• FFA
  • /
  • Блог
  • /
  • Рецепти шаурми в домашніх умовах: варіанти на будь-який смак

Рецепти шаурми в домашніх умовах: варіанти на будь-який смак

Турецька шаурма, яку можна купити в багатьох точках продажу фаст-фудів, уже давно стала улюбленою стравою багатьох українців. Приготувати її в домашніх умовах не становить труднощів, оскільки всі інгредієнти можна знайти в різних супермаркетах країни. Необхідно тільки освоїти правила приготування шаурми і загортання начинки в лаваш.

Необхідно тільки освоїти правила приготування шаурми.

У традиційну турецьку шаурму входять овочі та м'ясо, а конкретно скибочки обсмаженої баранини. При цьому сьогодні вона має безліч різних інтерпретацій, тож як начинку можна використовувати свинину, яловичину, куряче м'ясо, будь-яку рибу та навіть робити дієтичну вегетаріанську шаурму.

За бажанням начинку можна загорнути в піту, тортилью або тонкий лаваш. Здебільшого використовують саме лаваш, оскільки він продається в будь-якому магазині. Шаурма вдома виходить особливо смачною і корисною, оскільки готується тільки зі свіжих і натуральних продуктів.

Користь шаурми

На думку багатьох сучасних дієтологів шаурма містить у собі все, що необхідно організму людини - м'ясо, овочі та прісний корж. Вони зі свого боку є джерелами білків, жирів, вуглеводів і клітковини. Але для того щоб на сто відсотків бути впевненим у її користі, найкраще готувати цю страву в домашніх умовах зі свіжих натуральних продуктів і якісних напівфабрикатів. У деяких випадках шаурму можна включити у свій раціон збалансованого харчування, використовуючи для приготування цільнозернові лаваші, свіжі овочі, дієтичні види м'яса і натуральні соуси. Навіть вегетаріанці можуть приготувати цю смачну страву, використовуючи овочі, гриби та соєве м'ясо.

Рецепти шаурми

Ми вам пропонуємо кілька найбільш популярних і смачних рецептів цієї традиційної турецької страви.

Класична шаурма з куркою

Це рецепт соковитої шаурми, яку можна легко приготувати в домашніх умовах із найпростіших продуктів.

Для приготування чотирьох порцій необхідно взяти:

  • 300 г курячого філе;
  • два помідори;
  • один огірок;
  • 200 г білокачанної капусти;
  • 5 ст.л. кетчупу;
  • 4 ст.л. майонезу;
  • 4 ст.л. кефіру;
  • 2 зубчики часнику;
  • 1 головку цибулі;
  • 1 упаковку лаваша;
  • соняшникову олію.

Приготування:

  1. Нарізати цибулю тонкими кільцями або кубиками й обсмажити на соняшниковій олії до прозорості.
  2. Промити і нарізати тонкими скибочками куряче філе і викласти на сковороду до цибулі. Посолити, поперчити та смажити близько 5-7 хвилин.
  3. Нашаткувати капусту, додати сіль, перець і майонез.
  4. <Нарізати тонкими скибочками помідори та огірки.
  5. Для приготування першого соусу змішати кетчуп із будь-якими приправами (наприклад, базиліком або хмелі-сунелі).
  6. Другий соус готуємо з кефіру, майонезу та часнику, який можна натерти на спеціальній тертці або видавити через прес.
  7. .
  8. Розгорнути лаваш і розділити візуально на дві частини. Одну намазати спочатку соусом із кетчупом, а потім майонезним соусом. На правий край викласти в ряд смажене філе, капусту із заправкою, нарізані помідори й огірки.
  9. Загорнути і приготувати таким самим чином ще три порції.
  10. На пательню-гриль викласти шаурму й обсмажити трохи з дух боків до золотистого кольору. Якщо немає сковороди, можна запекти її в духовці. Час приготування 5-7 хвилин за температури 2000 градусів.

Смачна та соковита шаурма з куркою готова.

Шаурма з яловичиною

Всі інгредієнти для домашньої шаурми з яловичиною можна купити в будь-якому супермаркеті або магазині.

Для її приготування нам знадобиться:

  • 400 г яловичої вирізки або лопатки;
  • 2 помідори;
  • 2 огірки;
  • 200 г пекінської капусти;
  • 1 цибулина;
  • упаковка лаваша;
  • 4 ст.л. соєвого соусу;
  • 2 ст.л. меду;
  • сіль і перець.

Приготування:

  1. Яловичину промити й нарізати тонкими смужками. Викласти на розігріту пательню з олією та обсмажити з усіх боків. Час приготування залежить від товщини смужок м'яса. Здебільшого потрібно не більше 5-7 хвилин.
  2. Затем нарізати тонкими скибочками або смужками помідори, огірки та нашаткувати капусту. Цибулю нарізати півкільцями.
  3. У мисці змішати соєвий соус із медом і ретельно перемішати.
  4. Розстелити лист лаваша на рівній поверхні та на правий край викласти обсмажену яловичину. Поруч покласти капусту, помідори, огірки та цибулю.
  5. М'ясо з овочами полити приготованим медово-соєвим соусом і загорнути шаурму.

