рецептом, добре змастити рідким медом і сколоти шпажкою. Укласти в скляну форму і випікати протягом 25 хвилин.
Як подати перепелів
Запечених птахів можна подавати з різними гарнірами:
- Нагріти сковорідку, викласти шматочок вершкового масла і нарізані груші, видаливши серцевину. Для карамелізації груш їх можна посипати цукром і обсмажити по 2 хвилини з двох боків. Викласти готових фаршированих перепілок на тарілки, поруч помістити кілька шматочків груші та прикрасити страву гілочкою м'яти.
- Як гарнір до запеченого м'яса підійде молода картопля з горіхами. На пательню, де смажилися тушки, покласти часточки молодої картоплі й обсмажити близько 5 хвилин, додавши трохи арахісу та гілочку чебрецю. Перекласти її на деко, додати кілька томатів чері, розрізаних на 4 частини, а зверху покласти обсмажені тушки перепелів. Запікати в духовці протягом 20-25 хвилин і подавати з брусничним або журавлинним соусом.
- Можна просто подавати запечену птицю з ніжним і ароматним вершковим пюре та будь-яким соусом на ваш смак.
- Також можна запекти в духовці будь-які овочі (баклажани, болгарський перець, цукіні тощо), які чудово підійдуть як гарнір і не будуть обтяжувати страву.
Як прикраса підійде будь-яка свіжа зелень, зокрема кріп, петрушка, базилік, рукола, а також волоські горіхи, арахіс, мигдаль, кеш'ю і чорнослив. Цю страву можна подавати до столу з найрізноманітнішими гарнірами.
Поради щодо поліпшення рецепта
Залежно від ваших уподобань спеції в маринаді можна замінити різними ягодами та фруктами. Існує безліч різних варіантів смачних і корисних ягідно-фруктових маринадів і соусів для перепілки:
- імбирно-брусничний соус;
- медово-соєвий маринад із часником, лимонним соком та імбиром;
- томатний соус;
- грузинський соус ткемалі;
- вершковий соус із сиром.
Перепелів можна готувати в духовій шафі з картоплею, овочами, а також різними грибами.
Також необхідно знати, скільки готувати перепела в духовці, щоб м'ясо вийшло максимально смачним і ніжним. Залежно від рецепта м'ясо цих птахів запікають за різної температури від 25 до 50 хвилин.
Замариновані тушки готують від 40 до 50 хвилин за температури від 180 до 200ºС.
Попередньо обсмажених перепелів готують у духовій шафі за температури близько 160ºС приблизно 25-30 хвилин.
Як вибрати перепелів для запікання
Якщо ви хочете приготувати смачну і соковиту страву, найкраще купити перепелині тушки в супермаркеті, які пройшли відповідну обробку і повністю відповідають санітарним нормам. Для запікання, приготування на грилі та просто на пательні підійде молоде м'ясо птахів, віком 60 днів і вагою від 180 до 200 грамів. На один кілограм іде приблизно 4-5 штук. У таких тушок дуже ніжне і соковите м'ясо (навіть ніжніше, ніж у молодого кролика), тому вони ідеально підходять для приготування за нашим рецептом.
Іноді у великих супермаркетах можна знайти французьких перепелів «Фенікс золотистий», які також ідеально підійдуть для запікання. Це м'ясна порода, яка була спеціально виведена для кулінарних цілей шляхом багаторічної селекції і є головною лінією продажів у Німеччині, Італії та Франції. Чиста вага обробленої та обробленої тушки становить 220-300 грамів. М'ясо має гарний білий колір без синюшного відтінку, який можна спостерігати у дрібніших порід перепелів.
Фахівці не рекомендують використовувати в їжу диких птахів, оскільки в разі недостатньої термічної обробки можна заразитися трихінельозом, що є небезпечним захворюванням, яке викликають дрібні круглі гельмінти - трихінели.
Для запікання краще використовувати свіжих перепілок, але за необхідності птицю можна зберігати в холодильнику не більше 7 днів, а в морозильній камері до 30 днів.
Висновок
Перепілки - це не тільки смачне, а й корисне м'ясо, яке можна приготувати з мінімальними зусиллями і з максимальною віддачею за смаком у домашніх умовах.
Спробуйте приготувати м'ясо цих птахів за нашим рецептом. Ви можете додати до свого кулінарного репертуару цю незвичну й ефектну страву, а можете адаптувати наш рецепт під свої особисті смакові вподобання та подавати перепелів на особливі випадки - різноманітні святкові та урочисті заходи. А можете порадувати своїх близьких, просто подавши запечених перепелів на сімейну вечерю.