Диня є одним із найулюбленіших фруктів у нашій країні. Її люблять і діти, і дорослі. Але мало хто знає, що дин...
Кавун - король літніх десертів. Його соковита м'якоть втамовує спрагу і дарує заряд бадьорості. Але чи знали ви, що кавун не тільки смачний, а й корисний? Вітаміни, мінерали та антиоксиданти роблять його незамінним продуктом у нашому раціоні. Його м'якоть багата на вітаміни С, групи В, А, Е, калій, магній. Рідина, яка становить понад 92%, дуже легко засвоюється нашим організмом і чудово бореться з частим наслідком спеки - зневодненням. Однак це властиво лише стиглій ягоді. У цій статті ми розповімо, як правильно вибрати солодкий кавун.
Що вказує на стиглість кавуна?
Щільна шкірка не дозволяє оцінити кондицію кавуна, якщо ми говоримо про стандартні сорти з червоною м'якоттю. Виняток - нові сорти, такі як жовті або ананасні кавуни з дуже тонкою кіркою, крізь яку легко просочується аромат.
Розрізати плід і купувати вже нарізані частини також не рекомендується. Дуже висока концентрація цукрів та інших нутрієнтів призводить до того, що на зрізі блискавично запускаються гнильні процеси. А проконтролювати чистоту ножа в торговельній точці ми ніяк не можемо.
І як правильно вибрати кавун у таких складних умовах? Ми вирушили за таємними знаннями до людей, які присвятили своє життя баштанним. Їхні рекомендації виявилися досить простими і практичними. Вам потрібно врахувати кілька чинників. Вони відображені в запропонованому нижче чек-листі.
Оцініть зовнішній вигляд кавуна
В Україні вирощують кілька основних сортів кавунів, кожен з яких відрізняється своєю «зовнішністю»:
- Продюсер. Це ранньостиглий і дуже популярний сорт кавуна, що вирізняється великими, округлими або овальними плодами і тонкою світло-зеленою шкіркою з яскравими темними смужками. М'якоть - насичено-червона, дуже солодка, соковита, з невеликою кількістю насіння. Врожайність і відмінні смакові якості роблять його одним із фаворитів на українському ринку.
- Кримсон Світ. Шкірка має яскраво-зелене тло з темно-зеленими широкими і чітко вираженими смугами, які створюють характерний контраст. Плоди зазвичай великі, вагою до 12 кг, з червоною і ніжною м'якоттю. У сорту виражений освіжаючий смак.
- Вогник. Це кругла, темно-зелена, майже чорна, без виражених смужок ягода. Яскраво-червона м'якоть радує насиченим ароматом і солодкістю. Плоди зазвичай невеликі, близько 3-4 кг.
- Астраханський кавун. Сорт середнього терміну дозрівання, який популярний за щільну, солодку м'якоть. Він має смугасту світло-зелену, міцну шкірку, завдяки чому його зручно транспортувати на далекі відстані. Вага плодів може досягати 10 кг і більше.
- Чарльстон Грей. Це кавуни витягнутої, близької до овалу форми. Їх відрізняє однотонний, світло-зелений або сіро-зелений без смужок колір шкірки. Ягоди досить великі, по 10-12 кг. М'якоть яскраво-червона, солодка, хрустка, з невеликою кількістю насіння.
І це ще не всі поширені сорти. Тому орієнтуватися при виборі стиглого плоду на колір, інтенсивність або розмір смужок, габарити ягоди абсолютно марно. У цьому разі потрібно керуватися іншими критеріями, як правильно вибрати солодкий кавун:
- Шукайте плід зі шкіркою рівномірної щільності.
- У свіжих кавунів на поверхні все ще зберігається природний восковий наліт.
- Будь-які тріщини, проколи, вм'ятини та інші пошкодження - привід відмовитися саме від цього екземпляра. Кавун псується дуже швидко, що загрожує неприємними сюрпризами зі ШКТ.
- Гладка поверхня - також ознака свіжості. А ось вдавлені борозенки вздовж смуг свідчать про те, що кавун пролежав занадто довго і почав всихати. Смачним він точно не буде.
Перший момент, як вибрати кавун, ми розібрали. Рухаємося далі.
Багато що про якість кавуна може розповісти і його форма
Ідеальний варіант - відповідність ягоди сортовим параметрам. Рівномірна кулька або довгастий овал показують, що плід розвивався абсолютно правильно. У ньому розподіл м'якоті рівномірний, немає зон з недозрілими ущільненнями.
Якщо форма кавуна сильно деформована (ми зараз не говоримо про цілеспрямоване вирощування квадратних або пірамідальних варіацій), найімовірніше, його заразили на початковій стадії розвитку інфекцією, яка і призвела до таких наслідків. Очікувати хороших смакових якостей у такому разі безглуздо.
Як правильно вибрати кавун за звуком?
Фахівці, які багато років присвятили вирощуванню баштанних, упевнені, що вибирати кавун за звуком - один із найнадійніших способів визначити його стиглість. Злегка вдарте долонею або зігнутими пальцями по кірці кавуна, ніби «простукуючи» його. Слухайте уважно, який звук видає плід:
- Стиглий кавун зазвичай генерує глухий і глибокий звук, схожий на легке відлуння, ніби всередині в нього трохи простору. Це вказує на соковиту і стиглу м'якоть.
- Якщо звук під час постукування здається більш дзвінким і високим, наче кавун порожній, значить, плід ще не дозрів. Такий звук свідчить про щільну м'якоть із недостатнім вмістом соку.
- Якщо звук занадто глухий, тьмяний, кавун може виявитися перестиглим. Його м'якоть стала пухкою і втратила смакові якості.
Ще один інформативний тест - спробуйте натиснути двома руками на кавун. Стиглий плід потріскує.
Хвостик стиглого кавуна - сухий і коричневий
До того ж він злегка закручений. Такий черешок вказує, що кавун дозрів природним чином прямо на баштані та був вчасно прибраний з поля.
Якщо хвостик зелений і гнучкий, то, найімовірніше, кавун було зірвано з баштану до того, як він повністю дозрів. Такий плід може виявитися менш солодким і соковитим, оскільки не встиг набрати достатньо цукру.
Відсутній черешок не можна віднести до поганої або хорошої ознаки. Це показник, що з його допомогою в цьому конкретному випадку визначити стиглість не вийде.
Світла пляма від контакту кавуна, що дозріває, з грядкою
Залишилося з'ясувати, як правильно вибрати солодкий кавун за «земляною» плямою. Так називається ділянка на кірці, якою кавун лежав на землі, поки ріс і дозрівав. Ця пляма, зазвичай біла або жовта, може багато чого розповісти про зрілість плода:
- Насичено-жовта або помаранчева пляма - ознака зрілості. Що вона темніша і жовтіша, то довше кавун лежав на землі і дозрівав на сонці, набираючись солодкості. Це чудовий знак.
- Світла або біла пляма - ознака недозрілості. Ягоду, найімовірніше, зірвали завчасно. Вона не встигла повноцінно дозріти. Такі кавуни часто менш солодкі та соковиті.
Також зверніть увагу на розмір плями. Середня величина - кавун дозрівав на землі досить довго. Занадто велика пляма може означати, що кавун перестиг, а занадто маленька або її відсутність вказує на можливу недозрілість.
Де і коли купувати кавуни?
В Україні сезон кавунів починається в середині літа і триває до осені, з липня по вересень. У липні кавуни починають надходити в продаж, проте на початку сезону вони можуть бути менш солодкими і не завжди стиглі. Найкращі кавуни з'являються ближче до середини і кінця липня. У серпні ягоди вже повністю дозрівають на баштанах, набирають цукор і стають максимально солодкими. Це найкращий час насолоджуватися їхнім освіжаючим смаком. У вересні плоди все ще залишаються солодкими і стиглими, але до кінця місяця їхній урожай добігає кінця.
Знаючи, як правильно вибрати солодкий кавун, ви, власне, можете купити його в будь-якій торговельній точці. Але ми б рекомендували не забувати про безпеку. Саме кавуни здатні накопичувати в собі надлишок нітратів і спричиняти серйозні отруєння. Обов'язково перевіряйте сертифікати:
- Ринки та фермерські ярмарки - хороші місця для купівлі кавунів. Там ви знайдете місцеву сільгосппродукцію за неймовірно привабливими цінами. Можна попросити продавця розрізати обраний кавун, щоб переконатися в його стиглості. Але краще так не робити, якщо ви не впевнені в достатній чистоті леза ножа. Зверніть увагу, як зберігається товар. Він має розміщуватися на палетах заввишки мінімум 20 см, не контактуючи з ґрунтом.
- У великих супермаркетах кавуни проходять перевірку на вміст нітратів, що підвищує їхню безпеку. Однак під час купівлі обирайте кавуни з наклейкою про перевірку або сертифікатом. Як мінімум, ви можете уточнити таку інформацію в консультанта
- Кавуни, що продаються на стихійних ринках уздовж автомобільних трас, можуть накопичувати важкі метали через вихлопні гази, що знижує їхню якість і безпеку. Також вони не проходять жодних перевірок. Уся відповідальність за таке рішення - тільки на вас.
- В Україні можна купити кавуни прямо з баштану. Це неймовірно захоплива пригода, особливо якщо власник дозволяє самостійно зірвати вподобані плоди. Ціни також будуть мінімальними. Єдине обмеження - обсяги продажів близькі до дрібнооптових. Заради пари кавунів возитися ніхто не буде, тож заздалегідь звільніть багажник авто.
Купуючи кавун у сезон і з надійного джерела, ви отримаєте максимально солодкий, стиглий і безпечний плід. Щоб переконатися в цьому, зверніть увагу на гладеньку, рівну і щільну шкірку, сухий хвостик, в міру активний, але приглушений звук від постукування по поверхні ягоди, яскраву жовту або помаранчеву пляму від землі. Поєднання цих якостей - ознака смачного, солодкого, стиглого кавуна з чудовими поживними властивостями.
Обов'язково скористайтеся сезоном, щоб насолодитися літніми смаками. Але і в іншу пору року наші поради допоможуть вибрати правильний кавун!