• FFA
  • /
  • Блог
  • /
  • Рецепт люля-кебаба: готуємо соковиту м'ясну страву

Рецепт люля-кебаба: готуємо соковиту м'ясну страву

Багато людей у грузинському та азербайджанському ресторані напевно замовлять смачний і соковитий люля-кебаб, професійно приготований на мангалі вмілими кулінарами. Але щоб приготувати таку страву в духовці, слід знати кілька важливих секретів, які допоможуть приготувати ідеальний люля-кебаб із м'ясного фаршу з використанням особливих приправ і спецій.

Офіційно ця страва належить до турецько-азербайджанської кухні, але смачні ковбаски, нанизані на шампури та запечені на відкритому вогні, готують як на Балканах, так і в країнах Близького Сходу. Fast Food Assistant розкаже, як зробити люля-кебаб із фаршу і як правильно подавати цю східну страву, щоб потішити всіх членів вашої родини.

Користь м'яса для люля-кебаба

Багато людей, які дотримуються дієти, стверджують, що смажене м'ясо не підходить для введення його в раціон правильного харчування, оскільки воно шкідливе для процесу травлення. Тим часом, у деяких видах м'яса міститься велика кількість поживних і корисних речовин для організму людини.

У східних країнах м'ясні страви, приготовані на мангалі, є основою щоденного раціону місцевих жителів. Також багато хто знає, що східна кухня - це велика кількість корисних страв, приготованих із натуральних продуктів, що піддаються правильній обробці, тому на сході люди можуть похвалитися своїм довголіттям.

Люля-кебаб, приготований із баранини, є особливо корисним, бо поєднує в собі ніжний смак м'яса і велику кількість поживних інгредієнтів. Баранина містить залізо, яке сприяє підвищенню гемоглобіну в крові, і на відміну від яловичини практично не має у своєму складі шкідливого холестерину. Баранячий жир містить у 4 рази менше холестерину, ніж яловичий і в 2,5 рази менше, ніж свинячий. Тому баранину рекомендують вживати людям, які страждають на серцево-судинні захворювання. При цьому в яловичині, свинині та курятині, які також використовують для приготування люля-кебаба, міститься велика кількість білка, вітамінів і мінералів, необхідних для підтримки здоров'я організму. Важливо правильно обирати пропорції м'яса, щоб ця страва принесла максимально користі, не перенавантажила шлунок і сприяла гарному травленню.

У багатьох ресторанах і кафе готують люля-кебаб, який більше нагадує звичайну котлету на дерев'яній шпажці, а тим часом професійно замаринований фарш, призначений для цієї страви, має зовсім інший вигляд. Пряні трави, зелень, які додають до м'яса, не тільки покращують його смак і аромат, а й мають численні лікувальні властивості.

Вибір м'яса для люля-кебаб

Для приготування люля-кебаба використовують лише кілька найпростіших інгредієнтів. У класичний варіант страви з баранини додають курдючне сало, ріпчасту цибулю та різні приправи. Деякі кулінари кладуть у фарш часник, але через його сильний аромат і специфічний смак аромат смаженого м'яса стає менш вираженим. Секрет соковитої страви полягає в правильному змішуванні фаршу. Для отримання ідеального результату подрібнене м'ясо слід вимішувати не менше 15 хвилин, злегка відбиваючи його від бортів посуду. Потім необхідно прибрати заготовку в холодильник на 15-20 хвилин для застигання жиру. Таким чином, готові вироби не розваляться під час смаження на мангалі, а фарш вбере в себе всі аромати трав і прянощів.

При цьому крім баранини для приготування смачних ковбасок на шампурах використовують свинину, яловичину та курку. Незалежно від виду фаршу професійні кулінари радять додавати в нього курдючне сало, щоб страва вийшла максимально смачною та соковитою.

Рецепт люля-кебаба

Ми пропонуємо вам традиційний рецепт приготування люля-кебаба, який допоможе вам приготувати смачну та корисну страву, як на відкритому вогні, так і в духовці на домашній кухні.

Інгредієнти для люля-кебаб:

  • 1 кг. баранини (можна взяти яловичину, телятину або свинину);
  • 200 г. курдючного сала (можна взяти свинячий жир);
  • 2 шт. цибуля ріпчаста;
  • 1 ч.л. меленої зіри;
  • 1 ст.л. меленого коріандру;
  • 1 ч.л. меленого чорного перцю;
  • 1 ч.л. паприки;
  • 2 зубчики часнику;
  • пучок кінзи;
  • 1 ст.л. соняшникової олії (можна взяти оливкову олію);
  • сіль за смаком.

Підготовка фаршу:

  1. М'ясо ретельно помити, обсушити на паперовому рушнику й нарізати невеликими шматками.
  2. Перемолоти за допомогою м'ясорубки або блендера, додаючи в нього шматочки сала. Фарш має бути однорідної консистенції, але не надто рідким, оскільки в іншому разі буде складно сформувати ковбаски. За бажання м'ясо і сало можна порубати дуже дрібно ножем.
  3. Перекласти фарш у миску, додати в нього спеції, нарубану зелень, подрібнений часник і посолити.
  4. Ретельно вимісити руками заготовку протягом 15 хвилин, відбиваючи її від робочої поверхні, накрити миску харчовою плівкою і поставити в холодильник на 2-3 години, а можна й на ніч.

Формування люля-кебаба:

  1. Вийняти фарш із холодильника, змочити руки водою і сформувати котлети середньої щільності, вагою близько 100 грамів.
  2. Надіти заготовки на шампури або дерев'яні шпажки (залежно від способу приготування - на відкритому вогні або в духовці) і сформувати навколо них довгу ковбаску середньої щільності. Щоб люля-кебаб не вийшов надто жорстким і добре просмажився, не слід фарш набивати надто щільно на шампур.

Окрім цього можна окремо зайнятися приготуванням овочевго салату до лбля кебабу, наприклад, буде смакувати салат із кензою, нутом, болгарським перцем та горіховую заправкою. А якщо вас цікавить тема приготування салатіва та салатних заправок, читайте нашу статтю "Заправка для салату - кулінарне диво на кожен день".

Приготування люля-кебабів:

  1. Висипати вугілля на мангал і розпалити вогонь. Після його прогорання, збити водою полум'я, що залишилося, щоб не було відкритого вогню, який може спалити ковбаски.
  2. Покласти шампури на мангал і смажити заготовки близько 20-25 хвилин, перевертаючи їх через кожні 5 хвилин, щоб вони добре просмажилися з усіх боків.
  3. Для приготування страви в духовці, слід розігріти її до 200-220 градусів.
  4. Деко застелити фольгою і змастити соняшниковою олією. Викласти на нього ковбаски і зверху змастити їх олією, щоб вони вийшли більш соковитими і зверху не підгоріли. Для приготування люля-кебабів у духовій шафі можна використовувати решітку.
  5. Випікати протягом 20-25 хвилин до повної готовності, перевертаючи ковбаски, щоб вони добре пропеклися з усіх боків.
  6. За бажання можна приготувати страву на сковороді-гриль. Для цього необхідно її розігріти та змастити олією.
  7. Викласти готові ковбаски та смажити протягом 5 хвилин на середньому вогні, постійно перевертаючи, щоб вийшла рум'яна скоринка. Після цього зменшити вогонь і смажити люля-кебаб ще близько 10 хвилин. Перевірити готовність за допомогою дерев'яної зубочистки.

Подача люля-кебаба:

  1. Подавати люля-кебаб можна з найрізноманітнішими гарнірами - свіжими або запеченими овочами, відвареною картоплею або пюре, рисом, а також як окрему страву з кавказьким лавашем.
  2. Для поліпшення смаку можна приготувати томатний і йогуртовий соус із часником і зеленню.

Рецепт томатного соусу

Інгредієнти:

  • 200 г. томатної пасти;
  • 200 мл. кип'яченої або очищеної води;
  • 1 шт. цибуля ріпчаста;
  • 5 зубчиків часнику;
  • пучок кінзи та базиліку;
  • сіль і чорний перець.

Приготування:

  1. Цибулю очистити і дрібно нарізати або натерти на тертці.
  2. Зелень дрібно нарубати, а часник видавити через прес.
  3. У розігріту сковорідку викласти томатну пасту і влити воду. Довести до кипіння, додати цибулю, часник, зелень, сіль і перець.
  4. Перемішати і тушкувати близько 5 хвилин. Остудити та подавати до люля-кебабу.

А якщо ви хочете дізнатися більше про соуси та маринади, закрема для овочів, читайте нашу статтю "Кулінарні секрети: маринад для овочів на грилі".

Рецепт йогуртового соусу з часником і зеленню

Інгредієнти:

  • пучок кропу;
  • 4 зубчики часнику;
  • 200 г. натурального йогурту;
  • 3 ст.л. оливкової олії;
  • чорний перець і сіль.

Приготування:

  1. Зелень дрібно нарубати, а часник видавити через прес.
  2. У миску вилити йогурт, додати кріп, часник, перець і трохи солі. Добре перемішати. Влити в соус тонкою цівкою оливкову олію, ретельно перемішуючи вінчиком, щоб йогурт не розшарувався.
  3. Подавати до готового люля-кебабу.

Прикрасити готову страву можна гілочками зелені (кропу, петрушки або кінзи), а також часточками лимона. Поруч із готовим люля-кебабом можна викласти тонко нарізані помідори, огірки та солодкий перець. Свіжі овочі сприяють поліпшенню травлення та засвоєнню жирних м'ясних продуктів.

Корисні поради щодо приготування люля-кебаба

Для приготування страви на мангалі необхідно купити вугілля, яке довго не прогорає. Краще брати вугілля з букових, вишневих і дубових дров, які добре тримають необхідний температурний режим.

Коли на вугіллі з'явиться рівномірний шар золи і згасне відкритий вогонь, можна класти на мангал шампури або ставити решітку. Зазвичай це займає близько 20-30 хвилин. Для гарного прожарювання люля-кебабів необхідно підтримувати температуру в межах 180-220 градусів Цельсія. Якщо вона буде нижчою, ковбаски можуть не просмажитися всередині. Якщо температура буде занадто високою, фарш може згоріти зовні, а всередині залишитися сирим. Також для рівномірного прожарювання слід постійно перевертати люля-кебаб, а після приготування дати йому «відпочити» приблизно 5-10 хвилин для рівномірного розподілу соків.

Висновок

Люля-кебаб - це не тільки смачна, але й проста в приготуванні страва, яку можна зробити як на мангалі, так і в домашніх умовах. Спробуйте наш рецепт люля-кебаба і порадуйте своїх близьких людей цією ароматною м'ясною стравою. Для отримання ідеального результату важливо використовувати тільки якісне свіже м'ясо та ароматні спеції, які пропонуються в оригінальному рецепті цієї східної страви. Якщо ви цікавитеся приготуванням смачних страв вдома читайте в нашу статтю "Піцца на кефірі, сметані та батоні".

Читати далі Читати менше

Інші цікаві статті: