У холодну пору року немає нічого кориснішого і кращого, ніж чашка теплого імбирного чаю, який допоможе створит...
Кролятина є дієтичним видом м'яса порівняно зі свининою та яловичиною. Лікарі радять саме його використовувати у своєму раціоні, якщо людина дотримується здорового способу життя або має будь-які протипоказання до вживання жирних видів м'яса. Кролятину можна вводити в прикорм навіть маленьким дітям у віці до одного року, вона є основною дієтичного харчування вагітних жінок, а також людей із захворюванням шлунково-кишкового тракту та зайвою вагою.
М'ясо кролика - це низькокалорійний, легко засвоюваний і гіпоалергенний продукт, який цінується завдяки високому вмісту в ньому вітамінів групи В і С, а також марганцю, фосфору, калію, фтору, заліза та інших мікроелементів, корисних для здоров'я людини.
У кулінарії кролятина може поєднуватися з великою кількістю овочів, а також зберігає свої корисні якості при різних способах приготування. З неї готують велику кількість різних основних страв і делікатесних закусок.
Розглянемо п'ять різних варіантів запеченого кролика, які підійдуть як для домашньої вечері, так і для святкових заходів.
Користь м'яса кролика
Кролятина має велику кількість корисних властивостей, тому є найкращим варіантом для маленьких дітей, вагітних жінок, матерів-годувальниць, людей похилого віку, а також людей, які страждають на:
- харчовою алергією;
- захворюваннями шлунково-кишкового тракту;
- порушенням обміну речовин;
- цукровим діабетом;
- гіпертонією та атеросклерозом.
За умови виконання певних медичних показань, страви з м'яса кролика можна включати в раціон пацієнтів, які страждають на:
- захворюваннями печінки;
- недокрів'ям;
- захворюваннями жовчовивідних шляхів.
Дієтичне м'ясо допомагає швидше відновлюватися організму після важких інфекційних захворювань, перенесених операцій, травм і опіків. Також воно допомагає нормалізувати жировий обмін і підтримувати оптимальний баланс корисних речовин.
Кролятина цінується кулінарами за рахунок високого вмісту білків за мінімальної кількості жирів і шкідливого холестерину. Білок, що міститься в цьому продукті, засвоюється організмом на 90%.
За кількістю вітамінів і мінералів кролятина непорівнянна з іншими видами м'яса. У ній міститься набагато більше вітаміну В6, В12 і РР, ніж у телятині, свинині та баранині. Вона багата на такі мінерали як:
- залізо;
- фосфор;
- кобальт;
- марганець;
- фтор;
- калій.
При цьому мінімальна кількість солей натрію робить м'ясо кролика оптимальним варіантом для введення в раціон дієтичного харчування. Жир кролика використовують для лікування бронхіту та кашлю. Його приймають всередину і розтирають ним грудну клітку.
М'ясо кролика допомагає регулювати рівень глюкози в крові, сприяє синтезу білків, утворенню ніацину, а також підвищує гемоглобін і допомагає транспортувати достатню кількість кисню еритроцитам. Цей продукт харчування позитивно впливає на роботу головного мозку, є чудовим антиоксидантом, сприяє метаболізму, синтезу ДНК і мієліну. Регулярне вживання м'яса кролика допомагає підтримувати в організмі нормальний обмін речовин і сприяє поліпшенню системи травлення.
ТОП-5 рецептів запеченого кролика
Запечений кролик - це один із найпопулярніших способів приготування кролятини у професійних кулінарів, адже він дає змогу не тільки використовувати найрізноманітніші спеції та приправи для створення ідеальної страви, а й зберегти всі корисні якості цього продукту.
Запечений кролик із розмарином і часником
Пропонуємо вам рецепт запеченого кролика в духовці, який сподобається всім членам вашої родини.
Інгредієнти:
- 800 г. кролятини;
- 2 зубчики часнику;
- 100 г. оливкової олії;
- 100 г. соку лимона;
- 1 шт. ріпчастої цибулі;
- одна гілочка розмарину;
- 5 шт. перцю духмяного;
- ½ ч.л. солі.
Етапи приготування:
- Кролика помити й розрізати на кілька невеликих шматків і посолити.
- Розігріти пательню й обсмажити всі шматочки з двох боків до золотистої скоринки на оливковій олії. Викласти в інший посуд.
- Нарізати цибулю півкільцями й обсмажити її на тій самій олії.
- Часник очистити, натерти на спеціальній тертці або видавити через прес.
- Обсмажене м'ясо натерти часником, додати листочки розмарину, очищені від стебла, а також сік лимона. Зверху викласти цибулю, рівномірно розподіливши її по поверхні м'яса.
- М'ясо кролика зі спеціями покласти в рукав для запікання і помістити на деко.
- Поставити в розігріту до 180 градусів духовку на 60 хвилин.
- За 10 хвилин до готовності розрізати рукав і ще запікати, щоб вийшла апетитна скоринка.
Страва готова до вживання. Її можна подавати з відвареною картоплею, пюре та різними овочевими салатами.
Ми вам розповіли, як приготувати кролика в рукаві, щоб він вийшов максимально соковитим і ароматним. Кулінарний рукав допомагає зберегти всі соки всередині продукту під час запікання, тому м'ясо вийде ніжним і не пересушеним.
Запечений кролик у білому вині з оливками
Соковитий кролик у білому вині - це по-справжньому святкова страва.
Інгредієнти:
- 500 г. м'яса кролика;
- 150 мл. білого вина;
- 200 г. оливок консервованих;
- 10 г. сушеного чебрецю;
- 2 шт. лаврового листа;
- сіль і перець за смаком;
- 50 г. вершкового масла;
- 2 зубчики часнику.
Етапи приготування:
- М'ясо промити, обсушити на паперовому рушнику й викласти в розпечену сковороду, додавши в нього вершкове масло.
- Трохи солимо, перчимо і смажимо до отримання хрусткої коричневої скоринки.
- Викладаємо кролика у форму для запікання, заливаємо вином, додаємо цілі або нарізані на половинки оливки, видавлений через прес часник і чебрець.
- Накриваємо фольгою і ставимо в духовку, розігріту до 180 градусів.
- Запікаємо протягом 50-60 хвилин.
- За 10 хвилин до готовності знімаємо фольгу і ще випікаємо страву до повного випаровування вина.
Викладаємо кролика на блюдо і подаємо до столу з овочевим гарніром.
Кролик, запечений із картоплею та овочами
Ми приготуємо кролика разом із гарніром, який чудово підійде для домашньої сімейної вечері.
Інгредієнти:
- 1 кг. м'яса кролика;
- 500 г. картоплі;
- 300 г. печериць;
- 3 зубчики часнику;
- 1 шт. морква;
- 1 шт. цибуля ріпчаста;
- 2 ст.л. майонезу;
- оливкова олія;
- сіль, перець, чебрець і розмарин.
Етапи приготування:
- Попередньо розігріти духовку до 200 градусів.
- Помити й нарізати печериці на 2 або 4 частини та замаринувати в суміші натертого часнику з майонезом на 15-20 хвилин.
- Вимочити м'ясо кролика, обсушити на паперовому рушнику й обсмажити на олії з усіх боків до рум'яної скоринки. Трохи посолити.
- У цій же олії обсмажити цибулю півкільцями і кружечки моркви до напівготовності.
- Очистити картоплю і розрізати на 2 або 4 частини.
- Дно форми трохи змастити оливковою олією і викласти на нього картоплю. Зверху покласти кролика, обсмажені овочі та гриби.
- Накрити фольгою і поставити в духовку на 60 хвилин. За 10 хвилин до готовності прибрати фольгу, щоб м'ясо набуло апетитної підсмаженої скоринки.
Ваша вечеря готова!
Запечений кролик із медово-гірчичною глазур'ю
Кролик у глазурі - це воістину ресторанна страва, яку можна подати на будь-який святковий стіл.
Інгредієнти:
- 600 г. кролячих задніх ніжок і лопаткової частини;
- 3 ст.л. меду;
- 2 ст.л. американської корчиці;
- 1 ст.л. діжонської гірчиці;
- 3 ст.л. оливкової олії;
- 3 ст.л. курячого бульйону;
- 50 г. соку лимона;
- 2 зубчики часнику;
- сіль і чорний перець.
Етапи приготування:
- Кролятину промити, обсушити на рушнику й нарізати середніми шматками.
- Покласти в миску, поперчити, додати натертий часник і оливкову олію.
- Добре перемішати і поставити на півгодини в темне місце за кімнатної температури.
- На розпечену сковороду викласти м'ясо й обсмажити до золотистої скоринки.
- Змішати мед, два види гірчиці, додати сік лимона і посолити. Якщо соус вийде занадто густим, додати курячий бульйон.
- Викласти кролика у форму для запікання і зверху добре обмазати приготованим соусом.
- Поставити в духовку на 60 хвилин, зменшивши температуру до 180 градусів.
- Періодично відкривати духовку і змащувати поверхню м'яса гірчично-медовим соусом, але стежити, щоб він не підгорів.
- Наприкінці приготування соус має перетворитися на красиву бурштинову глазур.
Кролик у кефірі із зеленню та спеціями
Кисломолочні продукти є чудовим способом приготувати смачний маринад для м'яса кролика.
Інгредієнти:
- 1 кг. кролятини;
- 3 шт. цибуля ріпчаста;
- 3 зубчики часнику;
- 250 мл. кефіру;
- 0,5 ст.л. гірчиці;
- свіжа зелень - кріп і петрушка;
- 1 ст.л. оливкової олії;
- сіль, перець і спеції за смаком.
Етапи приготування:
- Помити і розрізати кролика на невеликі шматки.
- Цибулю очистити та нарізати півкільцями.
- У миску викласти м'ясо, додати цибулю, спеції, посолити, поперчити і ретельно розім'яти руками, щоб воно добре просочилося приправами.
- Налити кефір і ще раз перемішати, накрити харчовою плівкою і поставити в холодильник на ніч.
- Налити у форму трохи оливкової олії, на дно покласти цибулю, додати до м'яса кролика гірчицю, перемішати й залишити ще на 30 хвилин.
- Поставити в розігріту до 180-200 градусів духовку і запікати протягом 60 хвилин.
Ароматний і ніжний кролик готовий до подачі з різними овочевими гарнірами або картоплею. Перед подачею посипати нарізаною петрушкою та кропом.
Поради щодо вибору кролика
Для отримання смачного та ніжного запеченого кролика, слід правильно підготувати м'ясо. Оскільки воно має специфічний запах, його треба заздалегідь вимочити протягом 6 годин у воді. Старе м'ясо треба вимочувати близько 12 годин.
Вибираємо кролятину залежно від віку:
- У м'яса молодих тримісячних кроликів ніжна текстура з рожевим відтінком, у якій практично відсутній жир.
- У шестимісячних тварин м'ясо має більш насичений колір і тонкий прошарок жиру.
- У старої кролятини м'ясо дуже жорстке, має темний колір і товстий шар жиру.
Молоді кролики мають суху, тонку, рожеву еластичну шкіру без пошкоджень і темних плям. Старі особини відрізняються сірою товстою шкірою з жорсткими волосками.
М'ясо має бути пружним на дотик, без синюшних плям, а жир білим або трохи жовтим без різкого запаху. Свіжа кролятина має трохи солодкуватий приємний запах. Якщо воно має кислий запах, значить, м'ясо вже втратило свої кулінарні якості та зіпсувалося. Найкраще купувати молоду тушку, вагою не більше 1-1,5 кілограма.
Як подавати запеченого кролика
Запеченого кролика ліпше подавати на великому блюді, прикрасивши свіжою зеленню і волоськими горіхами. Як гарнір можна використовувати запечені баклажани, цукіні, солодкий перець, томати та інші овочі, а також відварну картоплю або пюре. Також підійдуть різні салати зі свіжих овочів.
Для кролика можна приготувати різні види соусів - сметанний, вершковий, томатний, медово-гірчичний, медово-соєвий та інші за своїм бажанням.
Висновок
Запечений кролик - це не тільки смачне, а й корисне м'ясо, яке стане прикрасою будь-якого святкового столу. Спробуйте використати запропоновані нами рецепти та поекспериментувати з інгредієнтами для досягнення найкращих смакових поєднань. Запечений кролик - це універсальна страва, яку можна подавати як на сімейній вечері, так і на більш урочистих заходах.