Ринок кав'ярень в Україні насичений, але це не привід відмовлятися від ідеї. Навпаки, це свідчить про зростаюч...
У магазинах і супермаркетах представлений великий асортимент чорного і молочного шоколаду, а також десерту з різними добавками різних сортів. Але набагато корисніший і смачніший шоколад домашнього приготування, який можуть зробити навіть недосвідчені кондитери.
У помірних кількостях натуральний шоколад приносить велику користь організму. Він добре впливає на серцево-судинну систему, сприяє роботі мозку і навіть допомагає привести вагу в нормальний стан. Вчені Європи стверджують, що люди, які регулярно вживають чорний шоколад, на 17 відсотків менш схильні до ризику появи інсульту.
У темному шоколаді міститься велика кількість заліза, цинку, селену, калію та інших корисних мінералів. Какао, яке міститься в цих солодощах, здатне знизити ймовірність появи різних захворювань судин і серця. Також шоколад може сприяти схудненню! Фахівці дійшли висновку, що навіть невеликий шматочок цих солодощів, який людина з'їдає за 20 хвилин до їди, подає сигнал клітинам мозку про настання почуття ситості, що істотно скорочує кількість їжі, що вживається за обідом або вечерею. Давайте подивимося, як варити шоколад, який стане улюбленими ласощами всіх членів вашої родини.
Інгредієнти для домашнього шоколаду
Незважаючи на те, що вчені говорять про корисні якості саме чорного десерту, який містить не менше 70 відсотків какао, більшість людей віддають перевагу саме молочному варіанту ласощів. Ми пропонуємо приготувати шоколад своїми руками, рецепт якого представлений у двох варіантах.
Рецепт №1
З нижчезазначених компонентів можна зробити 6-7 порцій десерту. Це займе у вас не більше 20 хвилин плюс час на застигання ласощів.
Інгредієнти:
- какао-порошок - 300 г;
- цукровий пісок або підсолоджувач - 3 ч.л.;
- вершкове масло (жирність 80%) - 150 г.;
- пастеризоване молоко - 6 ст.л.
Етапи приготування:
- У глибокому посуді треба нагріти молоко, але не доводити його до кипіння. Потім всипати цукор і какао-порошок. Усе добре перемішати.
- Зробити водяну баню і повністю розтопити вершкове масло.
- З'єднати обидва компоненти і ретельно перемішати суміш за допомогою силіконової лопатки до однорідної консистенції.
- Прогріти масу на невеликому вогні поки не з'являться бульбашки, але не кип'ятити.
- Розлити отриманий шоколад по формочках і поставити застигати. Ємності можуть бути різної форми та розміру, наприклад, у вигляді стандартних плиток, різних фігурок тварин або бон-бонів.
Такий шоколад домашнього приготування можна використовувати як окремий десерт, а можна прикрашати ним торти, тістечка та іншу випічку.
Рецепт №2
Цей рецепт шоколаду з какао-масла і какао-порошку припаде до смаку справжнім гурманам. Можна приготувати справжній «брют» у домашніх умовах, який не міститиме цукор. Ми представляємо вам варіант із використанням тростинного цукру. Із запропонованої кількості компонентів вийде 4-6 порцій смачних ласощів, які можна приготувати приблизно за 40 хвилин плюс 2 години на застигання готової маси.
Інгредієнти:
- какао-масло - 70 г;
- какао-порошок - 150 г;
- тростинний цукор або звичайний - 120 г;
- кеш'ю, фундук і мигдаль - по 30 г.
Етапи приготування:
- Какао-масло подрібнити, покласти в емальований посуд, а потім всипати цукор і какао-порошок.
- На водяній бані повністю розтопити всі компоненти і ретельно перемішати до отримання однорідної маси.
- Потримати масу на водяній бані ще 25 хвилин, постійно помішуючи дерев'яною ложкою або силіконовою лопаткою.
- У форми для цукерок покласти по одному горіху кожного виду і залити їх гарячим шоколадом.
- Залишити цукерки для охолодження, а потім поставити в холодильник приблизно на 2 години.
Смачні крафтові солодощі готові!
Користь домашнього шоколаду
У справжньому шоколаді міститься більша кількість вітамінів, мінералів та інших корисних елементів. Помірне вживання такого десерту допомагає синтезувати організму більшу кількість серотоніну, який своєю чергою підвищує рівень дофаміну в крові. Достатня кількість серотоніну і дофаміну допомагають підняти настрій і відчути почуття радості.
Також натуральний продукт допомагає стимулювати роботу клітин мозку і покращує пам'ять. Цей десерт піднімає тонус, бореться з хронічною втомою, а також розумовою і фізичною перевтомою. Забезпечує роботу серцево-судинної системи, підтримуючи в нормальному стані м'яз серця і нормалізує рівень холестерину в крові. Вчені довели, що чорний шоколад здатний повернути гнучкі властивості артеріям, не даючи змоги закріплюватися лейкоцитам усередині стінок кровоносної системи, які засмічують артерії та стають причиною інсульту.
Вчені з Італії та Англії дійшли висновку, що чорний шоколад допомагає підняти рівень антиоксидантів у крові приблизно на 20%, знижуючи ризик утворення тромбів, які стають причиною виникнення інфаркту та інсульту. Також флавоноїди, що містяться в цьому продукті, здатні нейтралізувати вільні радикали, що несуть потенційну небезпеку для клітин організму людини.
Ще в середні віки лікарі країн Європи стверджували, що шоколад чинить заспокійливу дію на печінку, допомагає процесу травлення та усуває болі в серці. Його вживали для лікування таких захворювань як:
- туберкульоз;
- анемія;
- подагра.
Також його використовували для зниження артеріального тиску та високої температури. При цьому необхідно пам'ятати, що лікарі не рекомендують вживати шоколад при таких захворюваннях як:
- гастрит;
- коліт;
- панкреатит;
- холецистит;
- хронічна хвороба нирок.
На відміну від магазинного десерту, домашні ласощі не містять шкідливих добавок, хімічних речовин і цукру, які чинять негативний вплив на здоров'я людини.
Варіації рецепта домашнього шоколаду
Представлені рецепти шоколаду можна урізноманітнити різними добавками. Так, наприклад, у десерт можна додати ванільний цукор, мигдаль, арахіс, фундук та інші горіхи, а також сухофрукти і сушені ягоди. Також можна поекспериментувати з різними спеціями - корицею, кардамоном та імбиром.
Особливого смаку домашньому десерту надає згущене молоко, яке можна додати в теплу готову масу.
Використовуючи різну концентрацію какао-порошку, можна отримати шоколад із різним вмістом какао - від солодкого молочного до чорного і трохи гіркуватого на смак.
Якщо ви дотримуєтеся веганства, можна какао-масло замінити кокосовою олією або різними рослинними жирами.
Також буде корисним використовувати замість цукру натуральні підсолоджувачі, такі як кленовий або агавовий сироп. Вони надають шоколаду особливих ноток смаку та аромату.
Як зберігати домашній шоколад
Що більше в цьому продукті міститься какао-масла і цукру, то менший у нього термін зберігання внаслідок окислення. Висока вологість може стати причиною появи грибка і цвілі, а також інших небезпечних мікроорганізмів. Різні добавки у вигляді горіхів і сухофруктів також зменшують термін зберігання десерту.
Терміни зберігання для шоколаду різних видів:
- чорний - 12 місяців;
- молочний - 6-8 місяців;
- білий - 1 місяць;
- з начинкою із сухофруктів - до 6 місяців і горіхами до 4 місяців.
Десерт зберігають у сухому прохолодному місці, забезпечуючи температуру від 15 до 20 градусів Цельсія. Температурні перепади негативно впливають на смакові та якісні характеристики виробів. Рівень вологості має бути не більше 40%. Оскільки шоколад може легко вбирати в себе сторонні запахи, його слід зберігати окремо від інших харчових продуктів, особливо з сильними ароматами. Цей продукт не любить прямого потрапляння ультрафіолету, оскільки це призводить до його танення та втрати первісного кольору і якості, тому його слід захистити від впливу сонячних променів. Найкраще загорнути десерт у крафтовий папір і покласти в прохолодне темне місце.
У холодильнику шоколад може вкритися білим нальотом, який називається «жировим посивінням». Це відбувається внаслідок різких температурних перепадів, оскільки виникає кристалізація цукру і масла какао. При цьому продукт стає щільнішим, втрачає свою крихкість, насичений смак і аромат. Тому найкраще зберігати його на дверях холодильника не більше 2-3 днів. Також кондитерами було проведено експерименти з різним діапазоном температур, які показали, що за -18 градусів Цельсія шоколад зберігає всі свої корисні та смакові якості за умови швидкого (шокового) заморожування десерту.
Висновок
Домашній шоколад - це не тільки смачний, але й корисний десерт. Спробуйте приготувати його в домашніх умовах і поекспериментувати з різними інгредієнтами та добавками. Шоколад домашнього приготування є чудовим способом контролювати склад і створювати ласощі, які підходять саме вам і членам вашої родини.