У холодну пору року немає нічого кориснішого і кращого, ніж чашка теплого імбирного чаю, який допоможе створит...
Усі батьки хочуть організувати для своєї дитини незабутній день народження, порадувавши її не тільки довгоочікуваними подарунками, а й різноманітністю страв, які будуть на святковому столі. Вони мають сподобатися малюкам, а також нести користь для їхнього організму, що росте. Оскільки в раціоні маленьких дітей є велика кількість обмежень, меню для дитячого дня народження має бути добре продумане і ретельно реалізоване.
Ми вам пропонуємо кілька рецептів страв, які не будуть перевантажені зайвими калоріями і шкідливими добавками, а також дадуть змогу заздалегідь приготувати і швидко розігріти страви перед подачею на стіл, щоб не витрачати багато часу на кухні в самий розпал урочистого заходу.
Планування меню для дитячого дня народження
На день народження дитини святковий стіл має бути максимально різноманітним, збалансованим і враховувати всі вікові групи, зокрема й потреби маленьких дітей, які ще не вміють самостійно пережовувати тверду їжу.
Як розробити дитяче меню святкове:
- Складати меню слід тільки після спілкування з батьками дітей, щоб дізнатися про їхні смакові вподобання, наявність обмежень та алергічних реакцій на різні продукти.
- Не включайте до списку страв копчену, гостру, кислу та дуже солону їжу, а також напівфабрикати. Краще використовувати легкозасвоювані та нежирні продукти, овочі та фрукти. Красиво прикрашені страви з огірків, томатів, солодкого перцю, яблук та інших фруктів спонукають дітей їсти той набір продуктів, який раніше вони відмовлялися вживати.
- Не використовуйте екзотичні види овочів і фруктів. Святкове меню має містити тільки знайомі дітям продукти, оскільки ви не знаєте, як може відреагувати організм малюка на кулінарні експерименти.
- На святковому столі не повинно бути тільки десертів, тортів та інших солодких страв. Усе має бути в міру.
- Дітям у віці двох-трьох років необхідно отримувати повноцінне харчування, тому слід включити в меню пюре з картоплі, смачні котлети з нежирного м'яса, макарони тощо. Для маленьких гостей чотирьох-шести років слід організувати фуршет, де будуть присутні корисні бутерброди, сендвічі, канапе і тарталетки. Так вони зможуть перекусити в перервах між активними іграми.
- Для дітей шкільного віку святковий стіл має бути більш насиченим за кількістю страв, але з урахуванням обмежень продуктів відповідно до їхнього віку.
Сніданки та закуски для дітей
Сніданок або частування на початок свята
Перед початком святкування дня народження дітям можна подати легкі закуски, які розігріють їхній апетит:
- фруктові легкі салати;
- канапе з сиром та овочами на шпажках;
- вівсяне печиво.
Щоб їжа стала максимально привабливою для малечі, використовуйте яскраві фрукти, а також різні форми для приготування печива у вигляді тварин.
Закуски та міні-страви
- канапе з овочами та сиром;
- овочеві палички з діп-соусами;
- бутерброди з сиром;
- тарталетки з печінковим курячим або яловичим паштетом;
- гамбургери зі смачною домашньою котлетою, овочами та зеленню;
- сосиски в тісті;
- яйця фаршировані;
- м'ясну нарізку з буженини, приготованої зі свіжого нежирного м'яса;
- курячі нагетси.
Дуже важливо робити невеликі порції, щоб вони були зручними для дітей, а також враховувати маленьких гостей, яким протипоказаний глютен або вони не їдять м'ясні продукти.
Рецепт «швидких» нагетсів
Інгредієнти:
- 2 курячих яйця;
- 500 г. курячого філе;
- 100 г. твердого сиру;
- 150 г. крекерів.
Приготування:
- Подрібнити в блендері крекери до стану великої крихти.
- Натерти на тертці сир.
- Змішати крекерну крихту із сиром для панірування.
- Розрізати філе на шматочки розміром 3х3 сантиметри.
- У мисці збити яйця з невеликою кількістю солі.
- Шматочки філе вмочити в яєчну масу, обкачати в паніровці й викласти на деко, застелене пергаментним папером.
- Поставити в духовку, розігріту до 200 градусів. Випікати до рум'яної скоринки близько 20-30 хвилин.
Рецепт фаршированих яєць
Інгредієнти:
- 10 відварених круто зварених яєць;
- 100 г твердого сиру;
- 2 ст.л. сметани;
- червоний солодкий перець, томати й оливки для прикраси.
Приготування:
- Яйця розрізати навпіл і вийняти жовток.
- Сир натерти на дрібній тертці.
- Розім'яти жовток, додати в нього сир і сметану. Перемішати до отримання однорідної консистенції.
- Викласти начинку в половинки яєць.
- Вирізати з оливок і овочів вушка та носики й прикрасити кожну порцію, оформивши у вигляді будь-якої кумедної тварини.
Основні страви для дитячого дня народження
Це мають бути прості та смачні гарячі страви, які сподобаються всім присутнім на святі:
- міні-піци;
- сирні та м'ясні запіканки;
- курячі та рибні котлети, приготовані на пару;
- відбивні з курячого філе або телятини;
- паста з овочами.
Тут важливо дотримуватися балансу солі, перцю і спецій, щоб страви не вийшли надто солоними і гострими. Страви можна приготувати заздалегідь, щоб їх можна було швидко розігріти перед подачею і не відволікатися від дитячого свята, де завжди мають бути присутні дорослі люди, які стежать за порядком.
Салати
Щоб зацікавити дітей, можна приготувати легкі фруктові та овочеві салати зі свіжих і безпечних інгредієнтів, оформивши їх у вигляді різних казкових героїв або фігурок тварин. Також на стіл можна подати салат із курки та риби, «Цезар» та інші смачні й корисні страви.
Напої та десерти
«Солодкий стіл» на дитячому дні народження має бути максимально різноманітним, щоб кожна дитина знайшла те, що їй найбільше подобається.
Напої
У дитяче меню можна включити:
- соки домашнього приготування;
- смузі;
- молочні коктейлі;
- компоти;
- узвар;
- домашній лимонад.
Щоб напої стали цікавішими для дітей, можна використовувати яскраві трубочки, лід у вигляді тварин і різні фруктово-ягідні прикраси.
Пропонуємо вам кілька варіантів напоїв, які можна приготувати з найпростіших компонентів:
- Молочний коктейль із бананом. Очистити два банани, нарізати на шматочки і покласти в чашу блендера. Додати 500 мілілітрів нежирного молока, трохи цукру і меленої кориці. Перемішати блендером до однорідної консистенції.
- Полунично-банановий смузі. Цей напій підійде для дітей із непереносимістю лактози. Один банан очистити й порізати на шматочки. Покласти на кілька годин у холодильник. Потім викласти в чашу блендера, додати 5-6 свіжих або заморожених полуничок і 500 мілілітрів перевареної холодної або очищеної води. Збити до отримання однорідної консистенції.
- Домашній лимонад. У каструлю налити 200 мілілітрів води, додати 100 грамів цукру і кілька листочків тархуна (естрагону). Варити близько 10 хвилин постійно помішуючи. Зняти з вогню, збити блендером і процідити через сито. Лимонад перелити в глечик і вичавити в нього сік двох лимонів. Влити один або півтора літра слабогазованої мінеральної води. Поставити в холодильник на одну годину.
Десерти
Рецепти десертів слід обирати залежно від уподобань маленьких гостей вашої дитини. Вони мають бути смачними та не надто калорійними. Тому для їх приготування необхідно використовувати натуральні підсолоджувачі, свіжі фрукти та ягоди. На святковий стіл можна подати:
- домашнє печиво;
- невеликі тортики або тістечка;
- кекси;
- чізкейк;
- фруктово-ягідне желе;
- мафіни;
- капкейки;
- домашнє морозиво.
Рецепт домашнього чізкейка
Інгредієнти:
- 300 г. пісочного печива;
- 100 г. вершкового масла;
- 600 г. сиру;
- 380-400 г. згущеного молока;
- 3 яйця;
- 1 ст.л. ванільного цукру;
- плитка шоколаду для прикраси.
Приготування:
- Подрібнити печиво в блендері до дрібної крихти і змішати її з м'яким вершковим маслом.
- Викласти у форму і добре утрамбувати, формуючи високі бортики за допомогою склянки.
- Випікати основу страви в духовці, розігрітій до 180 градусів близько 10 хвилин.
- Змішати кисломолочний сир, з яйцями та згущеним молоком. Додати ванільний цукор і збити занурювальним блендером до однорідної маси.
- Вилити начинку на підготовлену й остиглу основу і випікати ще 45-50 хвилин за температури 160 градусів.
- Готову страву зверху прикрасити тертим шоколадом.
Рецепт апельсинового желе
Інгредієнти:
- 600 мл. свіжовичавленого соку апельсинів (знадобиться 1,5 кг);
- 100 г. цукру;
- 20 г. швидкорозчинного желатину.
Приготування:
- Желатин залити 150 мілілітрами соку і залишити для набухання.
- У каструлю налити сік, що залишився, додати цукор і довести на невеликому вогні до кипіння, постійно помішуючи.
- Зняти з плити і ввести желатинову масу. Ретельно перемішати й остудити до кімнатної температури.
- Розлити желе по формах або креманках і поставити в холодильник до повного застигання. Перед подачею можна прикрасити листочками м'яти, апельсиновими часточками або горішками.
Таке желе можна приготувати з найрізноманітніших фруктів і ягід, зокрема мандаринів, полуниці, малини, вишні, смородини, чорниці тощо. Це допоможе урізноманітнити святковий стіл, а діти зможуть вибрати десерт, який їм найбільше сподобається.
Як організувати дитячий стіл і атмосферу
Для того щоб зацікавити дітей, можна сервірувати стіл яскравим посудом, а також використовувати різноманітні прикраси, які відповідають тематиці дня народження (повітряні кулі, паперові ліхтарики, плакати з написами, іграшки).
Щоб діти не розбили порцеляновий або скляний посуд, не поранили себе та інших гостей, ми рекомендуємо використовувати екологічно безпечний пластиковий або картонний посуд (тарілки, скляночки, виделки та ложки). Сьогодні багато виробників пропонують величезну кількість яскравого і красивого дитячого посуду з непромокального картону із зображенням персонажів мультфільмів, супергероїв, тварин або квітів.
Також дітям сподобається присутність на святі аніматора, який зможе розважати малечу й організувати для них найрізноманітніші цікаві ігри, залучаючи хлопчиків і дівчаток різного віку.
Висновок
Розробка меню для дитячого дня народження вимагає трохи часу і фантазії, але результат обов'язково порадує дітей. Спробуйте скористатися нашими порадами і рецептами для створення веселого і смачного свята для своїх маленьких гостей. Також не забувайте про важливість збалансованого і правильного харчування, навіть на дитячому святі, адже від цього залежить настрій малюків та їхня ступінь активності.