• FFA
  • /
  • Блог
  • /
  • Панакота: витончений подарунок італійської кухні

Панакота: витончений подарунок італійської кухні

Панакота є вишуканим і водночас простим у приготуванні італійським десертом, який містить кілька інгредієнтів, що можна купити в кожному магазині та супермаркеті. Водночас вона змогла стати улюбленими ласощами великої кількості людей в усьому світі завдяки своїй ніжній текстурі та величезній кількості варіантів подачі.

Панакоту можна прикрашати різними ягодами і фруктами, поливати різноманітними соусами (вершковим, йогуртовим, шоколадним, фруктово-ягідним тощо). Ми вам розповімо, як готувати панакоту на своїй домашній кухні, щоб отримати справжній ресторанний десерт, який нічим не поступається шедеврам професійних кондитерів.

Історія панакоти

Панакота у вигляді ніжного вершкового желе вперше з'явилася на півночі Італії, в прекрасному невеликому містечку П'ємонт. У той час у бідних італійців не було можливості купити дорогий цукор, тому десерт виходив не солодким. Також за відсутності желатину для застигання десерту використовували природний загущувач, приготований з відвару на основі кісток риби. У деяких випадках для надання ласощам солодкості використовували натуральний мед.

Спочатку панакоту готували в печі, потім остуджували і в холодному вигляді подавали до різних сортів сухого вина, доповнюючи десерт різними ягодами і фруктами.

Крем панакота має кілька варіацій - це бланманже і баварський крем, які мають свої нюанси в приготуванні. Перший - це французький десерт, де вершки замінюють мигдальним молоком, а другий - це німецькі ніжні ласощі, куди, окрім молока або вершків, кладуть ще й яєчні жовтки.

Сьогодні в багатьох ресторанних меню можна знайти італійську панакоту, оскільки її ніжна вершкова консистенція нікого не залишить байдужим.

Класична панакота, рецепт якої ми пропонуємо, може стати улюбленим десертом усіх членів вашої родини. А різні варіанти соусів, які можна подавати до цього прекрасного желе, по праву зможуть оцінити навіть професійні кондитери сучасних кафе і ресторанів.

Інгредієнти для панакоти

«Panna cotta» перекладається з італійської мови як “варений крем”, оскільки головним компонентом десерту є вершки. Справжня панакота має бути білого кольору, не надто щільною, мати ніжну структуру та аромат ванілі.

Також слід знати, що цей десерт є доволі жирним, адже для його приготування використовують жирні вершки (не менше 35%). Якщо ви дотримуєтеся вегетаріанства, існують варіанти рецептів із кокосовим або мигдальним молоком, а також фруктовим або ягідним пюре, веганським желатином і рослинними жирами.

Порада! Не слід економити і використовувати порошковий ванілін, оскільки він є одним із головних компонентів справжньої panna cotta.

Рецепт панакоти

Ми вам пропонуємо класичний рецепт панакоти в домашніх умовах, який ви зможете легко приготувати на своїй кухні.

Інгредієнти:

  • вершки - 500 мл (жирність не менше 35-40%);
  • молоко - 200 мл (жирність від 2,5%);
  • цукровий пісок - 100 г;
  • один стручок ванілі або ванільний екстракт - 1 ч.л.;
  • швидкорозчинний желатин - 10 г;
  • фрукти та ягоди для прикраси.

Етапи приготування:

Крок 1: Підготовка желатину. У сталевій мисці треба змішати желатин із двома-трьома ложками теплої води та залишити для набухання згідно з інструкцією, зазначеною на упаковці. Потім помістити миску в іншу каструлю з водою, що кипить на повільному вогні, і розчинити отриману масу, постійно помішуючи дерев'яною або силіконовою лопаткою. Якщо утворилося трохи грудочок, треба протерти желатинову суміш через сито.

Крок 2: Нагрівання вершків і молока. В окрему каструлю вилити вершки та молоко, поставити на невеликий вогонь і трохи нагріти.

Крок 3: Додавання цукру і ванілі. Ввести у вершки з молоком цукор і нагріти до 80 градусів Цельсія, постійно помішуючи до його повного розчинення (в жодному разі не кип'ятити). Якщо немає градусника, слід орієнтуватися на пару. Щойно вона з'явиться, треба одразу прибирати заготовку з плити.

Крок 4: Змішуємо з желатином. Ввести в суміш желатинову масу і ретельно розмішати до отримання однорідної консистенції. У жодному разі не можна збивати віночком, оскільки в десерті будуть присутні бульбашки.

Крок 5: Охолодження і застигання. Розлити масу по заздалегідь приготованих формах (креманках, келихах, піалах тощо). Дати трохи охолонути і поставити в холодильник на 4-6 годин до повного застигання.

Подача панакоти

Подавати panna cotta можна як у формах, так і виклавши десерт на тарілки. Для прикраси можна використовувати свіжі фрукти та ягоди, а можна приготувати різні соуси. Ми вам пропонуємо кілька варіантів:

  1. У сотейник покласти 150 грамів полуниці, малини, чорниці, лохини, ожини або інших ягід і засипати 75 грамів цукру. Довести до кипіння і варити на невеликому вогні близько 5 хвилин до повного розчинення цукру. Дати охолонути і можна поливати цим соусом десерт.
  2. З 400 грам мандарин пробити блендером до стану пюре і протерти через сито. Одну чайну ложку кукурудзяного крохмалю змішати з 30 мілілітрами води. У мандаринову масу додати одну столову ложку цукру і поставити на невеликий вогонь. Коли цукор повністю розчиниться, влити крохмальний склад і варити ще кілька хвилин, щоб маса загусла. Остудити і полити застиглу panna cotta. Поставити в холодильник до повного охолодження.
  3. Ківі очистити від шкірки і відрізати два шматочки для оформлення десерту. Інші частини нарізати маленькими кубиками і добре розім'яти виделкою. Засипати в масу 20 грамів цукру і ще раз добре перетерти за допомогою товкучки. Після застигання панакоти, викласти солодку масу з ківі зверху і прикрасити скибочками ківі. Таким чином, можна готувати будь-яке пюре з фруктів і ягід.
  4. Закип'ятити 400 мілілітрів молока, прибрати з вогню, додати 50 грамів цукру, 20 грамів какао-порошку та одну столову ложку кукурудзяного крохмалю. Усе ретельно перемішати і ще раз поставити на вогонь. Коли з'являться бульбашки, зняти з вогню і накрити харчовою плівкою в контакт. Коли охолоне полити соусом десерт і прикрасити шматочками чорного або молочного шоколаду.
  5. У каструлю влити 50 грамів води і всипати 200 грамів цукру рівно по центру і не перемішувати. Поставити ємність на невеликий вогонь і довести воду до кипіння, щоб цукор повністю розчинився. Прибрати мокрим силіконовим пензликом кристали цукру зі стінок каструлі, щоб сироп не перетворився на цукрову грудку. Збільшити вогонь і варити до отримання світло-коричневого кольору. Зробити вогонь меншим і додати 100 грамів вершкового масла. Ретельно перемішати, щоб масло повністю розчинилося. Довести масу до бурштинового яскравого кольору і зняти посуд з вогню. Безперервно помішуючи ввести 150-200 мілілітрів гарячих вершків (жирність 25-30%) і довести масу до однорідної консистенції. Якщо ви хочете отримати солоний карамельний соус, треба додати дрібку солі. Дати охолонути і можна використовувати для поливання панакоти.

Для прикрашання panna cotta можна використовувати цукрову пудру, цедру лимона або горіхове праліне.

Варіації рецепта панакоти

Існує величезна кількість різних варіантів панакоти, які можна готувати, використовуючи фруктові пюре, какао, шоколад, кокос та інші інгредієнти.

Panna cotta з фруктовим пюре

Інгредієнти:

  • 300 мл вершків (жирність 33%);
  • 100 мл молока;
  • 10 г. желатину;
  • 60 мл води.

Для оформлення:

  • 220 г ягідного пюре зі смородини та малини;
  • 70 г цукру;
  • 1 ст.л. цукрової пудри;
  • свіжа м'ята, ягоди малини та смородини.
  • 150 мл вершків (33%).

Приготування:

  1. Підготувати желатин як ми вже розповідали вище.
  2. У сотейник покласти свіжу малину і смородину (100:150 грам), засипати цукром і поставити на невеликий вогонь. Довести до кипіння і варити кілька хвилин.
  3. Протерти масу через сито, щоб видалити кісточки і залишити для охолодження.
  4. В інший посуд влити вершки з молоком і довести до кипіння на невеликому вогні, регулярно помішуючи. Після появи бульбашок зняти з плити і всипати набряклий желатин. Ретельно перемішати до однорідної консистенції. За необхідності пролити через сито, щоб прибрати грудочки.
  5. Додати в суміш ягідне пюре і ще раз розмішати. Отриману масу розлити у формочки, остудити і поставити в холодильник на 4-6 годин.
  6. Збити блендером холодні вершки з цукром до стійких піків, перекласти в кондитерський мішок з будь-якою насадкою. Перед подачею готову панакоту потрібно оформити збитими вершками і прикрасити ягодами з листочками м'яти.

Веганська панакота

Інгредієнти:

  • 500 мл. кокосового молока (можна взяти мигдальне, рисове або вівсяне);
  • 100 г. цукру;
  • 100 г. білого шоколаду;
  • 5 г. агар-агару.

Приготування:

  1. У каструлю влити кокосове молоко, всипати цукор і розчинити його на невеликому вогні.
  2. Всипати агар-агар у тепле молоко і залишити на 30 хвилин для набухання.
  3. Потім поставити на повільний вогонь і варити кілька хвилин до повного розчинення згущувача.
  4. Всипати поламаний білий шоколад і ще трохи варити, щоб він повністю розчинився.
  5. Отриману суміш розлити по формах, остудити і поставити в холодильник до повного застигання. Готову панакоту можна зверху посипати кокосовою стружкою.

Шоколадна панакота

Інгредієнти:

  • 300 мл. вершків;
  • 250 мл. молока;
  • 130 г. чорного шоколаду;
  • 100 г. цукру.
  • 8 г. желатину.

Приготування:

  1. Готуємо основну суміш для панакоти, як ми вже говорили вище, а потім в отриману масу вводимо шматочки чорного шоколаду і варимо на повільному вогні до повного розчинення.
  2. Потім шоколадний десерт розливаємо по формах, даємо охолонути і ставимо в холодильник на 4-6 годин.
  3. Для прикраси можна використовувати збиті вершки, тертий шоколад, кокосову стружку та інші інгредієнти.

Корисні поради для ідеальної панакоти

Щоб panna cotta вийшла ідеальною, необхідно дотримуватися кількох правил:

  1. Під час приготування вершково-молочної суміші не слід збивати її вінчиком. Так десерт вийде красивої гладкої та кремової структури.
  2. Панакоту краще розливати в креманки або спеціальні формочки. Для кращого виймання десерту можна ненадовго опустити їх у гарячу воду і тоді десерт добре вийде на тарілку.
  3. Для посилення смаку й аромату panna cotta можна використовувати натуральні ароматизатори, як-от ваніль, кардамон і мелену каву.
  4. Желатин або агар-агар необхідно замочувати строго згідно з інструкцією виробника, оскільки інакше порошок може взятися грудкою і не розчинитися.

Висновок

Панакота - це смачний і ніжний десерт, який легко приготувати в домашніх умовах, але при цьому він може стати справжнім кулінарним витвором мистецтва.

Спробуйте приготувати панакоту у себе вдома, а також поекспериментувати з різними варіантами подачі та інгредієнтами. Простота і якість інгредієнтів роблять панакоту чудовим десертом для будь-якої урочистої нагоди та святкових заходів.


Інші цікаві статті: