• FFA
  • /
  • Блог
  • /
  • Глінтвейн у домашніх умовах: вибираємо найкращий рецепт глінтвейну

Глінтвейн у домашніх умовах: вибираємо найкращий рецепт глінтвейну

Глінтвейн - це гарячий алкогольний напій, який здатний зігріти і підняти настрій холодними зимовими вечорами, коли на вулиці стоять справжні січневі морози, що пробирають вас до самих кісточок.

Традиційно в основі цього напою лежить червоне вино, яке нагрівають до температури 70-80 градусів, змішуючи з медом і різноманітними прянощами або спеціями. Глінтвейн дуже люблять вживати австрійці, німці, італійці, швейцарці та чехи на різноманітних святкових заходах і різдвяних ярмарках, що проводяться просто неба.

Перші рецепти напою, що нагадує глінтвейн, були відомі ще за часів Стародавнього Риму. У той час у вино додавали різні прянощі, але не піддавали його термічному нагріванню. Сьогоднішній глінтвейн рецепт класичний виник у період Середньовіччя на території країн Північної та Центральної Європи. Тоді напій готували на основі міцного бордо або інших червоних вин із додаванням трави під назвою галангал.

У цій статті ми вам розповімо, як правильно варити глінтвейн, щоб у вас вийшов справжній традиційний зігріваючий алкогольний напій. Також ви дізнаєтеся, які існують спеції для глінтвейну, у чому їхня особливість і який специфічний смак вони дають цьому напою.

Користь глінтвейну

Оскільки в основі цього напою лежить червоне вино, воно сприяє надходженню в організм людини антиоксидантів, які захищають клітини від ушкоджень і руйнувань, а також покращують загальне самопочуття. Найкориснішим є ресвератрол, що чинить благотворний вплив на серцево-судинну систему, знижує ризик появи захворювань серця і судин, а також впливає на тривалість життя людини.

Кориця, гвоздика та імбир, які додаються в глінтвейн, допомагають підтримувати імунну систему. Ці спеції також є сильними антиоксидантами. Ще в давнину люди використовували цей гарячий напій для лікування різних застудних захворювань. Тепло глінтвейну тонізує, дає енергію і допомагає позбутися застуди, кашлю та нежитю. Гаряче вино розширює судини і збільшує кровообіг, допомагаючи організму боротися з недугою.

Крім цього, глінтвейн стане чудовим елементом будь-якого зимового свята, адже допомагає розслабитися, зігріти і створити приємну доброзичливу атмосферу. При цьому не слід зловживати цим напоєм. Тільки помірне вживання допоможе створити святкову та веселу атмосферу.

Рецепти глінтвейну

Класичний варіант - це набір традиційних спецій, до яких входять гвоздика, кориця і мускатний горіх. Водночас інгредієнти глінтвейну можуть і змінюватися, тому багато хто додає в нього імбир, аніс у вигляді зірочок, кардамон і лавровий лист.

Смачний і корисний глінтвейн по-домашньому варити не складно, але цей процес вимагає витримки і терпіння. Усе має поступово нагріватися і наставитися для повноцінного змішування смаків і ароматів.

Класичний рецепт глінтвейну

Це традиційний варіант напою, який ви легко зможете приготувати для своїх гостей на будь-який святковий захід.

Інгредієнти:

  • сухе червоне вино - 1 пляшка (0,75 л)
  • цукор - 3 ч.л.
  • кориця - 1 паличка
  • гвоздика - 5-6 шт.
  • апельсин - 1 шт.
  • лимон - 1 шт.
  • горілка або коньяк (за бажанням) - 50 г.

Приготування:

  1. Зняти теркою з лимона цедру, а м'якоть нарізати кружечками. Апельсин просто нарізати тонкими кружечками.
  2. Вино нагріти на невеликому вогні, додати гвоздику, паличку кориці, часточки апельсина і лимона. Влити горілку або коньяк.
  3. Після появи пари необхідно накрити кришкою посуд із напоєм і зняти з вогню.
  4. Приблизно на 10-15 хвилин поставити його в тепле місце або укутати ковдрою.
  5. Зробити «морозну облямівку». Для цього треба занурити келих у воду, а потім у цукор. За бажання в цукор можна додати мелену корицю.
  6. Напій процідити і розлити по келихах.

Повторно розігрівати коктейль із вина не рекомендується, оскільки він втрачає всі свої смакові якості та аромат. Водночас якщо у вас залишилося трохи напою, можна поставити його в морозильну камеру й отримати смачний сорбет.

Глінтвейн із медом та імбиром

Смачний і ароматний медовий глінтвейн з імбиром сподобається всім вашим гостям. Давайте його приготуємо.

Інгредієнти:

  • сухе червоне або біле вино - 1 пляшка (0,75 л)
  • мед - 100 г.
  • свіжий імбир - 1 шт.
  • лимон - 1 шт.
  • кориця - 1 паличка
  • кардамон - за смаком.

