• FFA
  • /
  • Блог
  • /
  • Як вибрати чай: гід по видах, якості та способах купівлі

Як вибрати чай: гід по видах, якості та способах купівлі

Чай є одним із найдавніших напоїв у світі, а також найпопулярнішим і найкориснішим. Сьогодні налічується понад тисячу різновидів і сортів чаю, зокрема трав'яних, ягідних і фруктових напоїв.

У цій статті ми спробуємо розібратися, як вибрати чай, щоб він був максимально корисним і смачним, який чай кращий зелений чи чорний, та інші питання, які цікавлять людей, що вживають цей напій.

Насправді чайний кущ або чайне дерево - це Caméllia sinénsis, що перекладається як «Китайська камелія» і буває різних видів залежно від регіону зростання (китайська та ассамська). Також чай класифікують залежно від країни-виробника або регіону виробництва (китайський, цейлонський, індійський, японський, кенійський, тайванський і турецький). Вирощуванням чайних кущів займаються і в інших країнах світу, але це не має масового характеру. Ми розповімо вам, як вибрати чай вищого ґатунку і замовити його на сайті FFA.com.ua з доставкою в будь-який регіон України.

Основні види чаю

Існує шість видів чаю, який отримують із чайного листя одного й того самого чайного дерева, і які відрізняються між собою тільки методом обробки, а також ступенем та інтенсивністю ферментації.

Основні види чаю:

  1. Білий. Це найкорисніший слабо ферментований чай, який виготовляють тільки з чайних бруньок або з додаванням одного чи двох чайних листків. Напій має світло-жовтий колір із приємним ароматом. Найвідоміші сорти: Срібна голка, Біла півонія, Шуйсянь і Да бай ча.
  2. Зелений. Найбільшою популярністю користується в країнах Азії. Завдяки слабкій ферментації зберігає максимальну кількість корисних речовин (вітамінів, мінералів і антиоксидантів). Напій має різний ступінь насиченості кольору і має квітковий, цитрусовий і трав'яний смак. Найпопулярніші сорти: Драгонвейл, Сенча, Бай Хао Юнь, Пінгу, Чжуншань і Лунцзин.
  3. Жовтий. Виготовляється із сировини високої якості і проходить мінімальний процес ферментації. У Європейських країнах є досить рідкісним, зате користується великою популярністю в Китаї. Напій жовто-бурштинового кольору має солодкуватий ніжний смак.
  4. Улун. Цей чай середньої ферментації, але бувають і сильно ферментовані види, такі як Да Хун Пао. Для його виробництва використовують дозріле соковите листя, яке збирають вручну з дорослого дерева. Напій має ягідно-фруктовий, шоколадний і трохи пряний смак. Найпопулярніші сорти: янь Гуань Інь, Да Хун Пао і Алі Шань Оолонг.
  5. Чорний. Це найбільш популярний сильно ферментований вид чаю, який набув широкого поширення в європейських країнах. У Китаї він відомий як червоний чай завдяки особливому кольору напою. Його вирощують і виробляють у Кенії, Індії, Китаї та на Цейлоні, тож їхні смак і аромат суттєво відрізняються. Найвідоміші сорти: Ассам, Дарджилінг, Цейлонський, Кенійський і Китайський.
  6. Пуер. Це пост ферментовані види чаю, що дозрівають після природної ферментації (Шен Пуер) червоно-коричневого кольору з шоколадними, фруктовими і димчастими нотами і прискореного типу (Шу Пуер) світло-зеленого кольору з квітково-фруктовим насиченим смаком. Також існує сорт Точа.

В інтернет-магазині FFA.com.ua представлений широкий асортимент чаю високої якості, які можна замовити з доставкою в будь-яке місто України.

Критерії вибору якісного чаю

Не багато людей знають, як вибрати чай, щоб він був максимально смачним і корисним. Розглянемо основні критерії вибору цього прекрасного напою:

Смак і аромат. Якісний чорний чай та інші сорти повинні мати смак, притаманний саме цьому виду (квітковий, фруктовий, пряний, трав'яний тощо). Аромат також залежить від сорту, тому зелений чай може мати трав'яні або водні відтінки, а чорний - насичені терпкі або солодкі нотки.

Зовнішній вигляд. Листя має бути цілим, приблизно однакового розміру і без сторонніх включень (пилу, гілочок та іншого сміття). Чим сильніше скручені листочки, тим краще здійснювалася ферментація і тим вища якість чаю. Залежно від сорту чаїнки можуть як світлого зеленого, так і більш темного кольору. Також слід відрізняти чай за формою:

  1. Тіпси - виробляються з верхньої бруньки (іноді включають один або два листки).
  2. Крупнолистовий - виготовляється з цільних листочків.
  3. Середньолистовий - виготовляється з листя, нарізаного на невеликі шматочки.
  4. Дрібнолистовий - виготовляється з листя, яке нарізане дуже дрібно.
  5. Гранульований - виготовляється з листя, подрібненого в спеціальному апараті.

Також існує так званий «чайний пил», який вважається найнизькосортнішим типом чаю і виготовляється в основному з відходів чайного виробництва.

Регіон походження. До індійської та китайської продукції слід ставитися обережно. На упаковці китайського якісного чорного чаю та інших видів має зазначатися експортер, який є єдиним у країні - China National Tea & Native Product Import & Export Corp. Індійські сорти також мають особливу позначку, а цейлонські мають знак якості у вигляді штампа на упаковці, який видає Державне чайне управління республіки Шрі-Ланка.

Оптимальний рівень вологості чаю має бути не більшим за 3-6%, бо інакше він швидко покриватиметься пліснявою і матиме неприємний затхлий запах.

Пакування та зберігання. Якісний чай має постачатися в повітронепроникній герметичній упаковці, щоб уникнути його взаємодії з повітрям, вологою і сторонніми запахами. Зберігається така продукція в темному, сухому і прохолодному місці, оскільки сонячні промені впливають на якість товару і прискорюють окислювальні процеси. Під час вибору чаю звертайте увагу на термін придатності товару та умови його зберігання в магазині та інших торгових точках.

Як вибрати чай для різних випадків

Багато людей купують різні види і сорти чаю, щоб мати можливість урізноманітнити свій раціон різними смачними і корисними напоями:

  • Для щоденного вживання підійдуть універсальні сорти (зелений і чорний чай). Краще обирати крупнолистові сорти або якісного виробника пакетованої продукції.
  • Для розслаблення найкраще вибирати білий чай, трав'яні суміші та чаї з добавками. Це можуть бути трав'яні та фіточаї, фруктово-ягідні купажі, квіткові та етнічні напої, такі як Ройбуш, Ку Дін, Мате, Лапачо та інші.
  • Для особливих випадків можна купити дорогі преміальні сорти, а також витриманий Шу Пуер (чорний спеціально зістарений) або Шен Пуер (зелений природного дозрівання), щоб почастувати своїх гостей найкращими напоями, які високо цінуються в усьому світі.

На сайті нашої компанії FFA.com.ua представлений великий вибір чаю різних видів і сортів, що дасть змогу вибрати і замовити напої для будь-яких випадків життя. Також у нас ви знайдете всі необхідні аксесуари та прилади для організації правильної церемонії чаювання.

Рекомендації щодо заварювання чаю

Розглянемо основні правила заварювання чаю різних видів і сортів:

  • Для заварювання будь-якого чаю треба використовувати тільки свіжу воду, яку кип'ятили один раз, тому що інакше разом із напоєм до вашого організму потраплять фториди, нітрати і навіть порція миш'яку. Річ у тім, що солі та мінеральні речовини, які містяться у воді, під час термічної обробки змінюють свій хімічний склад, перетворюючись на сполуки, які становлять небезпеку для організму людини.
  • Вода має повністю закипіти, а не просто трохи підігрітися, щоб усі хвороботворні бактерії було знищено, і вони не становили загрози здоров'ю. Для правильного заварювання деяких сортів чаю потрібна вода певної температури, тому після кип'ятіння вона має трохи охолонути. Так, наприклад, зелений чай заварюють водою з температурою 85ºC, чорний - від 95 до 99ºC, а жовтий і білий - від 75 до 80ºC. І тільки улуни слід заварювати крутим окропом, роблячи кілька проливів відповідно до правил традиційної чайної церемонії.
  • Перед заварюванням посуд треба обдати крутим окропом, оскільки в іншому разі вода віддасть відсоток своєї теплової енергії заварнику, і напій може набути зовсім інших якостей.
  • Зелений чай рекомендують заварювати щонайменше три або чотири рази, а улуни, пуери та певні види білого проливають щонайменше дев'ять або десять разів. Чорний і трав'яний чай достатньо заварити два рази.
  • Щоб чай не став перенасиченим, необхідно залишати листя в заварнику або прибирати його з чашки. Пити такі напої краще гарячими.

У чорний і зелений чай можна додавати мед, пряні спеції та часточки лимона, щоб поліпшити їхні смакові якості.

Поради щодо купівлі чаю онлайн

Сьогодні багато людей вважають за краще робити покупки в режимі онлайн з доставкою додому. Це стосується і чаю. На нашому сайті FFA.com.ua представлений великий вибір свіжого чаю різних видів, сортів і розміру пакування, що дає змогу вибрати оптимальні варіанти для домашнього вживання і для ведення бізнесу.

За необхідності можна купити пробники чаю, щоб оцінити смак кожного сорту і підібрати найкращі чаї для замовлення оптової партії.

Висновок

Правильний вибір чаю - це можливість знайти напій, який ідеально відповідає вашому смаку.

Ви можете вивчити весь асортимент чаю на FFA.com.ua і відкрити для себе нові смаки, замовляючи різні варіації напою. Важливо купувати тільки якісний чай, який буде корисний для здоров'я і допоможе вам підняти настрій на весь день.


Інші цікаві статті: