• FFA
  • /
  • Блог
  • /
  • Рецепт люля-кебаба: готуємо соковиту м'ясну страву

Рецепт люля-кебаба: готуємо соковиту м'ясну страву

Багато людей у грузинському та азербайджанському ресторані напевно замовлять смачний і соковитий люля-кебаб, професійно приготований на мангалі вмілими кулінарами. Але щоб приготувати таку страву в духовці, слід знати кілька важливих секретів, які допоможуть приготувати ідеальний люля-кебаб із м'ясного фаршу з використанням особливих приправ і спецій.

Офіційно ця страва належить до турецько-азербайджанської кухні, але смачні ковбаски, нанизані на шампури та запечені на відкритому вогні, готують як на Балканах, так і в країнах Близького Сходу. Ми вам розповімо, як зробити люля-кебаб із фаршу і як правильно подавати цю східну страву, щоб потішити всіх членів вашої родини.

Користь м'яса для люля-кебаба

Багато людей, які дотримуються дієти, стверджують, що смажене м'ясо не підходить для введення його в раціон правильного харчування, оскільки воно шкідливе для процесу травлення. Тим часом, у деяких видах м'яса міститься велика кількість поживних і корисних речовин для організму людини.

У східних країнах м'ясні страви, приготовані на мангалі, є основою щоденного раціону місцевих жителів. Також багато хто знає, що східна кухня - це велика кількість корисних страв, приготованих із натуральних продуктів, що піддаються правильній обробці, тому на сході люди можуть похвалитися своїм довголіттям.

Люля-кебаб, приготований із баранини, є особливо корисним, бо поєднує в собі ніжний смак м'яса і велику кількість поживних інгредієнтів. Баранина містить залізо, яке сприяє підвищенню гемоглобіну в крові, і на відміну від яловичини практично не має у своєму складі шкідливого холестерину. Баранячий жир містить у 4 рази менше холестерину, ніж яловичий і в 2,5 рази менше, ніж свинячий. Тому баранину рекомендують вживати людям, які страждають на серцево-судинні захворювання. При цьому в яловичині, свинині та курятині, які також використовують для приготування люля-кебаба, міститься велика кількість білка, вітамінів і мінералів, необхідних для підтримки здоров'я організму. Важливо правильно обирати пропорції м'яса, щоб ця страва принесла максимально користі, не перенавантажила шлунок і сприяла гарному травленню.

У багатьох ресторанах і кафе готують люля-кебаб, який більше нагадує звичайну котлету на дерев'яній шпажці, а тим часом професійно замаринований фарш, призначений для цієї страви, має зовсім інший вигляд. Пряні трави, які додають до м'яса, не тільки покращують його смак і аромат, а й мають численні лікувальні властивості.

Вибір м'яса для люля-кебаб

Для приготування люля-кебаба використовують лише кілька найпростіших інгредієнтів. У класичний варіант страви з баранини додають курдючне сало, ріпчасту цибулю та різні приправи. Деякі кулінари кладуть у фарш часник, але через його сильний аромат і специфічний смак аромат смаженого м'яса стає менш вираженим. Секрет соковитої страви полягає в правильному змішуванні фаршу. Для отримання ідеального результату подрібнене м'ясо слід вимішувати не менше 15 хвилин, злегка відбиваючи його від бортів посуду. Потім необхідно прибрати заготовку в холодильник на 15-20 хвилин для застигання жиру. Таким чином, готові вироби не розваляться під час смаження на мангалі, а фарш вбере в себе всі аромати трав і прянощів.

При цьому крім баранини для приготування смачних ковбасок на шампурах використовують свинину, яловичину та курку. Незалежно від виду фаршу професійні кулінари радять додавати в нього курдючне сало, щоб страва вийшла максимально смачною та соковитою.

Рецепт люля-кебаба

Ми пропонуємо вам традиційний рецепт приготування люля-кебаба, який допоможе вам приготувати смачну та корисну страву, як на відкритому вогні, так і в духовці на домашній кухні.

Інгредієнти для люля-кебаб:

  • 1 кг. баранини (можна взяти яловичину, телятину або свинину);
  • 200 г. курдючного сала (можна взяти свинячий жир);
  • 2 шт. цибуля ріпчаста;
  • 1 ч.л. меленої зіри;
  • 1 ст.л. меленого коріандру;
  • 1 ч.л. меленого чорного перцю;
  • 1 ч.л. паприки;
  • 2 зубчики часнику;
  • пучок кінзи;
  • 1 ст.л. соняшникової олії (можна взяти оливкову олію);
  • сіль за смаком.

Підготовка фаршу:

  1. М'ясо ретельно помити, обсушити на паперовому рушнику й нарізати невеликими шматками.
  2. Перемолоти за допомогою м'ясорубки або блендера, додаючи в нього шматочки сала. Фарш має бути однорідної консистенції, але не надто рідким, оскільки в іншому разі буде складно сформувати ковбаски. За бажання м'ясо і сало можна порубати дуже дрібно ножем.
  3. Перекласти фарш у миску, додати в нього спеції, нарубану зелень, подрібнений часник і посолити.
  4. Ретельно вимісити руками заготовку протягом 15 хвилин, відбиваючи її від робочої поверхні, накрити миску харчовою плівкою і поставити в холодильник на 2-3 години, а можна й на ніч.

Формування люля-кебаба:

  1. Вийняти фарш із холодильника, змочити руки водою і сформувати котлети середньої щільності, вагою близько 100 грамів.
  2. Надіти заготовки на шампури або дерев'яні шпажки (залежно від способу приготування - на відкритому вогні або в духовці) і сформувати навколо них довгу ковбаску середньої щільності. Щоб люля-кебаб не вийшов надто жорстким і добре просмажився, не слід фарш набивати надто щільно на шампур.

Приготування люля-кебабів:

  1. Висипати вугілля на мангал і розпалити вогонь. Після його прогорання, збити водою полум'я, що залишилося, щоб не було відкритого вогню, який може спалити ковбаски.
  2. Покласти шампури на мангал і смажити заготовки близько 20-25 хвилин, перевертаючи їх через кожні 5 хвилин, щоб вони добре просмажилися з усіх боків.
  3. Для приготування страви в духовці, слід розігріти її до 200-220 градусів.
  4. Деко застелити фольгою і змастити соняшниковою олією. Викласти на нього ковбаски і зверху змастити їх олією, щоб вони вийшли більш соковитими і зверху не підгоріли. Для приготування люля-кебабів у духовій шафі можна використовувати решітку.
  5. Випікати протягом 20-25 хвилин до повної готовності, перевертаючи ковбаски, щоб вони добре пропеклися з усіх боків.
  6. За бажання можна приготувати страву на сковороді-гриль. Для цього необхідно її розігріти та змастити олією.
  7. Викласти готові ковбаски та смажити протягом 5 хвилин на середньому вогні, постійно перевертаючи, щоб вийшла рум'яна скоринка. Після цього зменшити вогонь і смажити люля-кебаб ще близько 10 хвилин. Перевірити готовність за допомогою дерев'яної зубочистки.

Подача люля-кебаба:

  1. Подавати люля-кебаб можна з найрізноманітнішими гарнірами - свіжими або запеченими овочами, відвареною картоплею або пюре, рисом, а також як окрему страву з кавказьким лавашем.
  2. Для поліпшення смаку можна приготувати томатний і йогуртовий соус із часником і зеленню.

Рецепт томатного соусу

Інгредієнти:

  • 200 г. томатної пасти;
  • 200 мл. кип'яченої або очищеної води;
  • 1 шт. цибуля ріпчаста;
  • 5 зубчиків часнику;
  • пучок кінзи та базиліку;
  • сіль і чорний перець.

Приготування:

  1. Цибулю очистити і дрібно нарізати або натерти на тертці.
  2. Зелень дрібно нарубати, а часник видавити через прес.
  3. У розігріту сковорідку викласти томатну пасту і влити воду. Довести до кипіння, додати цибулю, часник, зелень, сіль і перець.
  4. Перемішати і тушкувати близько 5 хвилин. Остудити та подавати до люля-кебабу.

Рецепт йогуртового соусу з часником і зеленню

Інгредієнти:

  • пучок кропу;
  • 4 зубчики часнику;
  • 200 г. натурального йогурту;
  • 3 ст.л. оливкової олії;
  • чорний перець і сіль.

Приготування:

  1. Зелень дрібно нарубати, а часник видавити через прес.
  2. У миску вилити йогурт, додати кріп, часник, перець і трохи солі. Добре перемішати. Влити в соус тонкою цівкою оливкову олію, ретельно перемішуючи вінчиком, щоб йогурт не розшарувався.
  3. Подавати до готового люля-кебабу.

Прикрасити готову страву можна гілочками зелені (кропу, петрушки або кінзи), а також часточками лимона. Поруч із готовим люля-кебабом можна викласти тонко нарізані помідори, огірки та солодкий перець. Свіжі овочі сприяють поліпшенню травлення та засвоєнню жирних м'ясних продуктів.

Корисні поради щодо приготування люля-кебаба

Для приготування страви на мангалі необхідно купити вугілля, яке довго не прогорає. Краще брати вугілля з букових, вишневих і дубових дров, які добре тримають необхідний температурний режим.

Коли на вугіллі з'явиться рівномірний шар золи і згасне відкритий вогонь, можна класти на мангал шампури або ставити решітку. Зазвичай це займає близько 20-30 хвилин. Для гарного прожарювання люля-кебабів необхідно підтримувати температуру в межах 180-220 градусів Цельсія. Якщо вона буде нижчою, ковбаски можуть не просмажитися всередині. Якщо температура буде занадто високою, фарш може згоріти зовні, а всередині залишитися сирим. Також для рівномірного прожарювання слід постійно перевертати люля-кебаб, а після приготування дати йому «відпочити» приблизно 5-10 хвилин для рівномірного розподілу соків.

Висновок

Люля-кебаб - це не тільки смачна, але й проста в приготуванні страва, яку можна зробити як на мангалі, так і в домашніх умовах. Спробуйте наш рецепт люля-кебаба і порадуйте своїх близьких людей цією ароматною м'ясною стравою. Для отримання ідеального результату важливо використовувати тільки якісне свіже м'ясо та ароматні спеції, які пропонуються в оригінальному рецепті цієї східної страви.


Інші цікаві статті: