У холодну пору року немає нічого кориснішого і кращого, ніж чашка теплого імбирного чаю, який допоможе створит...
Усім відомо, що риба є корисним і поживним продуктом харчування, який містить велику кількість вітамінів, мінералів і мікроелементів, необхідних для організму людини. До їх числа входить фосфор, Омега-3 поліненасичені жирні кислоти і білки. Річкова і морська риба особливо корисна для дітей і жінок.
Смажені та запечені рибні стейки є прекрасною альтернативою багатьом м'ясним стравам, адже дають можливість урізноманітнити свій раціон харчування, зробивши його більш насиченим і корисним. Здебільшого великою популярністю користується стейк із червоної риби, яка має мінімум кісток і готується дуже швидко з різними спеціями та приправами. Ми вам розповімо, як приготувати стейк сома, щоб отримати максимально смачну страву, яка сподобається всім членам вашої родини.
Користь сома
М'ясо сома має жирну і ніжну структуру з трохи солодкуватим смаком. Містить у собі набір таких корисних речовин, як кальцій, фосфор, натрій, магній, калій, мідь, нікель, залізо, йод, хром, цинк, сірка, марганець, фтор та інші макро- і мікроелементи, а також вітамін А, В1, 2, 6 і 9, С, Е і РР. Велика кількість жирів і протеїнів є незамінним джерелом енергії для організму людини.
Амінокислоти, що містяться в м'ясі цієї риби, набагато корисніші, ніж рослинні білки. Близько 200 грам рибного філе задовольняє добову потребу організму в білку тваринного походження.
За рахунок невеликої кількості сполучної тканини (близько 2% на відміну від яловичини і свинини, які містять 8-10%), риба краще перетравлюється і засвоюється, що важливо для людей, які дотримуються ЗСЖ. Також вона корисна маленьким дітям і підліткам, які потребують великої кількості білка, що сприяє росту молодого організму.
М'ясо сома покращує стан шкірних покривів, слизової оболонки, нервових клітин, системи травлення, підвищує імунітет і допомагає регулювати цукор у крові завдяки вмісту антиоксидантів. Така риба оптимально підходить для здорового харчування та дієтичного раціону.
Як вибрати сома для стейків
Для приготування смачної та корисної страви слід обрати свіжу та якісну рибу. Розглянемо кілька основних правил вибору стейків:
- Стейки повинні мати запах свіжої риби. Сильно виражений запах з ознаками кислоти та запаху болота має вас насторожити. Також підозру має викликати і відсутність річкового характерного запаху, оскільки це може означати, що термін реалізації риби закінчився і її просто вимочили в оцті або лимонній кислоті для подальшого продажу.
- Неяскравий колір м'яса свідчить про те, що рибу виростили в природній водоймі, де для кращого росту особин не використовували хімічних речовин. Стейк повинен мати ніжний біло-сірий колір без сторонніх плям.
- М'якоть не повинна бути слизькою на дотик і розповзатися на окремі волокна при натисканні на неї пальцем.
- Купуючи заморожені стейки, треба також звернути увагу на термін придатності, зазначений на упаковці, та колір м'яса риби. Розморожувати такий продукт слід тільки в холодильнику, щоб м'ясо не втратило своїх корисних і кулінарних якостей.
Рецепт стейків із сома
Ми вам пропонуємо рецепти стейків із сома, які ви зможете приготувати у себе вдома і порадувати своїх близьких смачною і корисною стравою.
Найпростіший варіант стейка сома містить рибу, сіль і перець трьох видів (білий, чорний і запашний). Але щоб страва вийшла більш вишуканою та ароматною, можна витримати м'ясо сома в маринаді, який можна приготувати з таких компонентів.
Інгредієнти:
- соєвий соус;
- чебрець;
- орегано;
- розмарин;
- прованські трави;
- паприка;
- лимонний сік;
- імбир;
- оливкова олія.
Підготовка риби
Якщо ви купили цілого сома, а не стейки, слід виконати такі дії:
- Обдати його окропом і прибрати паперовим рушником увесь слиз.
- Розрізати черевце, вийняти всі нутрощі та вийняти зябра. Відрізати голову, хвіст і плавники.
- Тушку промити і з центральної частини вирізати три стейки середньої товщини (близько 3-4 сантиметрів).
- Для приготування маринаду беремо сік одного лимона, вливаємо в нього 50 грамів маслинової або соняшникової рафінованої олії без різкого запаху, солимо, перчимо, додаємо приправи до смаку і занурюємо в нього стейки.
- Також можна використовувати інший варіант маринаду для смаження сома. Щоб прибрати річковий запах твані, необхідно панірувальні сухарі змішати з сушеним орегано і базиліком. Для маринаду розтоплюємо вершкове масло і додаємо соєвий соус. Занурюємо на кілька хвилин стейки в маринад, а потім обвалюємо їх у сухарях зі спеціями.
Щоб розкрити смак самої риби, не слід використовувати занадто багато спецій і прянощів, а також тривалий час витримувати в маринаді. Достатньо буде 20-30 хвилин.
Приготування стейків
Стейки сома можна готувати найрізноманітнішими способами. Розглянемо кілька з них.
Смаження
Рецепт №1.
- Викласти замариновані й обвалені в сухарях стейки на розпечену сковороду. Смажити на оливковій олії до утворення хрусткої скоринки.
- Потім додати трохи білого сухого вина і ще тушкуємо під кришкою кілька хвилин.
Рецепт №2.
- Видавити сік одного лимона, додати натертий на тертці імбир і соєвий соус.
- Стейки покласти в герметичний пакет і влити в нього маринад. Так вони зможуть добре просочитися ароматами спецій. Витримати протягом 20 хвилин.
- Потім зробити великий вогонь, налити в сковорідку олію й обсмажити стейки з кожного боку по три хвилини. Потім зменшити вогонь і ще смажити по п'ять хвилин з кожного боку.
Запікання в духовці
Рецепт №1.
- У миску влити дві столові ложки оливкової або соняшникової олії, додати дві ложки американської гірчиці, вичавити один зубчик часнику і всипати одну чайну ложку орегано.
- Натерти стейки сіллю, а потім приготовленою сумішшю з олії та спецій.
- Деко застелити папером для випікання (пергаментним) і викласти на нього стейки. Зверху покласти три горошини подрібненого ялівцю і посипати сухою бузиною.
- Розігріти духовку до 180 градусів і запікати стейки близько 15 хвилин.
Рецепт№2.
- Приготувати соус зі 100 грамів сметани, однієї столової ложки рибного соусу і солі.
- Кожен стейк обмазати з усіх боків рибним соусом, посипати канджунськими спеціями і обваляти в кукурудзяному крохмалі.
- Розігріти духовку до 200 градусів. Деко застелити фольгою і трохи змастити оливковою (або соняшниковою рафінованою рафінованою без запаху) олією.
- Викласти на нього стейки, зверху полити невеликою кількістю олії і поставити запікатися на 15 хвилин. Перевірити готовність дерев'яною зубочисткою.
- Готові рибні стейки викласти на блюдо, полити приготованим соусом і посипати нарізаною петрушкою. Також соус можна подавати окремо.
Сом на грилі
Рецепт №1.
- Стейки натерти сіллю, соком лимона і майораном. Покласти в герметичний пакет і маринувати 25 хвилин.
- Приготувати гриль, розігрівши його до 300 градусів. М'ясо риби обваляти в кукурудзяній або оливковій олії та покласти на решітку.
- Смажити з кожного боку по 5-7 хвилин залежно від товщини шматків.
- Готову страву викласти на блюдо, полити свіжовичавленим соком лимона і прикрасити зеленню.
Рецепт №2.
- Розрізати лимон навпіл і з однієї половинки видавити в миску сік, додати дві столові ложки маслинової або кукурудзяної олії та одну ложку столового оцту (можна взяти яблучний або рисовий). Додати в маринад трохи розмарину, кмину, чорного перцю і посолити.
- Покласти в нього шматки риби і витримати протягом 20 хвилин.
- Викласти стейки на решітку гриля, розігрітого до 300 градусів. Смажити з кожного боку по 5 або 7 хвилин залежно від товщини шматків.
Подача стейків
Подавати смаженого і запеченого сома можна з різними гарнірами:
- Свіжими овочевими салатами з помідорів, огірків і солодкого перцю.
- З маринованими, печеними або смаженими баклажанами, томатами, перцем, цукіні та іншими овочами.
- З відвареним рисом, картоплею або пюре.
Для цієї страви можна приготувати різні легкі соуси:
- Цитрусовий. З одного лимона натерти трохи цедри та вичавити сік. На пательні розтопити 50 грам вершкового масла, додати в нього 2,5 столової ложки просіяного борошна та перемішати. Потім тонкою цівкою влити в масло 250 мілілітрів теплого бульйону і 250 мілілітрів теплого молока, не припиняючи перемішувати. Зменшити вогонь і варити ще 2-3 хвилини. Додати лимонну цедру, трохи цукру, солі, перцю та спецій за бажанням. Соус остудити і можна подавати до риби.
- Йогуртовий. У склянку натурального йогурту додати три столові ложки оливкової олії, столову ложку соку лимона, чотири зубчики часнику, вичавленого або натертого, нарізаний кріп, чорний перець і сіль за смаком. Усе добре перемішати і соус готовий.
- Часниковий. У 500 грамів сметани додати три зубчики видавленого часнику, чорний перець, сіль і суміш пряних трав за смаком.
Готову страву з риби можна прикрасити лимонними шматочками і свіжою зеленню.
Поради щодо зберігання та переробки
Якщо ви купили цілого сома і використали тільки кілька шматків, решту можна покласти в поліетиленовий пакет і зберігати в морозильній камері до 3 місяців за температури -18 градусів, а за -8 градусів - два тижні. За температури нуль градусів можна зберігати не більше трьох днів.
Готову рибну страву слід покласти в герметичний контейнер, щоб уникнути поширення специфічного запаху на інші продукти в холодильнику. Зберігати не більше двох діб.
Інші частини сома можна використовувати для приготування юшки, рибного супу, різних салатів та інших страв, рецепти яких ви можете знайти на нашому сайті.
Висновок
Стейк із сома - це не тільки смачна, а й корисна страва, яку можна легко приготувати вдома. Спробуйте приготувати цю рибу за нашими рецептами і додати її до свого регулярного раціону харчування. Риба є важливим компонентом здорового харчування, тому ми рекомендуємо не нехтувати цим смачним і корисним продуктом харчування.