У холодну пору року немає нічого кориснішого і кращого, ніж чашка теплого імбирного чаю, який допоможе створит...
Чай з льодом і лимонад є популярними прохолодними напоями, які в спекотні літні дні допомагають втамувати спрагу. Уперше холодний чай почали вживати в південних регіонах США в 19 столітті, готуючи напій із чорного чайного листя, завезеного з Індії. Оскільки в цій місцевості в період з травня по жовтень переважає вологий і спекотний клімат, гарячий чай не користувався великою популярністю, тому його почали охолоджувати і вживати з льодом і лимонними часточками.
Пізніше холодний лимонний чай набув широкого поширення і в інших регіонах Америки. Сьогодні чорний, зелений і трав'яний холодний чай п'ють і в усіх країнах світу, готуючи його за різними рецептами з додаванням різноманітних інгредієнтів, таких як м'ята, імбир, ягоди, фрукти й мед. На сайті FFA.com.ua можна замовити всі необхідні продукти, щоб приготувати смачні та освіжаючі напої з льодом, зокрема й домашній лимонад, який так подобається дітям і дорослим.
Користь холодних напоїв
Холодні напої готуються зі свіжих натуральних інгредієнтів, тому містять у собі безліч корисних речовин і вітамінів, необхідних організму людини.
Чай з льодом - це заспокійливий і смачний напій, який:
- містить велику кількість антиоксидантів - катехінів і поліфенолів, які захищають організм від впливу вільних радикалів і знижують запальні процеси;
- сприяє процесу гідратації, підтримуючи водний баланс;
- завдяки вітаміну Е підтримує роботу серця, оптимізуючи рівень холестерину в крові та нормалізуючи артеріальний тиск;
- наявність вітаміну С сприяє підвищенню імунітету;
- покращує метаболізм і процес травлення;
- завдяки вітаміну D сприяє зміцненню кісткової системи та поліпшенню роботи опорно-рухового апарату;
- містить мінімум калорій, сприяючи зниженню ваги;
- чудово втамовує спрагу в спекотні літні дні.
Домашній лимонад також є чудовим освіжаючим напоєм, який завдяки великому вмісту вітаміну С в цитрусових та інших корисних речовин сприяє:
- зміцненню імунітету;
- поліпшенню настрою;
- втамуванню спраги та підтримці водного балансу.
Домашні холодні напої, приготовані з натуральних продуктів, не містять консервантів і штучних добавок, які негативно впливають на здоров'я людини. В інтернет-магазині FFA.com.ua представлений широкий асортимент продуктів та інгредієнтів, таких як лимони, натуральний мед, ягоди, фрукти та свіжі трави, які можна замовити з доставкою в будь-який регіон України для приготування корисного чаю з льодом і домашнього лимонаду.
Як вибрати інгредієнти для приготування холодного чаю та лимонаду
У світі існує велика кількість різновидів листового чаю, але не всі вони підходять для холодного заварювання. Для приготування напою таким способом фахівці рекомендують:
- Білий чай. Оскільки листя проходить мінімальний процес ферментації, воно відмінно зберігає свої натуральні смакові якості. Досить потримати заварку в холодній кип'яченій воді кілька годин і напій набуває ніжних ароматних ноток.
- Зелений чай. Завдяки легкій ферментації листя, холодний чай виходить смачним і легким.
- Світлий улун. Листя такого чаю настоюють близько 4 годин для приготування холодного напою.
Листовий чай з додаванням жасмину, пелюсток троянди, ягід, фруктів, м'яти та інших натуральних компонентів набуває неймовірного аромату і смаку. При цьому сильно ферментоване чайне листя не підходить для холодного заварювання, оскільки воно не розпускається за низької температури води. Чорний і червоний чай (наприклад, каркаде) краще готувати в гарячій воді традиційним методом заварювання.
Під час вибору чаю слід приділяти увагу його зовнішньому вигляду і запаху. Якісне чайне листя має бути середнім або великим, мати природний колір і насичений натуральний запах без ознак цвілі й затхлості.
Для приготування домашнього лимонаду необхідно вибирати тільки свіжі лимони, апельсини та інші цитрусові. Також як добавка підійдуть як свіжі, так і заморожені ягоди та фрукти.
У холодних напоях чудово поєднуються такі компоненти, як імбир, м'ята, лимон і мед, доповнюючи один одного і вносячи свої кисло-солодкі нотки. В інтернет-магазині FFA.com.ua ви можете замовити всі необхідні свіжі інгредієнти для приготування чаю з льодом і домашнього лимонаду. Ми співпрацюємо як із приватними особами, так і з великими клієнтами готельно-ресторанного бізнесу, постачаючи будь-яку кількість свіжих натуральних продуктів у різні міста України.
Рецепти чаю з льодом і лимонаду
Ми пропонуємо найпопулярніші рецепти холодного чаю і лимонаду, які можна легко приготувати на своїй домашній кухні.
Для чаю з льодом будуть потрібні такі інгредієнти як:
- якісне чайне листя;
- вода;
- лід;
- лимон;
- м'ята;
- цукор або натуральний мед.
Для лимонаду потрібно:
- вода;
- лимон;
- м'ята;
- цукор або мед;
- ягоди та цитрусові.
Усі продукти можна купити на сайті FFA.com.ua, оформивши доставку в будь-яке місто України.
Рецепт класичного чаю з льодом
Класичний чай з льодом, рецепт якого ми пропонуємо, зможе чудово втамувати спрагу в спекотні літні дні, ставши хорошою альтернативою воді та магазинним напоям. Такий напій готується на основі гарячого чаю подвійної міцності з додаванням льоду, лимона, цукру або меду.