Розігріти сковороду-гриль і викласти на неї шаурму. Обсмажити до золотистої скоринки з двох боків і можна подавати до столу.

Вегетаріанська шаурма

Для приготування вегетаріанської страви нам знадобиться:

  • 1 баклажан;
  • 1 болгарський перець;
  • 200 г будь-яких грибів;
  • соняшникова олія;
  • упаковка лаваша;
  • 1 лимон;
  • 20 мл оливкової олії;
  • 2 зубчики часнику;
  • сіль, перець і спеції за смаком.
  • вегетаріанський соус.
  • пучок кропу та петрушки.

Приготування:

  1. Баклажан нарізати тонкими смужками, посолити і залишити стікати на кілька хвилин, щоб прибрати гіркоту.
  2. Затем обсмажити їх до золотистого кольору на розігрітій сковороді. Викласти на серветку, щоб прибрати надлишки олії.
  3. Гриби також нарізати тонкими скибочками, посолити, поперчити й обсмажити на розігрітій сковороді до готовності. Також викласти на серветку, щоб прибрати зайву олію. Потім у гриби додати дрібно нарубаний часник і дрібно нарізану петрушку. Полити половиною соку лимона і додати трохи цедри.
  4. Нарізати болгарський перець тонкими смужками.
  5. Розстелити лаваш на столі, збризнути водою і правий край намазати будь-яким вегетаріанським соусом. Зверху нього викласти ряд баклажанів, грибів і перцю. Зверху посипати дрібно нарізаним кропом і загорнути шаурму.

Смачна та корисна вегетаріанська страва готова. За бажання можна обсмажити шаурму з двох боків на сковороді-гриль без олії.

Як вибрати інгредієнти для шаурми

У склад шаурми домашньої можуть входити найрізноманітніші інгредієнти, головне купити свіжі натуральні продукти. Ми вам дамо кілька порад про те, як вибирати інгредієнти для шаурми в домашніх умовах, щоб вона вийшла максимально смачною і корисною:

  1. Лаваш має бути свіжим і м'яким, тому що в іншому разі він буде кришитися і у вас не вийде добре загорнути шаурму без тріщин і поривів. Найкраще використовувати класичний грузинський тонкий лаваш прямокутної форми, в який зручно загортати всі компоненти шаурми.
  2. Купуючи куряче філе, переконайтеся, що воно має рожевий колір і приємний запах. Також воно має бути м'яким без ознак обвітреності. Яловичина також повинна мати гарний однорідний рожевий колір і приємний свіжий молочний запах. Найкраще купувати м'ясні продукти у вакуумних упаковках, які тривалий час зберігають їх свіжими та якісними.
  3. Перед приготуванням будь-якого м'яса його найкраще заздалегідь замаринувати в рослинній олії, кефірі або лимонному соку. Так страва вийде більш соковитою і м'якою.
  4. Обсмажувати м'ясо ми рекомендуємо на чавунній сковороді або на грилі. Так м'ясна начинка для домашньої шаурми зможе придбати золотисту красиву скоринку. Також перед обсмажуванням м'ясо необхідно добре просушити, щоб прибрати зайву вологу.
  5. Для начинки необхідно обирати тільки свіжі овочі без ознак гниття і темних плям. Зелень повинна мати гарний вигляд без ознак в'янення.
  6. Для приготування соусів можна використовувати сметану або майонез із додаванням часнику, а також різноманітні томатні кетчупи, гірчицю, мед і соєвий соус.

Багатьох цікавить, що додати в домашню шаурму, щоб вона вийшла оригінальнішою і пікантнішою? Ми рекомендуємо додати твердий або вершковий сир, а також будь-яку зелень на вибір (кріп, петрушку, базилік, кінзу та зелену цибулю), які доповнять смак страви та зроблять її більш корисною.

Для того щоб шаурма домашня за зовнішнім виглядом була схожа на покупну і під час їжі з неї витікали соки овочів і м'яса, необхідно правильно загортати страву. Такої техніки навчитися досить легко. Спочатку необхідно розкласти лаваш на рівній поверхні і трохи збризнути його водою. Потім змастити половину листа приготованими соусами, не доходячи до країв приблизно на 4-5 сантиметрів. Потім по черзі викласти всі компоненти начинки і накрити все коротшим боком лаваша, а потім загорнути бічні частини. Після цього частиною лаваша, що залишилася, згорнути рулет. Має вийти щільний рулет прямокутної форми.

Висновок

Шаурма домашня набагато краща, корисніша і смачніша, ніж покупна. Тому ми рекомендуємо вам самостійно спробувати приготувати різні види цієї турецької національної страви та потішити своїх рідних і близьких смачним обідом або вечерею. За бажання шаурму можна адаптувати під ваші смаки та вподобання, готуючи найрізноманітніші м'ясні, овочеві та рибні начинки, а також різноманітні томатні, вершкові, майонезні або йогуртові соуси. Готуючи домашню шаурму, ви можете використовувати вашу фантазію повною мірою без жодних обмежень, експериментуючи з різноманітними начинками та соусами.


Інші цікаві статті: