• FFA
  • /
  • Блог
  • /
  • Заправка для салату: кулінарне диво на кожен день

Заправка для салату: кулінарне диво на кожен день

Ми звикли заправляти салати майонезом, соняшниковою або оливковою олією та сметаною. Але так хочеться приготувати смачний соус для овочевого салату, щоб він «зазвучав» новими смаковими фарбами і привніс у щоденний раціон більше різноманітності.

Для цього можна використовувати найрізноманітніші заправки, рецепти яких ми можемо вам запропонувати. Готувати різні смачні соуси для салатів з овочів, а також м'ясних, рибних і грибних страв можна легко на своїй домашній кухні, використовуючи звичайнісінькі інгредієнти, які можна купити в будь-якому магазині, на ринку або в супермаркеті.

Користь заправок для салатів

Соус для салату з овочів, приготований з олії, йогурту, сметани, оцту, а також різноманітних трав і спецій, може бути не тільки дуже смачним, а й корисним для здоров'я. Використовуючи інгредієнти, що відповідають вашим дієтичним і смаковим вимогам, можна зробити чудову заправку для звичайнісінького салату з огірків, томатів, перцю та інших літніх овочів.

Користь для здоров'я соусів:

  1. Покращують смак і збільшують апетитність, роблячи овочеві салати більш привабливими для вживання, і сприяючи більшому вживанню корисних продуктів.
  2. Забезпечують надходження в організм корисних жирів, якщо готуються на основі маслинової олії, яка підтримує роботу серця і поліпшує обмін речовин.
  3. Містять групу корисних вітамінів і мінералів, якщо в їхньому складі є рафінована гарна маслинова олія, що забезпечує надходження в організм вітаміну Е, або кисломолочні продукти, багаті кальцієм.
  4. Стимулюють процес травлення, покращуючи апетит і допомагаючи процесу метаболізму.

Також велика кількість вітамінів мінералів міститься в натуральному меді, гірчиці, бальзамічному оцті, лимонному соці, йогуртах та авокадо, які є основою для приготування смачних і поживних заправок.

Типи заправок для салатів

У світі існує величезна кількість різноманітних дресингів для салатів, тож ми вам презентуємо кілька основних типів заправок, які є базою для різноманітних овочевих салатів та страв із м'яса, риби та птиці.

  1. Класичний вінегрет. Це традиційна французька заправка, яка готується з використанням рафінованої оливкової олії без різкого запаху, свіжого соку лимона, діжонської гірчиці, солі та перцю. Використовується для зелених салатів, а також страв із м'яса, птиці та риби. Дуже добре підходить для тих, хто дотримується вегетаріанства, ЗСЖ і стежить за своєю вагою.
  2. Медовий вінегрет. Готується з використанням оливкової олії, білого винного оцту, натурального рідкого меду, цибулі-шалот, діжонської гірчиці, солі та перцю. Чудово підходить для страв із гарбуза, картоплі або квасолі.
  3. Зелена заправка з йогурту. Соуси з йогурту або сметани з низьким вмістом жиру є гарною заміною майонезу. Надати їм різноманітного смаку допоможуть такі інгредієнти як базилік, кріп, кінза, шавлія, розмарин, часник, лимонний сік, мускатний горіх і перець.
  4. Соус із лайма, гірчиці та маку. Ця заправка для любителів екзотики. Вона чудово підійде для запечених на грилі овочів, приготованої в духовці або на грилі качиної грудки, а також салатів із малини, полуниці та інших ягід. Крім перерахованих вище інгредієнтів, до цієї заправки входить натуральний мед, оливкова олія, часник і діжонська гірчиця.
  5. Дресинг по-італійськи. Ідеальний соус, який можна використовувати для будь-якого салату, особливо з руколою, креветками, кальмарами, а також табуле з кус-кусом. До його складу входить оливкова олія, часник, білий винний оцет, цибуля-шалот, суміш італійських трав, пластівці перцю чилі та чорний перець.
  6. Соус хайдарі. Ця заправка родом із Туреччини, яка чудово смакує зі свіжими та печеними томатами, селерою та морквою. Також її можна використовувати для м'ясних теплих салатів і тостів. Складається з натурального йогурту, бринзи, волоських горіхів, оливкової олії без яскраво вираженого запаху, часнику, свіжовичавленого лимонного соку та свіжої м'яти.
  7. Медово-соєвий соус. Це екзотичний варіант заправки, який чудово поєднується з салатами з овочів, креветок, буряка, капусти і телятини. Готується з соєвого соусу, натурального меду, діжонської гірчиці, рафінованої маслинової олії, винного оцту, приправ для м'яса і кунжуту.

Багато з перерахованих вище заправок чудово підійдуть людям, які ведуть здоровий спосіб життя або дотримуються вегетаріанства.

Рецепти заправок для салатів

Ми вам пропонуємо ТОП-5 найкращих соусів і дресингів для салатів, які ви зможете легко приготувати на домашній кухні.

Класична оливкова заправка

Ця заправка в салат зі свіжих овочів і будь-якої зелені готується дуже швидко з продуктів, які є на кухні кожної господині.

Інгредієнти:

  • лимони - 2 шт;
  • оливкова олія - 4 ст.л.;
  • негостра гірчиця - 2 ч.л.;
  • 3 зубчики часнику;
  • сіль і перець;
  • суміш італійських трав.

Приготування:

  1. Вичавити з лимонів сік, щоб у ньому залишилося трохи м'якоті.
  2. Змішати його з іншими компонентами і трохи збити.

Заправити салат з овочів і подавати до столу. Таку страву можна доповнити каперсами, сухариками з житнього хліба, насінням льону або соняшнику.

Йогуртова заправка

Це чудовий дієтичний легкий варіант соусу для тих, хто веде здоровий спосіб життя і стежить за своєю вагою. Підійде для свіжих і запечених на грилі овочів.

Інгредієнти:

  • натуральний йогурт - 300 мл;
  • варені жовтки - 4 шт;
  • часник - 2 зубчики;
  • оливкова олія рафінована - 1 ст.л.;
  • сік лимона свіжовичавленого - 1 ст.л.;
  • свіжа зелень.

Приготування:

  1. Розтерти жовтки до кремової консистенції й додати до них інші компоненти.
  2. Прибрати в холодильник на 30 хвилин.

Заправляти легкі салати та вегетаріанські страви, додавши нарубану свіжу зелень. Також можна за бажання додавати гірчицю і тертий плавлений сир.

Заправка з авокадо

Кремова текстура такої заправки чудово пасуватиме до будь-яких овочевих салатів, а також до варених чи смажених креветок.

Інгредієнти:

  • стиглий м'який авокадо - 1 шт;
  • оливкова олія - 100 мл;
  • лимонний сік свіжовичавлений - 2 ст.л.;
  • часник - 2 зубчики;
  • сіль і перець;
  • американська гірчиця (за бажанням) - 1 ч.л.

Приготування:

  1. М'яке авокадо ретельно очистити від шкірки, розрізати навпіл і вийняти кісточку.
  2. Покласти в ємність блендера і влити олію.
  3. Додати сік лимона сік, посолити і поперчити. Замість лимонного соку можна взяти яблучний або білий винний оцет.
  4. Видавити або натерти туди часник.
  5. Перебити всі компоненти блендером до кремового стану.

Можна заправляти салати з помідорів, перцю та огірків із додаванням креветок.

Гірчична заправка з медом

Це чудовий дресинг для салатів із рибою та птицею, а також помідорів чері, свіжих овочів, зелені та інших страв.

Інгредієнти:

  • яблучний оцет - 50 мл;
  • гостра гірчиця американська - 1 ст.л.;
  • рідкий натуральний мед - 150 г.;
  • оливкова олія рафінована - 100 мл;
  • сіль і перець.

Приготування:

  1. Змішати всі компоненти і прибрати в холодильник на кілька годин.
  2. За бажання додати свіжу або сушену зелень, а також різні спеції та приправи.

Соєва заправка з кунжутом

Цей кисло-солодкий соус зможе надати будь-якому салату з риби та морепродуктів ексклюзивного та неповторного смаку.

