Ринок кав'ярень в Україні насичений, але це не привід відмовлятися від ідеї. Навпаки, це свідчить про зростаюч...
Гранола є традиційним американським сніданком, який готують із вівсяних пластівців або повітряного рису, горіхів, меду, цукатів, різних сухофруктів і насіння. Ця страва добре насичує організм завдяки великій кількості корисних речовин, має приємний смак і дає людині великий запас енергії на цілий день.
Багато хто скаже, що це звичайні мюслі. Але це не так. Перші не піддаються термічній обробці, а просто заливаються гарячою водою. При цьому домашня гранола запікається в духовці й заливається теплим молоком, тому вона має апетитний хрускіт і безліч корисніших інгредієнтів. Сьогодні можна знайти величезну кількість різних варіантів граноли в магазинах, але вона суттєво відрізнятиметься від сніданку власного приготування, бо містить меншу кількість цукру і не містить консервантів. Давайте розглянемо, як приготувати гранолу вдома з корисних натуральних продуктів, щоб ця страва сподобалася всім членам вашої родини.
Інгредієнти для граноли
Цей сніданок швидкого приготування цілком може вписатися в раціон здорового харчування. На сьогоднішній день існує велика кількість рецептів, але постійним залишається тільки один компонент - вівсяні пластівці. Хоча можна використовувати й альтернативні варіанти у вигляді житніх, рисових або гречаних пластівців, а також пророщеної пшениці.
Додатково до її складу можуть входити такі компоненти як:
- горіхи (волоські, арахіс, кеш'ю, фундук, мигдаль тощо);
- насіння гарбуза або соняшнику;
- мед або сироп;
- рослинна олія;
- ванілін;
- свіжі фрукти та ягоди, а також сухофрукти, такі як чорнослив, курага, родзинки, фініки;
- різні спеції (кориця, імбир тощо).
Усі сухі компоненти заливаються медом або сиропом і потім запікаються в духовій шафі до хрусткої скоринки. Також сніданки з гранолою можна готувати з додаванням молока, кисломолочних продуктів, свіжовичавлених або пакетованих соків. У процесі запікання мед карамелізується, роблячи страву смачнішою й ароматнішою.
Як приготувати гранолу в домашніх умовах
Класична гранола в домашніх умовах, рецепт якої ми вам пропонуємо, розрахована на одну або дві порції. Весь процес займе не більше 40 хвилин, і ви отримаєте чудовий повноцінний сніданок, до якого можна додати молоко або натуральний йогурт.
Інгредієнти:
- 150 г вівсяних пластівців;
- 60 г подрібнених волоських горіхів;
- 1 банан;
- 2 ст.л. рідкого меду;
- ванілін, кориця і сіль за смаком;
- 30 г вершкового масла.
Етапи приготування:
- Увімкнути духовку розігріватися до 180ºС. У миску насипати вівсяні пластівці, посолити, додати горіхи, корицю і дрібку ваніліну. Усе ретельно перемішати.
- Блендером подрібнити банан або потовкти його виделкою. Бананове пюре з'єднати з медом і влити в суху суміш. Усе ще раз перемішати.
- На деко постелити пергамент і змастити його вершковим маслом. Викласти на нього суміш і добре розрівняти.
- Знизити температуру в духовці до 160ºС і поставити в неї деко на 30 хвилин. Через кожні 7-10 хвилин діставати страву і добре перемішувати. У підсумку вона має рівномірно і добре пропектися.
- Дістати сніданок із духовки, знову перемішати й залишити остигати.
Їсти такий сніданок можна як у сухому вигляді, так і з додаванням теплого молока. Також у запечену гранолу можна додати свіжі ягоди, фрукти або розтоплений шоколад за вашим бажанням і смаковими уподобаннями.
Користь граноли
Основною метою цієї страви є насичення організму і забезпечення його енергією на тривалий час. Головний інгредієнт такого сніданку - це вівсяні пластівці, що містять велику кількість корисних вуглеводів. Саме тому гранола, рецепт ПП якої ми пропонуємо, дає змогу готувати збалансований сніданок, необхідний організму людини в ранкові години.
Користь цієї страви безпосередньо пов'язана з основними компонентами, які до неї входять. Якщо ви дотримуєтеся ЗСЖ, необхідно вибирати інгредієнти з великою кількістю клітковини, мінімальною кількістю насичених жирів і цукру.
Переваги для здоров'я:
- Нормалізує процес травлення і покращує метаболізм. Клітковина допомагає стимулювати роботу шлунково-кишкового тракту, полегшуючи переміщення їжі, її перетравлення і засвоєння корисних речовин. Також вона позитивно впливає на роботу серцево-судинної системи, знижуючи рівень тригліцеридів у крові.
- Зменшує вироблення гормону голоду - греліну, запобігаючи процесу переїдання і допомагаючи в схудненні навіть за малорухливого способу життя.
- Наявність у страві мигдалю, фундука та волоських горіхів допомагає забезпечити організм жирними омега-кислотами, які потрібні для нормальної роботи клітин нервової системи, а також для профілактики захворювань серця та судин. Такі сніданки рекомендують літнім людям, а також тим, хто дотримується системи правильного харчування.
- Гранола є джерелом марганцю, який впливає на функцію печінки, нирок і метаболічних процесів в організмі. Він допомагає правильно розподіляти енергію. Вміст вітаміну С - натурального антиоксиданту дає змогу нейтралізувати негативну дію вільних радикалів, сповільнюючи процес старіння.
- У понад 20% молодих жінок спостерігається дефіцит заліза, який може заповнити гранола. Цей елемент сприяє дозріванню червоних кров'яних тілець, а також міститься в гемоглобіні, що переносить кисень до клітин тканин. Нестача заліза стає причиною постійного відчуття втоми і зниження мозкової діяльності. Велика кількість заліза в гранолі дасть змогу його заповнити.
- Вітамін Е або токоферол уповільнює процес старіння, нормалізує роботу серця, зміцнює структуру нігтів і волосся. Корисний сніданок із вівсяних пластівців забезпечує близько 20% добової норми цього вітаміну в організмі. Також токоферол допомагає захистити шкірні покриви від негативного впливу ультрафіолету.
- Крім цього злаки є джерелом таких елементів як магній, кальцій і вітаміни групи В.
Використовуючи низькокалорійні добавки та невелику кількість цукру, такий сухий сніданок допомагає контролювати свою вагу та завжди тримати себе у спортивній формі.
Варіації та способи використання граноли
Багато хто не знає, як їсти гранолу, щоб вона принесла якомога більше користі. Удома можна додавати в неї молоко, йогурти та соки, а також вводити додаткові компоненти. Температура рідин не має бути більшою за 30ºС, оскільки в іншому разі страва сильно набрякне і втратить свої смакові якості. Якщо ви хочете брати з собою сухі сніданки на роботу або навчання, можна приготувати корисні батончики або пряники з граноли.
Готову страву можна використовувати як доповнення до різних десертів (морозива, мусу, желе), а також фруктово-ягідних салатів. Роблячи улюблені сирні запіканки, ви можете додати суху гранолу як начинку. Також вона може використовуватися як топпінг для кексів, якщо додати в неї тепле молоко або йогурт.
Рецепт легкого літнього десерту
Інгредієнти:
- 40 г класичної граноли з медом;
- 150 г натурального йогурту без добавок;
- 30 г свіжих ягід і фруктів;
- сироп або мед.
Усі компоненти викладаємо шарами в піалу або креманку. На дно наливаємо трохи йогурту, зверху викладаємо гранолу, а потім нарізані шматочками фрукти і ягоди та поливаємо солодким сиропом або медом. Щоб такий десерт був максимально корисним, використовуйте сироп із фініків або агави без цукру.
Морозиво з гранолою
Для швидкого приготування цього десерту можна використовувати магазинне якісне вершкове морозиво.
Інгредієнти:
- 80 -100 г морозива;
- 30 г граноли з шоколадною або кокосовою стружкою, а також іншими ароматними компонентами;
- 5-10 г гарбузового насіння або соняшнику;
- 10-15 г мигдалю, фундука, кеш'ю, арахісу або волоського горіха;
- 100 г фруктового сиропу, збитих вершків або розтопленого шоколаду.
У креманку викладаємо кілька кульок морозива, зверху поливаємо сиропом, розтопленим шоколадом або збитими вершками. Зверху посипаємо горіхами та насінням. За бажання такий десерт можна робити в різних варіаціях, додаючи кокосову, горіхову або шоколадну гранолу.
Як зберігати гранолу
Щоб ваш снек домашнього приготування залишався свіжим і хрустким його слід зберігати в герметичному контейнері за кімнатної температури. Термін придатності такого продукту становить 2-3 тижні за умови правильного приготування за всіма технічними нормами з дотриманням рецепта. У замороженому вигляді таку страву можна зберігати в герметичному контейнері або щільно закритому ПЕТ-пакеті із застібкою понад 2-3 місяці.
Висновок
Гранола - це смачний, корисний і універсальний продукт, який можна легко приготувати вдома. Ми з упевненістю можемо сказати, що домашня гранола - це можливість контролювати якість продуктів і адаптувати рецепт під свої смакові переваги. Спробуйте приготувати цей простий рецепт сухого сніданку, який ми пропонуємо в нашій статті, і насолоджуйтеся чудовим результатом.