Ринок кав'ярень в Україні насичений, але це не привід відмовлятися від ідеї. Навпаки, це свідчить про зростаюч...
Панкейками називають американські солодкі оладки, які зазвичай їдять за сніданком, поливаючи різноманітними сиропами і прикрашаючи ягодами та фруктами. У деяких ресторанах панкейки подають із м'ясом або рибою. При цьому класичний варіант страви є солодким.
Для приготування цих пишних млинців використовується кілька різних видів тіста. Можна приготувати панкейки на молоці, а можна спекти американські панкейки на кефірі , залежно від смакових уподобань і наявності тих чи інших молочних продуктів на домашній кухні. Тут ви можете повною мірою проявити свою фантазію.
Користь панкейків
Корисні властивості правильних панкейків полягають у їхніх збалансованих інгредієнтах, що сприяють організації системи здорового харчування.
У разі використання цільнозернового борошна такі оладки збагачуються клітковиною, що поліпшує процес травлення і сприяє швидкому насиченню, яке підтримується тривалий час.
Невелика кількість цукру знижує ризик розвитку діабету. Часто його замінюють медом або іншими натуральними підсолоджувачами.
Завдяки натуральним добавкам у вигляді ягід і фруктів організм отримує хорошу порцію вітамінів і антиоксидантів, а також насичується корисними вуглеводами, що підтримують імунну систему та наповнюють організм корисними мінералами й іншими життєво важливими елементами.
Таким чином, якщо до рецепта домашніх панкейківдодати всі перераховані вище компоненти, вони можуть стати частиною правильного збалансованого і поживного сніданку, як для дітей, так і для дорослих.
Рецепт класичних панкейків
Ми вам пропонуємо панкейки класичні на молоці, рецепт яких підійде для включення його у ваш щоденний раціон харчування. Головний секрет таких пишних оладок полягає в тому, що всі сухі компоненти необхідно змішати окремо від рідких інгредієнтів, а потім з'єднати їх разом. Для отримання ароматних панкейків у тісто слід додати трохи ваніліну або пакетик ванільного цукру. Існує кілька класичних рецептів, які відрізняються між собою тільки способом приготування, тоді як набір продуктів залишається незмінним.
Рецепт №1
Інгредієнти:
- молоко - 250 мл.
- яйця - 1 шт.
- розпушувач - 1 ч.л.
- пшеничне борошно - 1,5 ст.
- оливкова олія - 3 ст.л.
- цукор - 3 ст.л.
- ванілін і сіль за смаком.
Для того щоб оладки вийшли максимально пишними та смачними, необхідно використовувати біле борошно вищого ґатунку. Молоко має бути якісне коров'яче, не менше 3,2% жирності. Час приготування 3-4 порцій панкейків близько 15-20 хвилин.
Покрокове приготування:
- У міксер необхідно влити молоко, оливкову олію і вбити 1 яйце. Ретельно збити на максимальній швидкості до утворення пишної білої піни.
- У глибокий посуд слід всипати всі сипучі компоненти.
- Потім засипати їх у міксер і знову перемішати на максимальній швидкості з отриманою яєчно-молочною сумішшю. Залишити на кілька хвилин.
- Добре розігріти сковороду (краще взяти з антипригарним покриттям, щоб панкейки не прилипали до дна). Змащувати олією сковороду не потрібно.
- Влити трохи тіста на розпечене дно сковороди, так щоб вийшли однакові круглі оладки.
- Коли млинець знизу стане красивого коричневого кольору, його слід перевернути лопаткою на інший бік і також обсмажити. Таким чином випікати оладки з усього тіста, що залишилося.
- Отримані панкейки викласти на тарілку.
Класичні панкейки на сковороді рецепт №2
Ще один простий варіант приготування пишних американських оладок на сніданок для всієї родини. Ці солодкі панкейки можна подавати зі сметаною, йогуртом, ягодами або фруктами.
Інгредієнти:
- яйце - 1 шт.
- розпушувач - 1 ч.л.
- борошно - 200 г
- молоко - 200 мл
- рослинна олія - 2 ст.л.
- цукор - 2 ст.л.
- сіль - 1,2 ч.л.
Час приготування 3 порцій близько 30 хвилин.
Покрокове приготування:
- У глибокий посуд всипати цукор, сіль і вбити 1 яйце. Ретельно розмішати за допомогою вінчика до розчинення всіх сухих компонентів.
- Налити в отриману суху суміш молоко і знову ретельно розмішати вінчиком до отримання однорідної консистенції.
- В інший посуд необхідно просіяти борошно, щоб воно наситилося киснем, і всипати розпушувач.
- Всипати борошно в отриману молочну суміш і швидко розмішати вінчиком до отримання однорідного рідкого тіста. Пам'ятайте, що за надто тривалого перемішування почне з'являтися клейковина, яка не дасть змоги млинцям піднятися до необхідного розміру.
- Розігріти сковорідку на середньому вогні й вилити трохи тексту ополоником так, щоб сформувався круглий невеликий млинець.
- Коли на верхньому боці почнуть з'являтися бульбашки, його необхідно перевернути лопаткою на інший бік і також обсмажити. Мають вийти гарні світло-коричневі пишні оладки. Таким чином, слід посмажити всі панкейки.
- Викласти оладки на тарілку і полити вершковим соусом, медом або згущеним молоком. Можна прикрасити ягодами або фруктами.
Класичні американські панкейки на кефірі: рецепт №3
Традиційно для приготування американських млинців використовують молоко, але ми вам розповімо, як зробити панкейки на кефірі. Виходить досить оригінально і смачно.
Інгредієнти:
Для тіста:
- соняшникова олія - 50 мл.
- кефір - 400 мл.
- лимонний сік - 30 мл.
- яйця - 2 шт.
- борошно - 150 г.
- цукор - 100 г.
Для соусу:
- вода - 50 мл.
- вершки (жирність 10%) - 200 мл.
- цукор - 100 г.
Час приготування 3 порцій близько 40 хвилин.
Покрокове приготування:
- У глибокий посуд влити сік лимона, соняшникову олію, кефір і вбити 1 яйце. Усе добре перемішати вінчиком.
- В інший посуд всипати просіяне борошно та цукор. Перемішати і влити туди отриману кефірну масу. Усе ретельно перемішати й залишити на 30 хвилин.
- Розігріти сковорідку і заливати по одному ополонику тіста, випікаючи панкейки.
- У каструлі з водою розтопити цукор і влити вершки. На невеликому вогні варити доти, доки не вийде густа однорідна маса.
- Викласти готові панкейки на тарілку і полити вершковим соусом.
Як подавати панкейки
Подавати панкейки можна найрізноманітнішими способами. Тут немає жодних обмежень. У класичному варіанті їх складають стопкою по 2-3 штуки на одну порцію. Як поливку можна використовувати різні сметанні та вершкові соуси, згущене молоко, шоколадну глазур, карамельний соус, мед, варення, джем та інші солодкі сиропи.
При подачі в ресторані і в домашній кухні панкейки можуть прикрашатися при подачі найрізноманітнішими ягодами і фруктами. Зазвичай для прикраси використовують чорницю, лохину, малину, полуницю, банани, яблука, груші, абрикоси тощо.
Також дуже популярні панкейки зі смаженими бананами.
Для їхнього приготування знадобиться:
- вершкове масло - 50 г.
- банани - 4 шт.
- коричневий цукор - 100 г.
Приготування:
- Зняти з бананів шкірку і нарізати їх уздовж тонкими слайсами.
- Розігріти пательню і розтопити на ній олію з коричневим цукром.
- Викласти бананові слайси й обсмажити їх із двох боків до отримання легкої коричневої скоринки.
Також у багатьох ресторанах панкейки подають із різними м'ясними та рибними намазками. Такі оладки прекрасні тим, що вони поєднуються з будь-якими начинками.
Панкейки з пастою з авокадо та червоною ікрою. Для того щоб приготувати таку намазку, необхідно змішати розм'якшену м'якоть авокадо з напівзвареним яйцем і лимонним соком. Трохи посолити й поперчити. Потім викласти пасту на панкейк і зверху прикрасити червоною ікрою.
Риба з крем-сиром. Необхідно змастити кожен панкейк крем-сиром і зверху викласти слайси слабосоленого лосося, осетра, форелі або іншої червоної риби. Також можна додати кілька смужок свіжого огірка.
Паштет із курячої печінки. На пательні треба обсмажити дрібно нарубану одну цибулину з розчавленою часточкою часнику і додати туди близько 400 грамів свіжої курячої печінки. Смажити до отримання коричневого кольору. Потім влити близько 70 мл будь-якого коньяку і випарювати його 2-3 хвилини. Перебити печінку занурювальним блендером до однорідної консистенції, додавши в неї 150 грамів вершкового сиру. Потім викласти паштет на панкейки і прикрасити будь-якою зеленню на свій смак.
Паштет із сардин. На паперовий рушник викласти банку консервованих сардин, щоб прибрати зайву олію. Змішати рибу зі 150 грамами м'якого вершкового масла, дрібно нарізаною петрушкою, цедрою 1,2 лимона і 1 столовою ложкою лимонного соку. Посолити і поперчити за смаком. Усе добре перемішати за допомогою виделки або блендера. Викласти паштет на панкейки і прикрасити зверху гілочками петрушки.
Овочі. Нарізані баклажани, болгарський перець, цукіні або інші овочі необхідно запекти в духовці та заправити невеликою кількістю оливкової олії. Змішати їх із волоськими горіхами та викласти на панкейки. Також можна використовувати і сирі натерті овочі з подрібненими волоськими горіхами, заправлені олією та лимонним соком.
Грибна паста. Будь-які гриби необхідно дрібно нарізати й обсмажити їх із цибулею на сковороді до готовності. Потім перебити блендером до отримання однорідної консистенції. Викласти грибний паштет на панкейки і прикрасити будь-якою зеленню.
Висновок
Як бачите, панкейки є універсальною основою для приготування найрізноманітніших страв. Ми вам запропонували найлегші рецепти панкейків, які зможуть освоїти навіть недосвідчені кулінари. На їхній основі ви можете створювати свої власні смачні та корисні оладки з найрізноманітнішими начинками, поливками та сиропами. Ви навіть можете винайти свій власний оригінальний рецепт американських панкейків, який стане вашою сімейною фірмовою стравою.