Інгредієнти:

  • натуральний мед - 2 ст.л.;
  • соєвий соус салатний - 2 ст.л.;
  • оливкова олія рафінована - 2 ст.л.;
  • кунжутна олія рафінована - 2 ст.л.;
  • часник - 2 зубчики;
  • насіння кунжуту - 20 г.

Приготування:

  1. Змішати всі компоненти і додати видавлений або натертий часник.
  2. Ретельно перемішати і прибрати на 2-3 години в холодильник.

Заправити салат, зверху посипавши смаженим насінням кунжуту.

Як зробити заправку для салату низькокалорійною

Якщо ви хочете отримати не тільки смачний, а й максимально корисний для організму салат із низькокалорійним соусом, важливо дотримуватися кількох правил. Багато заправок мають у своїй основі рослинну олію і бальзамічний оцет. Найкориснішими вважаються олійні заправки, де використовують маслинову рафіновану, соняшникову рафіновану, лляну і гарбузову олію.

Заправки без магазинних майонезів також є найкориснішими, але якщо ви хочете салату з майонезом, краще приготувати його самостійно з натуральних продуктів без консервантів. Також велику користь принесе заправка з йогурту, натурального меду, гірчиці та свіжовичавленого соку лимона.

Ми вам пропонуємо прекрасний рецепт легкої універсальної заправки гуакамоле з авокадо і свіжовичавленим соком лимона, яка припаде до смаку людям, які ведуть здоровий спосіб життя. Для її приготування знадобляться:

  • авокадо - 2 шт.
  • сік лимона свіжовичавленого - 2 ст.л.;
  • часник - 3 зубчики;
  • цибуля ріпчаста - чверть 1 шт;
  • томати - 1 шт;
  • сіль і чорний перець.

Приготування:

  1. Очистити авокадо від шкірки, розрізати навпіл і вийняти кісточку. Розім'яти за допомогою виделки.
  2. Нарізати дрібно томати, часник і цибулю. Змішати з авокадо і ретельно перемішати.
  3. Додати сік лимона, посолити та поперчити за смаком.

Така заправка має велику кількість корисних властивостей:

  • захищає суглоби та зменшує біль при артриті;
  • покращує зір і перешкоджає розвитку захворювання органів зору;
  • зміцнює імунітет, покращує мікрофлору організму та допомагає боротися з інфекціями;
  • знижує артеріальний тиск;
  • підтримує організм вагітних жінок;
  • підтримує нормальний рівень холестерину в крові.

Будь-які заправки і соуси для салатів необхідно використовувати відповідно до пропонованої рецептури, дотримуючись рекомендованого дозування, оскільки велика кількість дресінгу може погіршити смак страви, а не підкреслити її переваги.

Поради щодо зберігання та використання заправок

Кожен соус і заправка мають певний термін придатності відповідно до використовуваних інгредієнтів. Зазвичай всі вони можуть зберігатися не більше 3-4 днів у холодильнику в закритій тарі.

Кремові дрессинги, в яких використовуються молочні продукти та яйця, псуються швидше, ніж вінегрети. При цьому вінегрети, що мають високий рівень кислотності, слід вжити якнайшвидше, особливо якщо в рецепті присутні свіжі компоненти, такі як часник.

Якщо ви зробили велику кількість соусу, його можна заморозити. Вінегрети краще зберігають свої властивості під час розморожування, на відміну від вершкових і молочних заправок, оскільки майонез, йогурт, вершки та інші жирні продукти можуть швидко розшаровуватися. При появі цвілі, кислого або згірклого запаху і зміни кольору, заправку не можна вживати в їжу, оскільки це загрожує сильними отруєннями.

Ідеальною ємністю для салатних соусів є скляна банка, оскільки вона не вбирає сторонні запахи, на відміну від пластикового контейнера.

Висновок

Заправки для салатів - це універсальний спосіб надати страві унікального смаку і підвищити її поживну цінність. Спробуйте приготувати різні варіанти соусів і підібрати найкращі для свого столу. За допомогою простих і натуральних інгредієнтів можна легко урізноманітнити повсякденне меню.


Інші цікаві статті: