Диня є одним із найулюбленіших фруктів у нашій країні. Її люблять і діти, і дорослі. Але мало хто знає, що дин...
Кускус з'явився в магазинах нашої країни порівняно недавно, але вже багато людей належно оцінили його смакові якості та включили у свій раціон харчування. Це дуже корисна і поживна каша, яку можна швидко приготувати на обід або вечерю як гарнір до м'яса, овочів і риби. Також крупа кус кус відмінно поєднується зі свіжими ягодами та фруктами. Це низькокалорійна каша швидкого приготування, яка містить велику кількість клітковини, тому вона підійде людям, які дотримуються принципів правильного харчування і здорового способу життя. Давайте дізнаємося більше, що таке кус кус і як його приготувати вдома, щоб отримати ситний гарнір, який сподобається всім членам вашої родини.
Що таке кус кус?
У північноафриканських країнах кус кус вживають ще з 13 століття. Спочатку його готували тільки з проса, а потім почали готувати з пшона, рису, ячменю і твердих сортів пшениці. Сьогодні цю крупу роблять виключно з манки, оскільки вона виявилася найпопулярнішою вихідною сировиною.
У широкому доступі ця крупа стала не так давно, коли її почали виготовляти в промислових масштабах механізованим способом. Раніше її робили ручним способом і до роботи залучали тільки жінок, які додавали в манку воду і потім руками катали її, формуючи крупинки розміром 1-2 міліметри. Потім отриману масу просівали через сито, і найдрібніші крупинки знову надходили на обробку.
Кус кус містить безліч корисних речовин, таких як калій, залізо, мідь, фосфор, вітамін В5 та інші мікроелементи, необхідні організму людини. Введення в регулярний раціон цієї каші сприяє відновленню волосся і шкірних покривів. Також цей продукт сприяє роботі клітин мозку, знижує рівень холестерину в крові та зміцнює серцевий м'яз. При цьому дієтологи застерігають від надмірного вживання кускусу людей, які страждають на діабет і ожиріння. Але, загалом, ця крупа цілком підходить для раціону ЗСЖ. Багато людей ставлять запитання, скільки готувати кускус? Це залежить тільки від типу крупи.
Сьогодні продають чотири різновиди кускусу:
- Марокканський - це крупа, яка має мініатюрні крупинки розміром усього 2 мм. Її треба просто запарити водою і почекати кілька хвилин.
- Ізраїльський перловий (Птітім) - це середня за розміром крупа, яку почали виготовляти в Ізраїлі у 21 столітті. Вона змогла замінити собою рис, який став дефіцитним продуктом під час арабо-ізраїльської війни. Також її називають рис Бен-Гуріона. Цю назву крупа отримала за ім'ям першого ізраїльського прем'єр-міністра. Вона має горіховий смак, а за своєю структурою трохи нагадує макаронні вироби. Готується протягом 10-15 хвилин.
- Ліванський - це найбільша за своїми розмірами крупа, яка за своїми смаковими якостями нагадує марокканський вид. Готується найдовше від 15 до 20 хвилин.
Також існує інтегральний кускус, який виготовляється з цільного зерна твердих сортів пшениці. Така цільнозернова крупа зберігає у своєму складі більшу частину корисних елементів, які містяться у верхній оболонці зерна, що істотно відрізняє її від каші традиційної обробки.
Приготувати кускус удома не становить жодної складності, оскільки для цього знадобиться всього лише 5 хвилин. Ми розглянемо найпростіший рецепт цієї каші, а також різні варіації її приготування з різними добавками.
Як приготувати кускус у домашніх умовах
Для приготування чотирьох порцій каші нам будуть потрібні такі інгредієнти:
- 1 склянка (200-250 мл) крупи;
- 1 склянка (200 - 250 мл) води;
- вершкове масло або оливкова олія за смаком;
- сіль за смаком.
Покрокова інструкція:
- Спочатку треба висипати крупу в каструлю і посолити. Можна відразу розмішати її з оливковою олією або вершковим маслом чи додати його в готову кашу.
- Залити її крутим окропом, ретельно розмішати, накрити кришкою і залишити приблизно на 5 хвилин. Не слід залишати надовго запарену крупу, бо крупинки можуть злипнутися і перетворитися на не апетитну густу масу.
- Прибрати кришку і добре розпушити кашу за допомогою виделки, щоб вона стала більш розсипчастою. За бажання можна використовувати курячий або м'ясний бульйон для запарювання каші та додавати в неї найрізноманітніші спеції на свій смак. Так каша вийде більш поживною і насиченою ароматами.
- Смачний і корисний гарнір готовий!
Готова каша не повинна хрустіти на зубах - усі крупинки мають бути м'якими та ніжними на смак. Важливо дотримуватися пропорції 1:1, тобто однакової кількості крупи та рідини. У цьому разі ви отримаєте ідеальний варіант гарніру.
Якщо у вас є пароварка, можна швидко запарити кускус за допомогою цієї зручної та корисної домашньої техніки.
Варіації приготування кускусу
Кашукус кус, рецепти якої ми пропонуємо, можна урізноманітнити за допомогою м'яса, овочів, фруктів та інших компонентів.
Рецепт каші з овочами та свининою
Для нього нам знадобляться такі інгредієнти:
- 500 г м'якоті свинини;
- 1 склянка (250 мл) крупи;
- 2 томати;
- 1 болгарський перець;
- 1 морква;
- 1 цибулина;
- пучок петрушки;
- сіль, перець і спеції за смаком;
- оливкова олія.
Покрокова інструкція:
- Свинину нарізати маленькими шматочками й обсмажити до рум'яної скоринки на глибокій розігрітій сковороді з оливковою олією.
- Цибулю та моркву подрібнити й пасерувати 10 хвилин. Відправити до них м'ясо. Нарізати перець соломкою і додати його до цибулі з морквою. Обсмажити всі овочі зі свининою ще 5 хвилин.
- Обдати помідори окропом і зняти шкірку. Порізати їх кубиками та додати до обсмажених овочів із м'ясом. Смажити всі компоненти ще кілька хвилин, а потім влити воду і тушкувати під кришкою протягом 30 хвилин.
- Потім посолити, поперчити, додати спеції, перемішати і всипати крупу. Тушкувати всі інгредієнти ще 2 хвилини, періодично помішуючи, щоб вони не пригоріли. Вимкнути вогонь і дати настоятися страві 2-3 хвилини, щоб каша кускус увібрала в себе практично всю рідину.
- Нарізати петрушку, додати в готову страву і добре перемішати. Смачна каша з овочами та свининою готова!
За бажання можна свинину замінити яловичиною або курячим м'ясом. При цьому принцип приготування залишається незмінним.
Якщо ви любите середземноморську кухню, можна приготувати кускус із морепродуктами. Креветки, кальмари або морський коктейль зможуть урізноманітнити ваше меню, а також поповнити організм корисними мікроелементами та мінералами. Особливої пікантності здатна додати у ваш раціон іспанська чорізо.
Можна приготувати кускус із пармезаном. Для цього необхідно додати натертий сир у готову гарячу кашу та добре розмішати.
Гриби зроблять смак страви особливо цікавим. Необхідно заздалегідь обсмажити печериці, гливи, лисички, грузді або інші лісові гриби з цибулею, а потім 2/3 додати в крупу під час її запарювання, а іншу частину - в готову страву.
Солодку страву готують із додаванням бананів, полуниці або інших сезонних ягід і фруктів. Поки крупа запарюється, необхідно нарізати вибрані фрукти. Потім викласти їх на готовий гарнір, зверху полити цукровим сиропом або медом і посипати корицею.
Для приготування вегетаріанської страви можна запекти броколі або цвітну капусту в духовці, збризнувши її оливковою олією. Запарити крупу, змішати з овочами, додати подрібнений фундук і заправити лимонним соком.
Користь кускусу для здоров'я
У 100 грамах цієї цільнозернової крупи міститься:
- 12,8 грама білків;
- 0,64 грама жирів;
- 77,4 грама вуглеводів;
- 5 грамів клітковини.
У цій кількості продукту міститься всього 376 ккал, тому кускус можна вживати людям, які стежать за своєю вагою, вводячи цю кашу з різними інгредієнтами до свого раціону харчування.
Одна порція каші містить понад 50% добової норми для організму людини марганцю, 25% фосфору, вітаміну В3 і В6, а також 20% магнію і міді. Цей продукт сприяє нормалізації процесу травлення і підтримує організм у тонусі тривалий час.
При цьому особливо уважно необхідно ставитися до кускусу людям, які мають цукровий діабет і алергію на пшеницю, оскільки в ньому міститься такий елемент як глютен. Глікемічний індекс крупи трохи вищий, ніж у таких продуктів, як соя, квасоля, сочевиця і перловка.
Як зберігати кускус
У закритій упаковці крупу можна зберігати тривалий час. Термін придатності продукту вказано на етикетці і його слід дотримуватися. Зазвичай він становить від 1 до 3 років за умови зберігання в сухому прохолодному місці. Також під час купівлі крупи слід переконатися, що всередині упаковки немає сторонніх елементів, зокрема й жучків, які можуть завестися навіть до закінчення терміну придатності в разі її неправильного зберігання.
Готову страву можна зберігати в холодильнику 2-3 дні. Після цього її можна розігріти на водяній бані або сковорідці та вживати в їжу.
Висновок
Кускус - це смачний і корисний гарнір, який легко приготувати на домашній кухні й адаптувати під будь-які кулінарні вподобання.
Ми вам розповіли, як готують кус кус різними способами, тому спробуйте приготувати кускус вдома, додавши до нього свої улюблені інгредієнти. Ця крупа є універсальним продуктом для використання в кулінарії, а також має велику кількість корисних властивостей. Готуйте смачні та корисні страви з кускусу для своєї сім'ї та насолоджуйтеся вишуканими смаками.