Приготування:

  1. Порізати лимон на тонкі кружечки.
  2. Імбир очистити від шкірки і нарізати тонкими слайсами.
  3. У глибокому посуді змішати всі приправи, додати мед, імбирні слайси та лимонні часточки.
  4. Залити всі інгредієнти вином.
  5. Поставити каструлю на невеликий вогонь і томити приблизно 5-6 хвилин, періодично помішуючи.
  6. Не доводити до кипіння. Коли піде пара, прибрати каструлю з вогню і поставити на кілька хвилин у тепле місце, щоб напій просочився смаком і ароматом усіх спецій.
  7. Процідити та розлити по келихах.

Такий гарячий коктейль чудово пасуватиме до пісочного печива та несолодких фруктів.

Глінтвейн без алкоголю

Якщо ви або ваші гості не вживають спиртні напої, можна приготувати смачний безалкогольний напій, який залюбки можуть пити й діти на різноманітні святкові заходи.

Інгредієнти:

  • яблучний сік - 1 л (упаковка).
  • кориця - 1 паличка
  • гвоздика - 5-6 шт.
  • імбир - 1 шт.
  • лимон - 1 шт.
  • мед - 3 ст.л.

Приготування:

  1. Для приготування цього напою найкраще взяти натуральний яблучний сік без м'якоті або з додаванням м'яти (можна різних ягід) за власним бажанням і смаковими уподобаннями.
  2. Нарізати лимон кружечками.
  3. З імбиру зняти шкірку і нарізати тонкими слайсами.
  4. Сік розбавити невеликою кількістю чистої фільтрованої води, додати туди спеції, мед, лимон та імбир.
  5. Поставити каструлю на невеликий вогонь і витримати напій, не доводячи його до кипіння.
  6. Дати настоятися протягом 10-15 хвилин у теплому місці. Процідити й розлити по келихах.

Як вибрати вино для глінтвейну

Якщо ви хочете зварити глінтвейн у повній відповідності до класичного рецепта, необхідно правильно вибрати вино, оскільки саме воно є його основним інгредієнтом. Фахівці кажуть, що справжній гарячий напій «glühwein» готують тільки на хорошому сухому вині, оскільки в напівсолодких і кріплених сортах міститься занадто багато цукру. Це пов'язано з тим, що класичний коктейль є солодким пряним напоєм, який містить велику кількість меду, імбиру, кориці, гвоздики та інших спецій. Для того щоб смак не вийшов надто нудотним і не залишав після себе неприємний надто солодкий післясмак, необхідно використовувати тільки сухі сорти вин, як-от Каберне, Совіньйон, Сіра або Мерло.

Але і тут існують свої нюанси. Якщо у вас або членів вашої сім'ї алергія на мед, у цьому разі можна взяти будь-яке напівсолодке вино (біле або червоне) і тоді ви отримаєте напій потрібного ступеня солодкості. При цьому експерти в один голос стверджують, що в жодному разі не можна використовувати витримане вино дорогих сортів, оскільки це вважається моветоном.

Як подати глінтвейн

Тепер розглянемо, що потрібно для глінтвейну, рецепт якого ми вам дали. Існує низка правил, яких необхідно дотримуватися, щоб отримати смачний ароматний напій:

  • У жодному разі не можна кип'ятити вино. Воно має бути нагріте приблизно до 65-70 градусів, оскільки в іншому разі весь алкоголь просто випарується. Якщо до складу коктейлю входить трав'яний, ягідний або фруктовий сироп, його слід приготувати окремо й остудити. Потім можна додавати в глінтвейн, що готується.
  • Краще використовувати емальовану каструлю і перемішувати напій дерев'яною ложкою.
  • Нагрівати суміш слід поступово на невеликому вогні.
  • Перед подачею треба на 10-15 хвилин залишити під кришкою, щоб усі смаки та аромати добре перемішалися.
  • Перед розливом у келихи добре процідити, щоб у напій не потрапили спеції.
  • Розливати коктейль треба гарячим і подавати у високих келихах із кришталю, скла або кераміки.
  • Келихи можна прикрасити «морозною облямівкою» з цукру, часточками лимона, апельсина, грейпфрута або іншими цитрусовими. Також можна для прикраси використовувати палички кориці, анісові зірочки та інші прянощі або спеції.

Висновок

Ми вам розповіли про найпопулярніші рецепти глінтвейну, які легко можна приготувати в домашніх умовах на будь-які святкові та урочисті заходи. Цей напій традиційно вживають у холодну пору року, коли необхідно зігрітися і додати приємної душевної атмосфери, яка допоможе розслабитися в колі близьких людей і друзів. Водночас існує величезна кількість різних варіантів приготування цього гарячого алкогольного коктейлю, які можуть прийти вам до смаку. Також ви можете самостійно експериментувати з різними спеціями та компонентами, додаючи їх у свій оригінальний напій. Готуйте глінтвейн із задоволенням і пригощайте ним своїх гостей.


Інші цікаві статті: