• FFA
  • /
  • Блог
  • /
  • Як зробити крем із вершків: покроковий рецепт

Як зробити крем із вершків: покроковий рецепт

Ніжний і повітряний крем на вершках використовується для приготування тортів, тістечок і десертів найрізноманітніших видів. Він є однією з найпопулярніших начинок і прикрас, оскільки дає змогу навіть непрофесійним кондитерам готувати смачні та солодкі кондитерські вироби. Приготувати крем із вершків досить просто, навіть для початківців кулінарів. Але є тільки одне питання, як правильно зробити вершковий крем потрібної структури і консистенції?

Інгредієнти для крему

Давайте подивимося, які продукти та інгредієнти знадобляться для приготування смачного і повітряного крему на основі вершків.

Основні інгредієнти:

  • Вершки. Для крему необхідно використовувати тільки натуральні вершки, з показником жирності не менше 33-35%, оскільки в іншому випадку їх неможливо буде збити до стійких стабільних піків. Також у жодному разі не можна купувати замінники на основі рослинних жирів.
  • Цукор. Для отримання однорідної консистенції крему слід використовувати тільки дрібну цукрову пудру, яку можна зробити на домашній кухні за допомогою звичайної кавомолки або блендера.
  • Додаткові інгредієнти. Також для приготування вершкового крему можна додавати ванільний екстракт, лікери, какао-порошок та інші інгредієнти, передбачені в рецепті.

Поради щодо вибору якісних вершків

Багато людей цікавляться, як вибрати свіжі вершки в магазині. Показник жирності таких вершків має бути не менше 35%. Свіжість продукту традиційно вказана на упаковці, тому необхідно на це звертати увагу, адже несвіжі вершки можуть зіпсувати смакові якості крему. Також у магазині можна знайти спеціальні «вершки для збивання». Цю інформацію можна знайти на упаковці.

Як зберігати вершки до приготування? Щоб приготувати гарний крем, вершки та насадки мають бути максимально холодними, тому молочний продукт має перебувати в холодильнику щонайменше 24 години. Інструменти слід 20-30 хвилин також потримати в морозильній камері.

Покроковий рецепт крему з вершків

Крем із вершків для торта, тістечок та інших десертів приготувати досить легко і швидко, якщо дотримуватися наведених нижче етапів покрокового рецепта.

Крок 1: Підготовка інструментів та інгредієнтів

Спочатку необхідно підготувати посуд, вінчик і міксер. Всі інструменти необхідно добре вимити, витерти рушником і помістити в морозильну камеру на півгодини, щоб вони максимально охололи.

Крок 2: Збивання вершків

Інгредієнти:

  • 500 мл вершків 33-35%.
  • 100 г дрібної цукрової пудри.
  • 3 г дрібного ванільного цукру.

Приготування:

  1. У холодну чашу міксера влити охолоджені вершки і починати збивати на мінімальних обертах.
  2. Поступово додавати в чашу цукрову пудру і ванільний цукор невеликими порціями, не вимикаючи міксер.
  3. Після того як уся пудра опиниться у вершках, ще кілька хвилин потрібно збивати масу на невеликій швидкості.
  4. Потім треба перемкнути міксер на найбільшу швидкість обертання і збивати крем ще кілька хвилин.

Готовність крему визначають за його зовнішнім виглядом і консистенцією. Наприкінці має вийти пишна маса зі стабільною однорідною структурою. Об'єм крему також має збільшитися приблизно вдвічі. Готова маса прекрасно тримає форму і не розтікається. Якщо далі продовжити процес збивання, вершки почнуть відкидати воду і в підсумку вийде звичайне солодке вершкове масло. Тому необхідно дотримуватися міри.

Крок 3: Додавання цукру й ароматизаторів

Як ми вже сказали вище, цукрову пудру необхідно додавати поступово невеликими порціями, щоб вона добре перемішалася і повністю розчинилася у вершках. Також за бажанням у крем можна додавати різні додаткові інгредієнти для надання йому особливого пікантного смаку. Для цього можна використовувати шоколад, фруктові сиропи та різні лікери.

Крок 4: Завершення приготування та зберігання

Професійні кондитери рекомендують готувати крем безпосередньо перед випічкою тортів, тістечок і десертів. За необхідності його можна зберігати в холодильнику кілька днів, якщо помістити в герметично закриту тару. Таким чином, він зможе зберегти свою повітряну текстуру.

Варіації на тему крему з вершків

Часто для приготування святкових тематичних тортів кондитери використовують крем із вершків із додаванням різних інгредієнтів, які дають змогу змінювати його колір, смак і аромат. Давайте розглянемо найпопулярніші компоненти, які стоять на озброєнні кондитерів.

Крем із додаванням шоколаду

Такий крем називається ганаш і прийшов він до нас із Франції. Для цього приготування потрібно:

  • 450 г чорного шоколаду.
  • 400 мл вершків.
  • 50 г вершкового масла.

Приготування:

  1. Шоколад треба подрібнити ножем.
  2. Вершки вилити в миску і поставити на невеликий вогонь. Після появи бульбашок, одразу зняти з плити і влити гарячі вершки в шоколад.
  3. Ретельно розмішати, додати розм'якшене масло і ще раз усе перемішати за допомогою міксера.

У теплому вигляді ганаш можна використовувати для поливання тортів, еклерів, тістечок, профітролей, десертів, а також для глазурування фруктів і ягід. Якщо його поставити в холодильник на 2-3 години, він набуде м'якої та щільної структури. У такому вигляді підійде для начинки домашніх цукерок або як прошарок для печива.

Фруктовий крем

Свіжі або заморожені фрукти можна використовувати для створення фруктового крему з вершків. Для цього необхідно приготувати класичний варіант крему за вищевказаним рецептом. Потім за допомогою блендера зробити з будь-яких фруктів однорідне пюре і додавати його невеликими порціями в кремову масу, ретельно перемішуючи вінчиком. У цьому разі не рекомендуємо використовувати міксер, оскільки інтенсивне збивання може зробити крем дуже рідким. За бажанням можна зробити фруктове пюре з персиків, абрикос, слив, мандаринів, апельсинів, лимонів тощо. А можна використати полуницю, малину, смородину, ожину, вишню, черешню та інші сезонні ягоди, які не тільки надають крему пікантності, а й змінюють його колір.

Крем із лікером

Особливого пікантного смаку може надати крему на вершках лікер. Зазвичай використовують густі види лікеру, які мають тягучу консистенцію, але можна взяти ром або Амаретто. Готуємо класичний варіант крему з вершків і цукрової пудри до отримання потрібної структури, а потім додаємо потроху невелику кількість лікеру й акуратно вимішуємо його вінчиком. Тут головне не переборщити, щоб крем не став занадто рідким і не мав яскраво вираженого спиртового запаху та смаку.

Проблеми і рішення

Що робити, якщо крем не збивається, або виходить занадто рідким? Якщо вершки не хочуть збиватися, необхідно поставити посуд у посудину зі шматочками льоду і продовжувати збивати. Але якщо це не допомагає, можна використовувати такі натуральні згущувачі, як желатин, агар-агар, кукурудзяний крохмаль або яєчні білки.

Якщо крем вийшов занадто рідким, можна скористатися такими техніками:

  1. Додати порцію вершків із вищими показниками жирності.
  2. Використовувати спеціальний загущувач.
  3. Додати желатин. У невелику кількість теплої води всипати одну чайну ложку желатину і дати йому набрякнути. У чашу міксера залити 600 мл вершків і почати збивати, а потім потихеньку тонкою цівкою вводити желатинову воду. Збивати суміш, поки не вийде густа маса потрібної консистенції.

Поради щодо використання крему

Крем на основі жирних вершків можна використовувати в бісквітних тортах, кексах, тістечках, еклерах, десертах та інших кондитерських виробах як прошарок або прикрасу. Для красивого оформлення святкового торта знадобиться спеціальний кондитерський шприц або мішок з насадкою, за допомогою якого можна створювати красиві квіти, фігурки, а також незвичайні геометричні візерунки і малюнки. Такий крем відмінно тримає форму, тому не буде розтікатися по поверхні торта. За бажання крем із вершків можна комбінувати з бісквітами, ягодами і печивом, поєднуючи їх у найрізноманітніших варіантах, прикрашаючи різноманітні кондитерські вироби та десерти.

Висновок

Простота й універсальність крему з вершків дає змогу використовувати його в найрізноманітніших кондитерських виробах. Не бійтеся експериментів, оскільки такий крем не зможе зіпсувати жоден десерт. На Fast Food Assistant ви можете не тільки знайти велику кількість рецептів приготування тортів, тістечок, кексів, профітролів та інших десертів з вершковим кремом, а й замовити всі необхідні продукти для його приготування. Ми доставимо вам будь-які інгредієнти, які дозволять готувати найсмачніші та найкорисніші десерти на власній кухні.


Інші цікаві статті: