У холодну пору року немає нічого кориснішого і кращого, ніж чашка теплого імбирного чаю, який допоможе створит...
Диня є одним із найулюбленіших фруктів у нашій країні. Її люблять і діти, і дорослі. Але мало хто знає, що диня - це сімейство гарбузових, яке входить до роду огірків! Добре вдихнувши запах її соковитої м'якоті, можна вловити ледь помітний аромат свіжого огірка.
Диня містить у собі велику кількість корисних речовин - вітамінів і мінералів, а також мінімум калорій, тому її можна вживати навіть людям, які слідкують за своєю вагою та дотримуються здорового способу життя. Саме тому дієтологи рекомендують влітку регулярно вживати цей смачний солодкий фрукт.
Для того щоб користь дині для організму людини була максимальною, необхідно ознайомитися з деякими корисними даними про цю баштанну культуру, зокрема про її властивості та вітамінний склад. Тільки в цьому разі вживання цієї смачної ягоди принесе вам масу задоволення і величезну користь. Давайте розглянемо корисні властивості дині та її шкоду для організму людини в разі неправильного вживання.
Корисні властивості дині
Завдяки низькій калорійності диня є дієтичною ягодою. У 100 грамах цього продукту міститься всього лише 40 ккал, невелика кількість вуглеводів, білків і корисних жирів, а також велика кількість калію, магнію, а також вітаміну А і С та інших не менш корисних для здоров'я людини мікроелементів.
Багато дієтологів стверджують, що для нормального травлення та збагачення організму поживними речовинами, які містяться в дині, її необхідно вживати як окрему основну страву. Тому ягоду слід їсти на голодний шлунок, а не після чергового вживання їжі в обід чи вечерю. В іншому разі інші продукти просто нейтралізують корисні якості дині. Також у шлунково-кишковому тракті може відбутися бродіння зі здуттям живота і відчуттям сильної тяжкості, що не дуже добре для процесу травлення.
То які речовини в дині є найбільш корисними? Природно - це велика кількість вітамінів. В одній невеликій часточці цієї соковитої ягоди міститься добова доза вітаміну А і 95% вітаміну С, які необхідні дорослій людині. Якщо в холодну пору року ви приймаєте такі вітаміни у вигляді аптечних продуктів, влітку можете зробити невелику перерву, бо отримуватимете все необхідне від стиглої та смачної дині, яку зможете купити на ринках або в магазинах України. Щоденне вживання певної порції цієї ягоди допоможе вам наповнити організм добовою нормою необхідної групи вітамінів А і С.
У кількох часточках дині міститься близько 1% щоденної норми кальцію, близько 2% заліза і приблизно 5% вітаміну К. Крім цього, вживаючи ці ягоди, ви зможете наситити організм вітаміном групи В3, В6 і В9.
Переваги дині:
- Вона є натуральним енергетиком, тому може зарядити вас великою кількістю енергії на тривалий час. Разом із цим дієтичні властивості дині дають змогу не тільки отримати необхідну порцію енергії, а й не обтяжити свій організм зайвими калоріями.
- Ця ягода чинить позитивну дію на кровоносну систему та судини, сприяє розрідженню крові та перешкоджає процесу тромбоутворення. При введенні в щоденний раціон дині можна уникнути виникнення інсульту.
- Помірна сечогінна дія продукту позитивно впливає на роботу нирок. У разі регулярного вживання дині ці органи ефективніше виконуватимуть свої функції, перешкоджаючи накопиченню піску та каменів.
- Диня є чудовим косметологічним продуктом, тому що вітамінні сполуки, що містяться в ній, сприяють зміцненню структури і цибулин волосся, покращують стан шкірних покривів і нігтів. Ви можете не тільки вживати смачну і соковиту ягоду, а й робити з неї різноманітні живильні маски для обличчя та шиї. Для цього необхідно просто нарізати її тонкими скибочками й покласти на попередньо очищену шкіру обличчя та шиї приблизно на 20 хвилин. Після процедури протерти ці місця шматочками льоду. Уже з першого разу ви зможете побачити позитивний ефект від таких живильних масок.
- Ця ягода чинить позитивний вплив на систему травлення та роботу шлунково-кишкового тракту. При цьому слід пам'ятати, що вона не є десертом. Це окрема страва. І для того щоб вона приносила максимум користі, не слід вживати більше 3-4 маленьких скибочок ягоди за один раз.
- Диня чинить позитивний вплив на репродуктивну функцію жінок, бо містить у собі багато фолієвої кислоти, яка просто необхідна для тих представниць прекрасної статі, які планують вагітність або вже виношують дитину.
- Ця ягода сприяє поліпшенню пам'яті та функції головного мозку, а також допомагає впоратися з депресією.
- Велика кількість клітковини, що міститься в дині, є природним «очищувачем», який допомагає вилучити з організму всі шкідливі речовини (шлаки і не корисний холестерин).
- Як афродизіак цей плід допомагає підвищити лібідо і приготуватися до інтимної близькості. Чоловікам вистачить всього кілька скибочок дині, щоб їхня потенція істотно покращилася.
- Помірна кількість дині допомагає стабілізувати функцію печінки.
- Введення в раціон харчування продуктів, таких як диня, які мають невисоку енергетичну щільність, є чудовою профілактикою розвитку цукрового діабету, а також захворювань судин і серця. Магній, що міститься в цих плодах, здатен підтримувати роботу серцевого м'яза, запобігаючи появі різноманітних проблем із серцево-судинною системою.
Як вибрати диню
Давайте розглянемо, як правильно вибрати гарну стиглу диню:
- Шкірка стиглої дині повинна трохи пружинити під час натискання, як баскетбольний м'яч, а також видавати глухий звук під час плескання по ній, а не дзвінкий, як у дозрілого кавуна.
- Якщо під час натискання на шкірку пальцем від неї залишається видимий слід, значить, плід сильно перезрів.
- Сорт «колгоспниця» має гладку шкірку, а «торпеда» більш шорстку з невеликими борозенками.
- Якщо плодоніжка вже засохла, значить, ягода ввібрала в себе всі необхідні соки і готова до вживання, а якщо вона все ще зелена - плід не встиг повністю дозріти і має полежати деякий час на баштані.
- Стиглі плоди мають грушево-медовий аромат, а якщо вони пахнуть зеленою травою, значить, ягоди ще не дозріли і їх зірвали надто рано, щоб без пошкоджень доставити до споживача. Під час транспортування вони можуть дозріти, але солодкими вже не будуть.
Найкраще купувати дині в другій половині серпня, коли вони вже повністю дозріють на баштані, будуть готовими до вживання і наповненими всіма необхідними поживними речовинами.
Шкода дині та протипоказання
Як ми сказали вище, цей продукт не слід вживати після рясного обіду або вечері. Диня не є десертом, тому вживання її після ситного обіду або вечері може спричинити такі проблеми як:
- здуття живота;
- метеоризм;
- розлад ШКТ та інших органів травлення.
Тому дієтологи рекомендують використовувати диню у своєму раціоні як самостійну страву або поєднуючи її з легкими ягідно-фруктовими салатами та йогуртами.
Шкода дині для організму може полягати тільки в нітратах, які були використані у великій кількості під час дозрівання цієї баштанної культури. Багато сільгоспвиробників у гонитві за прибутком обробляють поля шкідливими речовинами, які потім надходять разом із природними соками всередину цих плодів. Для мінімізації ризику отруєння небезпечними нітратами, диню рекомендують купувати тільки в другій половині серпня - вересні, коли ви можете бути впевнені, що ягода дозріла природним шляхом, без використання хімічних речовин, що сприяють її швидкому дозріванню.
Якщо ви захочете їсти диню в іншу пору року, краще купити її в перевіреному супермаркеті, ознайомившись з інформацією про продукт, наданою постачальником. Вибирайте сільгосппродукцію, яка поставляється на ринки України з країн, де фрукти дозрівають цілий рік. Наприклад, з Іспанії.
Не можна вживати диню людям, схильним до алергії на цю ягоду, сподіваючись на те, що якийсь певний сорт не стане тригером для відповідної реакції організму.
Як правильно їсти диню
З дині можна приготувати величезну кількість різних смачних і корисних страв із невеликою кількістю калорій. Для кращого засвоєння організмом цей плід слід їсти окремо від інших продуктів харчування. У жодному разі не можна поєднувати диню з молоком, ряжанкою, кефіром та іншими кисломолочними продуктами, а також медом і спиртними напоями.
При цьому існує низка продуктів, які зможуть чудово підійти до дині й надати їй особливих смакових якостей:
- блакитний сир із пліснявою;
- прошутто, шинка або хамон;
- креветки, краби, кальмари та інші морепродукти;
- горіхи і шоколад;
- м'ята та імбир;
- кавун.
Рецепти з динею
Розглянемо кілька найпростіших рецептів страв, які можна приготувати з цією смачною і соковитою ягодою.
Рецепт №1 літній салат із дині, сиру «Фета» та м'яти
Інгредієнти:
- 300-400 г. м'якоті дині;
- 100 г. сиру «Фета»;
- листя м'яти;
- сік лимона та оливкова олія за смаком;
- сіль і перець за смаком;
- 10 г. мигдальних пластівців.
Приготування:
- Розрізати диню, вийняти ложкою всі кісточки й нарізати на невеликі кубики.
- Викласти їх на тарілку і додати шматочки сиру.
- Зверху посипати мигдальними пластівцями і додати подрібнене листя м'яти.
- Скропити лимонним соком, оливковою олією, трохи посолити і поперчити.
- Усе акуратно перемішати.
Страва готова!
Рецепт №2 Коктейль із динею та йогуртом
Інгредієнти:
- 400 мл. натурального питного йогурту;
- 150 г. м'якоті дині;
- 20 г. меду.
- 2-3 листочки м'яти.
Приготування:
- Диню розрізати, вийняти ложкою кісточки, очистити від шкірки, нарізати кубиками й викласти в чашу блендера.
- Подрібнити до стану пюре, додати йогурт і мед.
- Ще раз добре збити до отримання однорідної маси. Можна додати м'яту і ще раз збити.
- Розлити по келихах і прикрасити листочками свіжої м'яти.
Смачний освіжаючий коктейль готовий до вживання. Він чудово втамовує спрагу, освіжає та наповнює енергією в спекотні літні дні.
Рецепт №3 Десерт із дині з медом і горіхами
Інгредієнти:
- 500 г. м'якоті дині;
- 50 г. меду;
- 1 ст.л. подрібненого волоського горіха.
Приготування:
М'якоть дині подрібнити в блендері, додати мед і ще раз добре збити. Додати волоські горіхи та викласти десерт у креманку. Можна прикрасити листочками свіжої м'яти.
Рецепт №4 Салат із шинкою, динею та руколою
Крім цього з цієї соковитої баштанної культури можна готувати різні закуски для пікніка.
Інгредієнти:
- 500 г м'якоті дині;
- 4-5 шматочків шинки;
- пучок руколи;
- 4-5 помідорів чері;
- оливкова олія.
Приготування:
Динну м'якоть нарізати невеликими кубиками, а шинку довгими смужками. Руколу вимити й обірвати листочки з товстих стебел. Помідори розрізати навпіл. Покласти всі компоненти в салатницю і скропити оливковою олією. Легкий літній салат можна подавати до столу на пікніку.
Висновок
Диня є дуже смачною і корисною ягодою, яку слід включити до свого літнього раціону, враховуючи всі рекомендації щодо її правильного споживання. Дуже важливо дотримуватися поміркованості та обережності у вживанні дині, щоб уникнути можливої шкоди. Насолоджуйтеся ароматом дині та її неповторним смаком, користуючись усіма її корисними якостями та перевагами.