У холодну пору року немає нічого кориснішого і кращого, ніж чашка теплого імбирного чаю, який допоможе створит...
Риба, приготована на мангалі, є універсальною основною стравою, яку можна подавати як до святкового столу, так і в звичайні дні на обід або вечерю, коли захочеться скуштувати смачні та корисні дари моря. Її можна смажити цілком, зробити рибний шашлик із тушки, смажити стейки на решітці для гриля, запекти їх у фользі або приготувати будь-яким іншим способом на розпеченому вугіллі.
Щоб страва вийшла у вас максимально красивою, смачною і корисною, кожен метод приготування передбачає використання дарів морів і річок різних видів. У рибі міститься велика кількість корисних речовин, зокрема фосфор, цинк, йод, нежирний високоякісний білок, омега-3, а також вітаміни A, B і D, які необхідні організму людини.
Ми вам розповімо детальніше про користь цього продукту, а також як приготувати рибу на мангалі, щоб вона зберегла не тільки свої смакові та корисні якості, а й мала максимально апетитний вигляд.
Користь риби
Риба є низькокалорійним продуктом, а також містить у собі багато білка, різних вітамінів, мікроелементів і жирних поліненасичених кислот, корисних для організму людини.
Переваги вживання:
- Сприяє зміцненню м'язів і кісток завдяки високому вмісту кальцію, фосфору та білка.
- Вітаміни групи В позитивно впливають на роботу нервової системи, а селен і йод зміцнюють імунітет, забезпечують функцію щитоподібної залози та покращують обмін речовин.
- Омега-3 знижує артеріальний тиск і рівень шкідливого холестерину в крові, а також знижує ризик появи ішемічної хвороби серця та інсульту.
- Вживання риби сприяє підвищенню активності мозку, покращує пам'ять і є профілактикою хвороби Альцгеймера та деменції.
- Фтор, Омега-3 і вітамін D покращують зір, перешкоджають дегенерації жовтої плями і борються із синдромом сухого ока.
- Вітамін D допомагає швидше відновлюватися після різних травм і переломів, зміцнюючи структуру кісткової тканини.
- Нежирний білок сприяє вгамуванню голоду і запобігає надмірному апетиту, що дуже важливо для людей, які стежать за своєю вагою або страждають на надмірну масу тіла.
Риба, приготована на мангалі, зберігає всі смакові властивості продукту, а також свої корисні та поживні якості.
Вибір риби для мангала
Для правильного приготування на мангалі морської та річкової риби, необхідно правильно вибрати її вид. Так, наприклад, для приготування на вугіллі підійде жирна, щільна і м'ясиста риба з мінімальною кількістю дрібних кісток. При цьому пісний вид не завжди добре виходить на мангалі, оскільки сильно пересушується.
Щоб посмажити або запекти цілу рибу, слід вибирати невеликі однакові тушки. Їх треба просто поперчити й посолити всередині та зовні, а також натерти улюбленими спеціями. Потім викласти на прогріту заздалегідь решітку і смажити з двох боків до появи золотистої хрусткої скоринки. Для кращої термічної обробки з одного й іншого боку тушки роблять кілька поперечних невеликих надрізів. Також під час їжі найдрібніші кістки будуть менше відчуватися в роті. До таких видів належить скумбрія, лящ, річковий короп, карась тощо.
Якщо ви хочете приготувати великих особин на мангалі, ступінь їхнього приготування необхідно регулярно перевіряти за допомогою дерев'яної зубочистки, адже зверху шкурка може засмажитися, а всередині м'ясо залишатися сирим. Краще розрізати їх на стеки і смажити порційно.
Найкраща риба для барбекю - це тунець, лосось, осетер, форель та інші великі морські види з мінімумом дрібних кісток. Досить розрізати їх на стейки і швидко обсмажити з двох боків на спеціальній решітці. Для шашлику потрібно брати готове магазинне філе (краще зовсім без кісток). Розрізати його на невеликі кубики, замаринувати, нанизати на металеві шампури й покласти на мангал, перевертаючи їх для кращого просмажування з усіх боків. Щоб шашлики не розповзлися і не стали схожі на риб'ячий фарш, слід брати тільки рибу зі щільною структурою м'яса.
Рецепти для риби на мангалі
Ми вам розповімо, як смажити рибу на вугіллі, щоб вона вийшла максимально смачною і привабливою з естетичної точки зору.
Для маринаду використовують найрізноманітніші інгредієнти:
- оливкову і соняшникову олію;
- гірчицю;
- лимонний сік;
- часник;
- діжонську й американську гірчицю;
- майонез;
- томатну пасту;
- натуральний йогурт;
- соєвий соус;
- бальзамічний оцет;
- чебрець, фенхель, базилік, розмарин, куркума, паприка і чорний перець для червоної риби;
- аніс, материнка, меліса, шавлія, майоран і білий перець для білих сортів;
- чебрець, паприка, часник, червоний перець і каррі для річкових видів.
Головне - це правильно вибрати і поєднувати спеції, щоб вони підкреслювали смак і риби, а не перебивали його своїми насиченими ароматами.
Підготовка риби
Щоб правильно підготувати рибу для приготування на мангалі або барбекю, необхідно виконати низку дій:
- Дістати тушки з морозилки і покласти на одну з полиць холодильника для природного розморожування. Буде потрібно близько 12-15 годин, тому краще залишити на ніч. Це дасть змогу зберегти всі корисні та смакові властивості продукту, а також його цілісну структуру. Але найкраще використовувати свіжу рибу, яка не піддавалася попередньому заморожуванню. Страва на мангалі вийде набагато смачнішою й ароматнішою.
- Тушку добре промити, очистити від луски, відрізати голову, хвіст і плавники. Розпотрошити, видалити нутрощі та відрізати краї очеревини. Розрізати рибу на кілька частин у вигляді стейків або залишити цілою, якщо вона невеликого розміру. Якщо ви купили готове філе, підготовка займе менше часу. Треба просто видалити кістки і розрізати його на порційні шматки.
- Приготувати маринад і викласти в нього підготовлені шматки. Вони вберуть у себе всі аромати спецій і стануть смачнішими та ніжнішими. У маринад слід завжди додавати оливкову або соняшникову рафіновану олію без яскраво вираженого запаху.
- Якщо ви не хочете використовувати маринад, можна просто обкласти рибу свіжою зеленню і травами, такими як петрушка, кріп, кінза, розмарин. При цьому брати необхідно тільки соковиті стебла, а не листя. Також рибу можна маринувати без трав і спецій. Досить посолити і поперчити, полити свіжовичавленим соком лимона і натерти видавленим часником.
- Рибу достатньо витримати 20 хвилин за кімнатної температури або 60 хвилин у холодильнику. Цього достатньо, щоб м'ясо ввібрало в себе всі ароматні соки пряних трав і спецій.
Приготування риби на мангалі
Щоб посмажити рибу на вугіллі, необхідно виконати кілька підготовчих операцій:
- Засипати в мангал деревне вугілля (краще брати з фруктових порід дерев для отримання приємного аромату). Соснове вугілля дасть неприємний запах смоли.
- Довести до оптимальної температури. Для цього можна потримати відкриту долоню руки над вугіллям. Якщо жар достатній, можна запікати майбутню страву.
- Для гриля підійде скумбрія, сьомга, лосось, тунець, оселедець тощо. Тріска та інші ніжні сорти можуть розвалитися і перетворитися на кашоподібну, естетично непривабливу і несмачну масу.
- Постійно стежити за процесом приготування, щоб термічний вплив на рибу зайняв тільки належний час. Це залежить від виду продукту і розміру шматків. Зазвичай займає від 5 до 20 хвилин. Можна загорнути рибу у фольгу і покласти на решітку. Смажити близько 20-25 хвилин, щоб вона пропеклася до готовності.
- Щоб страва не пригоріла, необхідно стейки та шашлики постійно перевертати. Ступінь прожарювання можна досить легко визначити простим натисканням пальця. М'ясо готової риби має добре пружинити і не виділяти червоних соків.
- Щоб акуратно перевернути рибу на металевій решітці, не пошкодивши її шкірку, слід використовувати спеціальну дерев'яну або силіконову лопатку.
Подача риби
Подавати рибу, приготовану на мангалі, можна з найрізноманітнішими гарнірами - з овочами на грилі, відвареним рисом, картоплею або пюре, свіжими салатами з помідорів, огірків і солодкого перцю.
Для поліпшення смаку можна приготувати легкі соуси на основі йогурту, лимонно-часниковий або медово-гірчичний.
Прикрашають такі страви гілочками кропу, петрушки, кінзи з додаванням скибочок лимона, підкреслюючи літню атмосферу пікніка на відкритому повітрі.
Корисні поради щодо приготування риби на мангалі
Для швидкого і легкого приготування риби на мангалі слід дотримуватися кількох правил:
- Перед використанням решітки її необхідно ретельно очистити від нагару, прогріти, протерти серветкою, просоченою олією і витерти насухо.
- Нову решітку треба потримати над відкритим полум'ям, щоб вона добре обгоріла.
- Якщо в маринаді є олія, решітку змащувати не обов'язково.
- Для досягнення ідеальної температури на вугіллі має з'явитися білий наліт.
- Для отримання характерних смужок гриля, рибу необхідно довше потримати на решітці.
- Щоб отримати золотисту хрустку скоринку, слід перші хвилини підтримувати сильний жар.
- Для збереження естетично привабливого зовнішнього вигляду не слід пересувати рибу по периметру решітки.
Висновок
Риба на мангалі - це смачна, корисна і проста страва, яку можна легко приготувати своїми руками. Наші нескладні рецепти, поради та рекомендації допоможуть легко приготувати страви на відкритому вогні, які вразять ваших гостей і домочадців. Спробуйте приготувати самостійно рибу на мангалі на пікніку або сімейній вечері. Не забувайте про корисні властивості риби, за можливості включайте її до свого раціону харчування та додавайте нові рецепти до своєї домашньої кулінарної книги, щоб щоразу тішити своїх близьких людей різноманітними смачними стравами.