Інгредієнти для однієї порції:
- чорний листовий чай - 2 ч.л;
- окріп - 200 мл;
- лимон - 2-3 часточки;
- м'ята;
- натуральний мед або цукор за смаком.
Приготування:
- Чайне листя залити крутим окропом і настояти протягом 4-5 хвилин.
- Процідити, щоб прибрати листя.
- У високу скляну склянку покласти кубики льоду, заповнивши її на 2/3 і влити гарячий напій.
- Додати лимонні часточки, мед або цукор.
- Зверху можна прикрасити листочками м'яти, які додадуть особливого смаку та аромату напою.
Такий чай краще пити невеликими ковтками через соломинку.
Рецепт класичного лимонаду
Щоб приготувати холодний лимонад, рецепт якого ми пропонуємо, знадобиться мінімум часу і продуктів.
Інгредієнти:
- вода (краще очищена) - 3 л;
- лимони - 3 шт;
- цукор або натуральний мед за смаком;
- листя м'яти;
- кубики льоду.
Приготування:
- Лимони добре вимити, обсушити, зняти цедру за допомогою терки. Вичавити з них сік і видалити кісточки.
- Листя м'яти вимити і порвати на невеликі шматочки.
- Воду закип'ятити, додати цукор і дати йому розчинитися.
- Додати лимонну цедру, сік і м'яту.
- Проварити 2-3 хвилини й залишити для охолодження.
- Напій процідити, розлити по склянках і додати лід.
Якщо замість цукру використовується натуральний мед, його слід додавати тільки в теплий лимонад, оскільки за температури понад 40 градусів він втрачає свої корисні якості.
Рецепти варіацій напоїв із льодом
За бажання можна приготувати смачний холодний трав'яний чай, напій з ягодами і різними цитрусовими, щоб урізноманітнити свої смакові переваги.
Ягідний чай із льодом
Приблизно 300-400 грамів свіжої малини та полуниці треба промити у воді й покласти їх у заварник (можна використовувати заморожені ягоди). Додати одну зірочку бодяну. Залити ягоди 700-800 мілілітрами крутого окропу, накрити кришкою і залишити на 10 хвилин. Чай процідити, остудити до температури 30-35 градусів і додати дві столові ложки натурального меду. Налити чай у склянки, додати кілька кубиків льоду і прикрасити листочками м'яти.
Лимонад з апельсинами та грейпфрутами
Апельсин і грейпфрут ошпарити окропом для видалення воскового нальоту і добре обсушити. Відрізати кілька часточок від кожного з них для прикраси, а з решти цитрусових видалити шкірку і нарізати їх маленькими шматочками. Перемолоти часточки за допомогою блендера і вичавити сік за допомогою марлі або перетерти через дрібне сито. У сік додати кілька ложок меду (за смаком) і ретельно перемішати. У скляний або керамічний глечик покласти приготовані часточки апельсина і грейпфрута, а також додати кілька листочків м'яти. Влити вичавлений сік із медом і залити холодною газованою водою. Добре розмішати, налити у високі склянки і можна подавати гостям. Пити такий лимонад найкраще невеликими ковтками через трубочку.
Імбирно-м'ятний чай із льодом
У заварник об'ємом 300-400 мілілітрів покласти кілька листочків м'яти, скибочку лимона і 2 чайні ложки натертого імбиру. Залити крутим окропом і дати настоятися протягом 10-15 хвилин. Теплий напій налити у високу склянку, додати трохи меду, добре розмішати і додати кілька кубиків льоду.
За бажання ви можете експериментувати з різними інгредієнтами, щоб отримати смачний і корисний холодний чай або лимонад.
Поради щодо приготування
Для того щоб чай не помутніл, кубики льоду слід додавати тільки в напій, охолоджений до кімнатної температури 23-25 градусів.
Кількість цукру і меду залежить від особистих смакових уподобань. Але якщо ви хочете отримати освіжаючий напій, який зможе втамувати спрагу влітку, не слід класти велику кількість підсолоджувачів.
Для збереження смаку чаю при приготуванні холодного напою слід заварювати подвійну порцію чайного листя, щоб компенсувати об'єм води, що вийде під час танення льоду.
Подача напоїв
Холодний чай і лимонад рекомендують подавати у високих склянках або келихах, прикрасивши їх шматочками ягід, фруктів, м'яти та різнокольоровим льодом, приготованим за допомогою спеціальних харчових барвників або ягідно-фруктових соків.
Для сервірування дитячого столу такі напої можна подати разом із печивом, тістечками чи іншими десертами. Для організації літньої вечірки до лимонаду та холодного чаю чудово підійдуть сухофрукти, цукати, горіхи та інші ласощі.
На сайті FFA.com.ua ви зможете знайти все необхідне для приготування та прикрашання літніх холодних напоїв.
Поради щодо зберігання
Охолоджений чай можна зберігати в термосі, щоб він не помутнішав, а цукрові, ягідні та фруктові сиропи краще зберігати в холодильнику. За бажання можна готовий чай розлити по формах і заморозити, щоб використовувати під час приготування свіжих напоїв. Домашній лимонад рекомендують зберігати в холодильнику не більше 12 годин.
Висновок
Чай з льодом і лимонад - це смачні, корисні та доступні напої, які легко готувати вдома, оскільки це займає небагато часу. За бажання ви можете експериментувати з рецептами, надихаючись пропозиціями і продуктами на FFA.com.ua. Необхідно пам'ятати, що напої, приготовані зі свіжих натуральних продуктів, набагато корисніші, ніж магазинні лимонади і пакетовані чаї.